Σοφία Σακοράφα – Ομιλία στη Βουλή για την Ψήφο των Αποδήμων 11/12/19

Ομιλίες ολομέλειας
11 Δεκ, 2019

Το ΜέΡΑ25 έχει τίμια και ξεκάθαρη θέση σε σχέση με την άσκηση του δικαιώματος ψήφου των αποδήμων.

Θέση για πραγματική διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου και μάλιστα ψήφου ισότιμης.

Η ακώλυτη και πλήρης εκλογική έκφραση του τμήματος αυτού του ελληνικού εκλογικού σώματος:

Αυτή είναι η θέση αρχής για μας.

Και η θέση μας αυτή λειτούργησε καταλυτικά στη Συνταγματική αναθεώρηση, όπου έγινε ένα βήμα για την εξασφάλιση της δυνατότητας ψήφου των αποδήμων και με τη δυνατότητα δημιουργίας εκλογικών περιφερειών απόδημου ελληνισμού.

Επειδή ακριβώς είμαστε υπέρ του δικαιώματος ψήφου των Αποδήμων, είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο.

Είμαστε αντίθετοι σε αυτό το φοβικό νομοσχέδιο.

Ένα νομοσχέδιο που φοβάται την πολιτική έκφραση των αποδήμων και τη βάζει στην κλίνη του Προκρούστη.

Με αδικαιολόγητους περιορισμούς, που αναδεικνύουν την ανεπάρκεια των ελληνικού μητροπολιτικού κέντρου να χειριστεί επάξια ένα θεμελιώδες ζήτημα.

Η θέση μας είναι σαφής και θα ήταν η μόνη που θα ρύθμιζε πλήρως και μια για πάντα το ευαίσθητο αυτό ζήτημα, ως προς το οποίο η Ελληνική Πολιτεία έχει ήδη δείξει ανεπίτρεπτη καθυστέρηση :

Κανονικό και πλήρες δικαίωμα ψήφου και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης για τους απόδημους, σε θεσπισμένες εκλογικές περιφέρειες του τόπου διαμονής τους, με αντίστοιχα ψηφοδέλτια κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών.

Η ιστορική ευθύνη ζητά από εμάς ένα νομοθετικό πλαίσιο για την πραγματική διευκόλυνση των εκτός επικρατείας εκλογέων να μετέχουν ισότιμα στις εθνικές εκλογές.

Εμείς, αντί να ανταποκριθούμε, προσφέρουμε ένα νόμο με κριτήρια αποκλεισμού από τη συμμετοχή και, μάλιστα, θεσπίζοντας μία ψήφο δεύτερης κατηγορίας, θεσμοθετώντας μια κατηγορία ψηφοφόρων δεύτερης κατηγορίας.

Ένα νομοσχέδιο που θεσπίζει ανισότητες.

Ανισότητες για τις οποίες θα πρέπει να απολογηθεί η Ελληνική Πολιτεία στους αποδήμους στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, σε όλη την Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αφρική και όπου υπάρχει ζωντανό ελληνικό στοιχείο.

Ο Έλληνας κάτοικος οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια έχει το δικαίωμα με τον σταυρό που θα βάλει να επιλέξει τον υποψήφιο από το ψηφοδέλτιο του κόμματος της επιλογής του.

Στον Έλληνα απόδημο, που δεν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει τη μέρα των εκλογών και να ψηφίσει όπου είναι εγγεγραμμένος εντός της επικράτειας, το ελληνικό κράτος, που δήθεν τον διευκολύνει να ψηφίσει, δεν του αποδίδει το ίδιο δικαίωμα.

Θα πάει να ψηφίσει μόνο κόμμα και όχι υποψήφιο.

Και εναπόκειται στα κομματικά παρασκήνια το αν θα τοποθετηθούν υποψήφιοι από τον απόδημο Ελληνισμό σε εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας.

Αυτό δεν είναι ψήφος ισότητας, είναι ψήφος ανισότητας και στην ανισότητα αυτή εμείς γυρίζουμε την πλάτη.

Δίνουμε στους απόδημους ψήφο δεύτερης κατηγορίας. Δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκπρόσωπο στο Κοινοβούλιο.

Τους παρέχεται έμμεσα και μόνο η ανάδειξη (και όχι εκλογή) βουλευτών μέσω του Ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Και πάλι φαλκίδευση των δικαιωμάτων.

Γιατί οι βουλευτές Επικρατείας θα εκλεγούν βάσει του ποσοστού κάθε κόμματος στο σύνολο της Επικράτειας και όχι από την ψήφο των αποδήμων αυτή καθεαυτή.

Εξάλλου, με το σύστημα που εισάγετε, μικρότερα κόμματα, που δεν εκλέγουν βουλευτές Επικρατείας, δεν θα έχουν την δυνατότητα, όσο και να το επιθυμούν, να έχουν βουλευτές από τον απόδημο ελληνισμό.

Αλλά, πάμε και στις λεπτομέρειες που συνηθίζει να κρύβεται ο διάβολος.

Ο απόδημος θα πρέπει να τεκμηριώσει αθροιστική παρουσία δύο ετών στα τελευταία 35 χρόνια.

Αυτή συνδέεται και με οικονομικά κριτήρια (υποβολή δηλώσεων κλπ.) που δίνουν δυνατότητες αυθαίρετων προσεγγίσεων.

Το νομοσχέδιο συνδέει τη δημοκρατική άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων με χρονικά και οικονομικά κριτήρια.

Όμως, τα χρονικά και οικονομικά κριτήρια, πολύ απλά, θεσπίζουν ανισότητες.

Το λογικό θα ήταν τα θύματα του νέου κύματος της μετανάστευσης, να έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν πού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στις εκλογικές περιφέρειες εντός της επικράτειας ή εκτός.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έσπρωξε τους νέους στην μαζική μετανάστευση και τώρα πάλι τους περιορίζει στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ο τρόπος που φερόμαστε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που εμείς, ως ελληνικό πολιτικό σύστημα, τους υποχρεώσαμε να εγκαταλείψουν την πατρίδα, είναι αδιανόητος.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν θέλουμε την ισότιμη, δημοκρατική ψήφο των αποδήμων, από όλα τα κόμματα, δημοκρατικά και ισότιμα.

Εμείς, λοιπόν, το ΜέΡΑ25, δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτή την κοροϊδία των αποδήμων και δηλώνουμε αντίθετοι.

Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ενός σώματος ψηφοφόρων δεύτερης κατηγορίας, με περιορισμένο δικαίωμα ψήφου.

Άλλη μία ευκαιρία πάλι πάει χαμένη.

Άραγε, πόσο θα χρειαστεί να περιμένουμε, και, κυρίως, πόσο θα πρέπει να περιμένουν οι απόδημοι, για να ωριμάσουν οι συνθήκες, ώστε να έχουμε ένα νόμο που θα ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στην ιστορική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας ;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο