Σοφία Σακοράφα: Πριν 45 χρόνια η δημοκρατία κινδύνευε κυρίως από στρατιωτικούς – σήμερα κινδυνεύει περισσότερο από τραπεζίτες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Μαρ, 2021

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα, κοινό για τις χώρες μας, είναι η διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία.  Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ανεργίας, ιδίως για τους νέους.

Τα μέτρα για τον Covid έχουν πλήξει καίρια τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτό σημαίνει  μεγαλύτερο πεδίο δράσης για τους ισχυρούς της αγοράς. Έτσι αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η θέση των εργαζομένων.

Η αύξηση του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι αλματώδης. Όσο η προοπτική ανάκαμψης απομακρύνεται, τόσο εντονότερη θα γίνεται η ανάγκη για διαγραφή χρεών. Θεωρούμε ότι αυτό το ώριμο και δίκαιο αίτημα πρέπει να απασχολήσει τη συνεδρίασή μας.

Οι επιλογές της ΕΕ, ακόμα και πριν τον Covid, περιορίζουν δραστικά τις δυνατότητες για ισόρροπη ανάπτυξη.

Οι επιχειρήσεις του κέντρου της ΕΕ, βασίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της παραγωγής τους.

Η θέση τους ενισχύεται πρόσθετα από ένα αδιαφανές τραπεζικό σύστημα που ενισχύει τον εκσυγχρονισμό τους, σε βαθμό προκλητικό, σε σχέση με όσες δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν.

Το πρόβλημα αναδεικνύεται ακόμα και σε τομείς επιχειρηματικής συνεργασίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Η Αιρμπάς ανακοίνωσε το καλοκαίρι 15.000 απολύσεις, σε όλα τα εργοστάσιά της.

Στη Γερμανία οι απολύσεις ανεστάλησαν μέχρι το τέλος του 2023, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το πανίσχυρο συνδικάτο της Ι Γκε Μετάλ. Ανάλογα θετική είναι η πορεία και για Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία. Όμως, το ερώτημα  παραμένει: Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στην Ισπανία;

Τα δίκαια αιτήματα της κοινωνικής βάσης απέναντι σε ένα μέλλον που προδιαγράφεται ζοφερό, αντιμετωπίζονται, απλώς, με ένταση των μέτρων καταστολής.

Προχθές σε κεντρική πλατεία της εκλογικής μου περιφέρειας πολίτες δέχτηκαν αναίτια επίθεση υπέρμετρης βίας από αστυνομικούς. 

Τέτοια φαινόμενα μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω. Επικαλούμαι την κοινή εμπειρία των λαών μας από αντιδημοκρατικά καθεστώτα.

Πάντως οι καιροί έχουν κάπως αλλάξει : Πριν 45 χρόνια η δημοκρατία κινδύνευε κυρίως από στρατιωτικούς Σήμερα κινδυνεύει περισσότερο από τραπεζίτες.

Και μια και μιλάμε για τράπεζες : Ισπανικές τράπεζες ακολούθησαν μια αλόγιστη πολιτική στήριξης της οικονομίας του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία. Ενίσχυαν διαρκώς μια καθόλα υπερτιμημένη οικονομία, με υπερτιμημένο νόμισμα. Έτσι, αυτοεγκλωβίστηκαν.

Τα διαρκώς αυξανόμενα ανοίγματα των τραπεζών αυτών δεν στήριζαν μία κανονική αγορά ή μία κανονική οικονομία.

Στην ουσία στήριζαν τα ιδιοτελή συμφέροντα μίας συγκεκριμένης ελίτ, με πυρήνα την  οικογένεια του Τούρκου Προέδρου – και συνδέονταν όλο και ισχυρότερα με αυτά.

Στην ξέφρενη πορεία της τουρκικής λίρας, σαν ένα φορτηγό στον κατήφορο και χωρίς φρένα, αυτοί οι τραπεζίτες είναι συνεπιβάτες, όπως και οι πολιτικές ηγεσίες που στήριξαν αυτές τις επιλογές.

Ο ισπανικός λαός, που πληρώνει αυτές τις πολιτικές, ασφαλώς και θα τις κρίνει.

Το τουρκικό καθεστώς εκτός από την επίδειξη αντιδημοκρατικών πρακτικών στο εσωτερικό του, ακολουθεί και μία συνειδητή πολιτική περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου. Απειλεί ευθέως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο χωρών της Ε.Ε. (Ελλάδας και Κύπρου).

Παρ’ολ’αυτά, εξοπλίζεται από άλλες χώρες της Ε.Ε., στο πλαίσιο συμφωνιών που θεωρούνται απολύτως θεμιτές. Μεταξύ αυτών και η Ισπανία.

Θα αναφέρω μόνο τον ισπανικό εξοπλισμό της Τουρκίας με τον λιγότερο επιθετικό χαρακτήρα : Τα αεροσκάφη Σι Εν 235, που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και από την Κύπρο. 

Προφανώς, το εμπορικό στοιχείο αυτών των συμφωνιών υπερισχύει και της προστασίας του διεθνούς δικαίου αλλά και της λεγόμενης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον ισπανικό λαό. Έχουμε και ισχυρούς δεσμούς.

Πριν λίγα χρόνια το κίνημά σας έδωσε δύναμη και σε εμάς, στον αγώνα μας κατά των κεντρικών ευρωπαϊκών πολιτικών σε βάρος μας.

Μια τελευταία αναφορά :

Τα Ισπανικά είναι μητρική γλώσσα σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων, επίσημη γλώσσα σε 21 χώρες, στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Είναι απώλεια για την Ελληνική διπλωματία ότι πρόσφατα καταργήθηκε, μαζί με άλλες επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ, από τις εξετάσεις για τους διπλωμάτες μας. Εμείς αντισταθήκαμε σε αυτήν την κυβερνητική κίνηση και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανατροπή της.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο