«Έχουμε πραγματικά αλλαγή καθεστώτος πια. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Χρυσοχοΐδη-Μητσοτάκη προχωράει στη ριζική αλλαγή του καθεστώτος μας» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ThePressProject. Έκανε λόγο για «προσπάθεια κατάλυσης του μεταπολιτευτικού καθεστώτος» αλλά και για τη δημιουργία ενός «νέου παρακράτους» ενώ μίλησε και για την έκκλησή του σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ με σκοπό την «προάσπιση της Δημοκρατίας»: «Χτυπάνε τους νέους και τις νέες στους δρόμους, στις πλατείες. Αφαιρούν βασικά δικαιώματα από κάθε πολίτη. Δεν ήρθε η ώρα εμείς τα κόμματα της Αριστεράς, τα προοδευτικά κόμματα στη Βουλή, να συντονίσουμε τις δράσεις μας;»
συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη
«Δεν είναι απλά μία επιδείνωση. Για μας – το ΜεΡΑ25 – πλέον είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ένα νέο καθεστώς. Regime change που έλεγε και ο Τζωρτζ Μπους… για να θυμηθούμε. Δεν χρειάστηκε εισβολή στρατού. Χρειάστηκε μια επιδείνωση της υπάρχουσας κρίσης με τον Covid 19. Αλλά έχουμε πραγματικά αλλαγή καθεστώτος πια. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Χρυσοχοΐδη-Μητσοτάκη προχωράει στη ριζική αλλαγή του καθεστώτος μας» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΤhePressProject.
Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «είναι μία προσπάθεια ουσιαστικά κατάλυσης του μεταπολιτευτικού καθεστώτος, και τη δημιουργία ενός νέου παρακράτους ουσιαστικά» ενώ εξηγώντας το γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, αναφέρθηκε στην εκτίμηση του ίδιου πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019:
«Η δική μας εκτίμηση ήταν από τότε ότι η Ελληνική κοινωνία γινόταν όλο και λιγότερο βιώσιμη, δε μπορούσε να αναπαραχθεί κοινωνικά και οικονομικά, λόγω της κορτιζόνης – αν θέλετε – των μνημονίων, η οποία όπως ξέρουμε και από την ιατρική, η κορτιζόνη σου δίνει μία αίσθηση ευεξίας, αλλά το πρόβλημα, η κακοήθεια κάτω από την επιφάνεια συνεχίζει να κάνει την καταστροφική της δουλειά…
Η εκτίμησή μας λοιπόν ήταν ότι, δεδομένου ότι το ίδιο μνημονιακό καθεστώς, τώρα πλέον θα είχε μία κυβέρνηση, η οποία θα ήταν στην τσέπη των αρπαχτικών, είτε αυτοί είναι ο Λάτσης, είτε είναι τα αρπαχτικά ταμεία με τα κόκκινα δάνεια, ο μόνος τρόπος ουσιαστικά να μεταβιβάσουν ακόμα περισσότερη περιουσία από τους πολλούς στους λίγους, δηλαδή έχεις μία πίττα η οποία μικραίνει, αλλά παρ’ όλα αυτά επιθετικά, αν την αναδιανέμεις αυτή την συρρικνούμενη πίττα, όλο και περισσότερο στους πολύ λίγους, τα αρπαχτικά, που τη βγάζουν και στο εξωτερικό, έτσι; να μην ξεχνιόμαστε, ότι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι με όλο και αυξανόμενη ένταση του αυταρχισμού.
Το περιμέναμε αυτό πριν από τις εκλογές του ’19 και το λέγαμε. Δυστυχώς οι εξελίξεις είναι ακόμη πιο ραγδαίες απ’ αυτές που περιμέναμε. Και το βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας»
Την Κυριακή, μετά το νέο όργιο βίας στη Νέα Σμύρνη, ο Γιάνης Βαρουφάκης προχώρησε σε έκκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για κοινές δράσεις και συντονισμό με σκοπό την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Σε ερώτηση για το τι ακριβώς θα μπορούσε να είναι αυτό, απάντησε:
«Είναι ακριβώς αυτό που λέει. Δεν υπήρξαν φιοριτούρες, δεν υπήρξε γαρνίρισμα, δεν υπήρξε κρυφή ατζέντα σ’ αυτό που είπα. Είπα ότι χτυπάνε τους νέους και τις νέες στους δρόμους, στις πλατείες. Αφαιρούν βασικά δικαιώματα από κάθε πολίτη. Δεν ήρθε η ώρα εμείς τα κόμματα της Αριστεράς, τα προοδευτικά κόμματα στη βουλή, να συντονίσουμε τις δράσεις μας; Πάρα πολλοί αντέδρασαν θετικά.
Το ζητούμενο είναι να υπάρξει αυτός ο συντονισμός δράσης. Πρέπει να πάρει διάφορες μορφές. Δεν ξέρω ποιες μπορεί να είναι. Να κάτσουμε να συζητήσουμε να δούμε ποιες είναι. Απλά επιτρέψτε μου ένα πολύ γρήγορο σχόλιο σε κάποιες ομιλίες απ’ το ΣΥΡΙΖΑ που λένε “μα ως ΣΥΡΙΖΑ μίλαγε για προοδευτική κυβέρνηση και εσείς λέγατε όχi”. Εμείς δεν μιλάμε για προοδευτική κυβέρνηση. Μιλάμε για συντονισμό δράσης στο δρόμο, στις πλατείες, στα συνδικάτα, στις κοινωνίες, στις γειτονιές. Αυτό λέμε. Έχουμε πάρα πολύ καιρό μπροστά μας, πάρα πολύ δρόμο για να μιλήσουμε για οτιδήποτε έχει να κάνει σε σχέση με κυβερνητικές πολιτικές.
Να το πω διαφορετικά. Εμείς στο ΜΕΡΑ 25 ήμασταν οι πρώτοι που ζητάμε συσπείρωση για συγκεκριμένα ζητήματα. Για παράδειγμα. Να προστατεύσουμε το δημόσιο νερό, το αγαθό. Να προστατεύσουμε το ΕΣΥ. Να κατέβουμε όλοι μαζί στον δρόμο. Με το ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΚΕ, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με όποιον θέλει. Με όποιον συμφωνεί ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να τα προστατεύσουμε και να επενδύσουμε σ’ αυτά. Άλλο αυτό και άλλο να πούμε ότι θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να έχουμε εφαρμογή του μνημονίου με προοδευτικό πρόσημο. Υπάρχει ειδοποιός διαφορά μεταξύ αυτών των πραγμάτων»
Σχετικά με το αν αυτό σημαίνει για διαδηλώσεις στις οποίες θα καλεί μαζί η αντιπολίτευση και το τι θα απαντούσε στην κυβερνητική ρητορική που θα έλεγε για υγειονομική ευθύνη και κίνδυνο διασποράς της πανδημίας, σχολίασε αρχικά ότι «εμείς δεν θέλουμε να επιβάλουμε, ούτε να υπαγορεύσουμε ακριβώς ποιες θα πρέπει να είναι οι δράσεις. Το ερώτημα είναι γενικό προς το παρόν. Είστε να συντονίσουμε τις δράσεις μας εναντίον της καταστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών; Ας ξεκινήσουμε απ’ αυτό και μετά θα τα βρούμε τα υπόλοιπα».
Συνέχισε τονίζοντας όμως ότι «κάποια στιγμή σταθμίζεις τους κινδύνους και τις απειλές», βάζοντας ως παράδειγμα τον αγώνα στη Μιανμάρ για Δημοκρατία, αναλογικά βέβαια:
«Και εμείς ως ΜΕΡΑ25 είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί από την αρχή της πανδημίας, όχι μόνο να μην κατηγορηθούμε ότι δεν λαμβάνουμε σοβαρά την πανδημία, αλλά για να κάνουμε το σωστό. Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει συνωστισμός.
Ήδη σήμερα σύντροφοί μας, συνοδοιπόροι μας δυο ΜεΡΑ25 βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό.
Αλλά, να το πω και διαφορετικά; Στην Μιανμάρ αυτή τη στιγμή γίνεται πραξικόπημα, ο κόσμος συνωστίζεται στον δρόμο, τρώγοντας σφαίρες από την αστυνομία, για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να υπάρχει. »
Λοιπόν, δεν νομίζω ότι κανένας θα σηκωθεί και θα πει ότι οι πολίτες της Μιανμάρ είναι ανεύθυνοι. Κάποια στιγμή σταθμίζεις τους κινδύνους και τις απειλές και λες “κάτσε μισό λεπτό. Προτιμώ να φάω και σφαίρα ακόμα, όχι μόνο κορωνοϊό. Από το να κάτσω στ’ αυγά μου, αποδεχόμενος την κατάργηση πραγμάτων, για τα οποία αυτός ο λαός έχει δώσει δεκαετίες, να μην πω αιώνες, αγώνων για να αποφευχθούν”.
Πέμπτο μνημόνιο και μαγείρεμα στα νούμερα της ύφεσης
Η κουβέντα έφτασε και στην οικονομία, με τον γραμματέας του ΜέΡΑ25 να κάνει λόγο για πέμπτο μνημόνιο το 2022, για ένα πρωτοφανές μαγείρεμα του ελλείμματος μέσω του επαναπροσδιορισμού του ΑΕΠ, αναδρομικά μάλιστα τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ εκτίμησε ότι η πραγματική ύφεση θα είναι στο 15%.
«Εμείς μιλήσαμε από την αρχή για πέμπτο μνημόνιο. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι δεδομένο γιατί έχουμε ένα τεράστιο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο το κρύβουνε επιτήδεια. Έχουνε επιδοτήσει σε νέα Greek statistics, δέκα χρόνια αργότερα. Έχουμε νέα Greek statistics τώρα».
Εξηγώντας το «μαγείρεμα» ανέφερε ότι «είναι εκπληκτικό αυτό που κάνανε. Δηλαδή μπράβο τους. Συγχαρητήρια. Τέτοια πανουργία δεν θα μπορούσα να την φανταστώ. Κοιτάξτε, πέρυσι τέτοιον καιρό μας έλεγαν οι κυβερνητικοί… η ΕΛΣΤΑΤ, η ΤΡΟΪΚΑ, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας και της ΤΡΟΪΚΑΣ, μας λέγανε ότι η χρονιά είχε κλείσει με περίπου 188 δισεκατομμύρια ΑΕΠ. Έτσι; 187,79, κάτι τέτοιο. Ωραία; Αυτό μας το λέγανε πέρυσι, τέτοιο καιρό, για το ’19. Για να μειώσουν την ύφεση φέτος τι κάνανε; Ρίξανε το ΑΕΠ του ’19 στα 183 δισ. για να φαίνεται ότι η ψαλίδα μεταξύ του ’19 και του ’20 ήταν μικρότερη απ’ αυτή που είναι. Αλλά για να ρίξουν το ΑΕΠ του 2019 από τα 188 δισ. στα 183 δισ., αν το κάνανε απλά έτσι, μετά θα φαινότανε ότι υπήρχε μια τεράστια ύφεση του 2019 σε σχέση με το 2018. Ένα σκαλοπάτι προς τα κάτω. Ναι αυτό δεν μπορούσαν να το εξηγήσουνε. Πώς έγινε; Από εκεί που υποτίθεται ότι το ’19 ήταν χρονιά ανάπτυξης, να πάει να γίνει χρονιά μεγάλης ύφεσης.
Οπότε τι κάνανε; Ακούστε να δείτε τι κάνανε, οι αθεόφοβοι. Δηλαδή είναι απίστευτοι. Αλλάξανε του 2018, το πήγαν και αυτό προς τα κάτω. Ναι αλλά μετά θα φαινόταν ότι το 2018 ήταν χρονιά ύφεσης. Να μην σας τα πολυλογώ, αλλάξανε το ΑΕΠ και του ’17 και του ’16 και του ’15 και του ’14 και του ’13 και του ’12 και του ’11 και του ’10 προς τα κάτω, έτσι ώστε να συμπιέσουν το ΑΕΠ του ’19 για να φαίνεται η ύφεση του ’20 μικρότερη. Τι άλλο να σας πω δηλαδή; »
Εκτίμησε όμως πώς «ό,τι και να σκαρφιστούν για να αλλάξουν τα νούμερα, κάποια στιγμή το Βερολίνο θα τους σφίξει τα λουριά. Το Βερολίνο θα τους σφίξει τα λουριά όταν το ίδιο το Βερολίνο θα πρέπει να ισοσκελίσει τον δικό του προϋπολογισμό. Αυτό δεν θα γίνει ούτε φέτος. Δεν μπορεί ούτε η Γερμανία να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της».
Συνέχισε λέγοντας ότι όταν θα τον ισοσκελίσει, που μπορεί να είναι το ’22, αρχές, μέσα, τέλος, κάπου εκεί, τότε θα σφίξουν τα λουριά του κυρίου Σταϊκούρα και του κυρίου Μητσοτάκη. Τότε να δείτε πού θα πάνε οι επικουρικές συντάξεις, πού θα πάνε οι κύριες συντάξεις, τι θα γίνουν οι δημόσιες επενδύσεις, πόσα χρήματα θα κόψουν ακόμα πιο πολλά από το ΕΣΥ, πόσα θα κόψουν από την παιδεία, τι θα γίνει με τους μισθούς κλπ. Αυτό είναι το πέμπτο μνημόνιο. Δεν θα το πούνε έτσι, θα το πούνε κάπως αλλιώς. Ο Τσίπρας το τέταρτο το είπε αντιμνημόνιο, αυτοί θα το πούνε: “η σημαντικότερη στιγμή στην ανάπτυξη της Ελλάδας”».
Σε ερώτηση για το αν θα μπορεί η κυβέρνηση να ασκήσει μόνη της οικονομική πολιτική σοτ μεσοδιάστημα, δηλαδή μετά την πανδημία και πριν το αίτημα για πλεονάσματα, απάντησε ότι «το πρόβλημα είναι το εξής, ότι παρά το γεγονός ότι δεν θα ζητήσουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό απ’ το Βερολίνο για του χρόνου, ούτε για το ’21, ούτε για το ’22, παρόλα αυτά θα ζητήσουν ένα έλλειμμα, της τάξης του Μάαστριχ, δηλαδή 3%. Ο δικός μου υπολογισμός είναι ότι αυτή τη στιγμή, το έλλειμμα τρέχει στο 15% του ΑΕΠ. Αφήστε τι λέει ο Σταϊκούρας. Το πραγματικό έλλειμμα είναι στα 15%. Και η Τρόικα το ξέρει. Στην Τρόικα δεν είναι ηλίθιοι.».
Το να του πουν πήγαινε στο 3%, έστω ότι ανοίγει τους ρυθμούς, έστω ότι έχουμε μία βελτίωση το ’21 σε σχέση με το ’20, που το ελπίζω. Η βελτίωση αυτή σε καμία περίπτωση από μόνη της, αυτομάτως, δεν θα είναι τόσο μεγάλη που να μας πάει από το -15% στο -3% τον κρατικό προϋπολογισμό. Άντε να μας πάει στο -8%. Άντε να μας πάει στο -7%. Για να πάμε από το -7% στο -3%, που σίγουρα θα το απαιτήσουν αυτό το -3%, πριν απαιτήσουν τον ισοσκελισμένο του 2022, 2023, αυτό σημαίνει υφεσιακά μέτρα, σημαίνει austerity, αγγλιστί, σημαίνει έναν προϋπολογισμό σφιχτό, έναν προϋπολογισμό, ο οποίος – την ώρα που η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανεβαίνει λόγω της υποχώρησης της πανδημίας που ελπίζουμε να έρθει – η υφεσιακή μακροοικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αυτή η συνεσταλμένη υφεσιακή πολιτική, πριν έρθει το πέμπτο μνημόνιο το βαρβάτο σε ένα δύο χρόνια, θα μειώσει τους ρυθμούς ανάκαμψης».
Κατέληξε σχολιάζοντας ότι «οπότε έχουμε μία οικονομία που είναι στο καναβάτσο, την ώρα που θα αρχίσει να σηκώνεται, θα φάει και ένα γκλομπ στο κεφάλι, για να χρησιμοποιήσουμε λογική Χρυσοχοΐδη…»
Πηγή: thepressproject.gr
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.