Αγγελική Αδαμοπούλου: Να πάρει θέση το Υπουργείο Εργασίας για τα Λιπάσματα Καβάλας και να αρθεί επιτέλους το αδιέξοδο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Φεβ, 2020

Ερώτηση για τις καταχρηστικές και παράνομες εργοδοτικές πρακτικές της Βιομηχανίας Λιπασμάτων Καβάλας έκανε η Βουλευτής Α’ Αθηνών του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου στον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον κάλεσε μάλιστα να πάρει σαφή θέση για τα όσα λαμβάνουν χώρα στο συγκεκριμένο ζήτημα και να ξεκαθαρίσει ποια είναι η στάση του Υπουργείου Εργασίας και αν αυτή ταυτίζεται με τις πρακτικές της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου και την στάση της (Γ.Γ) κατά την τριμερή συμφιλιωτική διαδικασία της 10.2.2020 μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και Υπουργείου η οποία έλαβε χώρα παρουσία και της βουλεύτριας Α’ Αθηνών του ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου.

Ο κ. Βρούτσης προσπάθησε για άλλη μια φορά να υπεκφύγει προσεγγίζοντας γενικά και αόριστα το ζήτημα. Αρνήθηκε την διάσταση των όσων εκφράζει η Γενική Γραμματέας και αυτό καθαυτό το Υπουργείο και ο ίδιος ο Υπουργός. Όπως και την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών συμφερόντων. Παράλληλα ο κ. Βρούτσης έκανε και μια αδικαιολόγητη επίθεση στη Βουλευτή του ΜέΡΑ25 στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στο ζήτημα των Λιπασμάτων καθώς και την αδράνεια του Υπουργείου του στο θέμα.

Μάλιστα ο Υπουργός δήλωσε ότι συνιστά “μαγική λύση” η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους, καθώς και η εφαρμογή του ίδιου του εργατικού δικαίου σε τελική ανάλυση. Ενώ χρησιμοποίησε μέχρι και τον “κ. Σημίτη” με την γνωστή του φράση: “όποιος έχει στοιχεία να πάει στον Εισαγγελέα” για να δικαιολογήσει τις πλάτες του Υπουργείου στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι για διαπλοκή του Υπουργείου με τους συγκεκριμένους ομίλους.

Φυσικά για την ταμπακέρα ούτε λόγος. Καμία σαφή τοποθέτηση για τις πρακτικές δημιουργίας παρένθετων εταιριών από τις οποίες παραβιάζονται αδιαλείπτως τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων των Λιπασμάτων. Κανένα σχόλιο για τους 134 εργαζόμενους που μένουν απλήρωτοι και εκτός εργασίας επειδή αρνούνται να υποκύψουν στους εργοδοτικούς εκβιασμούς και να υπογράψουν εικονικές συμβάσεις δανεισμού με επαχθέστερους, από τους κεκτημένους, εργασιακούς όρους. Καμία αναφορά στην περίφημη «συνυπευθυνότητα» των εμπλεκομένων εταιρειών, την οποία μάλιστα βεβαιώνουν κατόπιν ελέγχου τόσο το ΚΕΑΟ όσο και ο ΕΦΚΑ, αμφότεροι φορείς υπαγόμενοι στο Υπουργείο Εργασίας, με τη διαπίστωση μάλιστα ότι «υπηρετούν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα».

Το Υπουργείο σας κ. Βρούτση μέχρι σήμερα δεν έχει άρει το αδιέξοδο παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζομένους και παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία μεταξύ εργαζομένων, εργοδοσίας και Υπουργείο. Το αδιέξοδο αυτό κρατά τους εργαζομένους ομήρους της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της συστηματικής αδράνειας του Υπουργείου Εργασίας. Σκοπεύετε επιτέλους να κάνετε κάτι για αυτό; Για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και τις οικογένειες τους ή θα συνεχίσετε να παριστάνετε το Υπουργείο Εργασίας λειτουργώντας ουσιαστικά σαν Υπουργείο συγκάλυψης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο