Σοφία Σακοράφα: Ναι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Είναι μάχη όλων των κομμάτων απέναντι σε ένα νέο παρακράτος

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Αυγ, 2022

1. Μπορείτε να εξηγήσετε Γιατί στη συγκριτικά μικρή Ελλάδα γίνονται υπερδεκαπλάσιες παρακολουθήσεις από τη σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερη Γερμανία ;

2. Μπορείτε να εξηγήσετε Γιατί στη συγκριτικά μικρή Ελλάδα γίνονται πέντε φορές περισσότερες παρακολουθήσεις από ότι στη Μεγάλη Βρετανία;

3. Μπορείτε, φαντάζομαι να μπείτε στον κόπο να διανοηθείτε πόσο βλάπτουν αυτές οι παρακολουθήσεις την εικόνα της χώρας μας στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και στα κράτη μέλη και στα όργανα της Ένωσης, μπροστά από τη σημαία της οποίας με τόση ευκολία κομπάζετε.

4. Ήδη έχουν χτυπήσει τα καμπανάκια για το έλλειμμα Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, ακόμα και από επίσημα όργανα της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ. Ξεκινήσαμε με τον Τύπο και η κατάσταση επιδεινώθηκε δραστικά με το αίσχος των παρακολουθήσεων.

5. Δυστυχώς καταφέρατε να αναβαθμίσετε δραματικά το διακύβευμα της πολιτικής σας συμπεριφοράς και πρακτικής. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι πια η παραμονή σας στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά το ίδιο το κύρος της χώρας.

6. Εσείς επιμένετε στο βασικό σας στόχο, αδιαφορώντας για όλα τα άλλα. Και ο στόχος σας είναι αυτή η κλειστή ομάδα ιδιοτελών συμφερόντων, που εκμεταλλεύεται καταχρηστικά μια ολόκληρη παράταξη, να παρατείνει, όσο μπορεί, την επωφελή (γι’ αυτήν) νομή της εξουσίας.

7. Υπάρχουν στη διεθνή σκηνή πολλοί υστερόβουλοι τρίτοι, που καραδοκούν για να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η ομολογημένη ανευθυνότητα της σημερινής Ελληνικής Κυβέρνησης.

8. Οι αφανείς σύμβουλοι επικοινωνίας έπεισαν τον πρωθυπουργό – εύκολα φαντάζομαι – ότι πρέπει να εμφανιστεί ανίδεος, ανέπαφος και αφελής. Να μη φανεί υπεύθυνος. Όχι με την έννοια της ευθύνης αλλά ούτε καν με την έννοια της υπευθυνότητας.

9. Εδώ έφτασε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής να μας πει ότι η ΕΥΠ, που ό ίδιος έθεσε υπό την άμεση αρμοδιότητά του, όχι μόνο δεν ελέγχεται αλλά ούτε καν έχει υποχρέωση ενημέρωσης για τη δράση της. Ένα κράτος εν κράτει, δηλαδή, που λειτουργεί εκτός δημοκρατικών θεσμών. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα ατοπήματα!

11. Εδώ δεν πρόκειται για μία διαμάχη μεταξύ κομμάτων. Εδώ είναι μάχη όλων των κομμάτων απέναντι σε έναν νέο παρακράτος.

12. Υπάρχουν και τα περίφημα μεγάλα κέντρα δεδομένων (Big Data) που ενεργοποιούνται από διεθνείς επικοινωνιακούς κολοσσούς, κατ’ εντολή προφανώς των ΗΠΑ και με τη συνεργασία αυταρχικών καθεστώτων, όπως το Ισραήλ, τα Εμιράτα, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

13. Μιλάμε για την εγκατάσταση ενός υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, που θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ. Άλλη μία πρωτοπορία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιλάμε βέβαια για δήθεν πρωτοβουλίες, οι οποίες πάντα λαμβάνονται μόνο κατ’ εντολή !

14. Με τα Big Data, τα μεγάλα κέντρα δεδομένων, είναι δυνατό, μεταξύ άλλων, να ανασύρονται επικοινωνίες χρηστών όχι μόνο σε πραγματικό χρόνο αλλά και σε παρελθόντα. Και βέβαια, ούτε λόγος για οποιαδήποτε προστασία των χρηστών !

15. Οι κίνδυνοι, λοιπόν, για τη δημοκρατία είναι και πολύπλευροι και πολλοί! Η Εξεταστική αφορά μια μόνο πτυχή του όλου προβλήματος, που είναι πολύ σημαντική ακριβώς γιατί αφορά επίθεση κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος από τον συνήθη ύποπτο : την ίδια την Κυβέρνηση της χώρας.

16. Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Εξεταστική, αφού ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ένα από τα θύματα του παρακράτους της κλειστής πρωθυπουργικής ομάδας που νέμεται την εξουσία.

17. Εμείς θα απαιτήσουμε να διερευνηθούν, πρόσθετα, τρία συγκεκριμένα σημεία:

Πρώτον, η παρακολούθηση των τηλεφώνων ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, του ΚΚΕ.

Δεύτερον, οι ενέργειες της ΕΥΠ όλα αυτά τα χρόνια μετά το 2005 για την αποτροπή της παρακολούθησης Ελλήνων και ελληνικών υπηρεσιών και θεσμών από ξένες υπηρεσίες, και ιδίως από την NSA.

Και τρίτον : ο ρόλος και η αναγκαία ενίσχυση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Τηλεπικοινωνιών.

Η σημερινή συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή είναι συνέχεια της προηγούμενης, για τη διαβόητη ιστορία των τηλεφωνικών «επισυνδέσεων».

Αυτά που ακούστηκαν σε τούτη την αίθουσα είναι όχι απλώς ανησυχητικά αλλά τρομακτικά.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για 55.000 εντολές παρακολουθήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα είναι τα δεδομένα και για τις δικές του ημέρες:

Από τα στοιχεία της Έκθεσης Πεπραγμένων της ΑΔΑΕ για το 2021, μάθαμε ότι υπήρξαν περίπου 3.000 εισαγγελικές διατάξεις για άρση απορρήτου για εγκληματικές δραστηριότητες.

Και είχαμε 15.475, για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο!

Από μόνος του ο αριθμός είναι τρομακτικός. Και, οπωσδήποτε, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσιμα.

Ας δούμε κάποιες συγκρίσεις για να καταλάβουμε το μέτρο:

Στη Γερμανία, τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του Ινστιτούτου Πολιτικών Δικαιωμάτων λένε ότι:

Το 2019, σε εθνικό επίπεδο, από όλες τις υπηρεσίες (και ομοσπονδιακές και όλων των κρατιδίων), για θέματα εθνικής ασφάλειας, διατάχθηκαν 1.423 εντολές επιτήρησης τηλεπικοινωνιών.

Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη 15.475 και η Γερμανία 1.423 σε ετήσια βάση!

Μπορείτε να εξηγήσετε Γιατί στη συγκριτικά μικρή Ελλάδα γίνονται υπερδεκαπλάσιες παρακολουθήσεις από τη σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερη Γερμανία;

(Για να μιλήσουμε μόνο για πληθυσμό και όχι για διεθνή ρόλο, για οικονομική-παραγωγική δυναμική και για αντίστοιχους κινδύνους και συμφέροντα).

Με βάση τα στοιχεία του Γερμανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, αν στην εθνική ασφάλεια προσθέσουμε και τις εγκληματικές δραστηριότητες, είχαν το 2019 – συνολικά – 5.234 τέτοιες εντολές. Και το 2020 : 5.222!

Ανάλογα είναι τα μεγέθη και στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Έκθεση του Επιτρόπου Ερευνητικών Αρχών και του Γραφείου Αρχών Επικοινωνιακών Δεδομένων.

Εκεί τα εντάλματα στοχευμένης παρακολούθησης – και για εθνική ασφάλεια και για εγκληματικές δραστηριότητες – ανήλθαν συνολικά, το 2020, σε -μόλις- 3.649.

Μπορείτε να εξηγήσετε Γιατί στη συγκριτικά μικρή Ελλάδα γίνονται πέντε φορές περισσότερες παρακολουθήσεις από ότι στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας έχει πλανητικά συμφέροντα;

Και, για να σας προλάβω : Θα ήταν εντελώς άστοχο να προσπαθήσει η αλλαζονική κυβερνητική επικοινωνία να μας πείσει ότι ειδικά σε εμάς ο τεράστιος αριθμός οφείλεται στον εξ Ανατολών κίνδυνο!

Φαντασθείτε να είχατε για πρόσχημα και τον παλιό κίνδυνο από Βορρά , που θα είχατε φτάσει τα νούμερα!

Τα αποδεικτικά στοιχεία πραγματικά τρομοκρατούν!

Από το ένα μεμονωμένο περιστατικό, όπως θέλει να παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης, αποδεικνύονται ήδη αριθμοί δεκάδων χιλιάδων ανεξέλεγκτης δράσης παρακολουθήσεων.

Όσοι δεν μπορούν από μόνοι τους να συνειδητοποιήσουν τα βάρος και το μέγεθος του προβλήματος, πρέπει εμείς να τους βοηθήσουμε.
Είναι προφανές ότι για την ΕΥΠ η επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας είναι μόνο ένα πρόσχημα, που χρησιμοποιείται από κρατική υπηρεσία για την ανάπτυξη παρακρατικής δραστηριότητας, ακόμα και για την εξυπηρέτηση αλλοτρίων συμφερόντων. (όπως, π.χ., φαίνεται ότι συνέβη στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Κουκάκη).

Ήδη έχουν χτυπήσει τα καμπανάκια για το έλλειμμα Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, ακόμα και από επίσημα όργανα της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ. Ξεκινήσαμε με τον Τύπο και τα pushbacks. Τώρα προστέθηκε και το αίσχος των παρακολουθήσεων.

Ξέρουμε ήδη ότι καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να αποφύγετε -πάση θυσία- την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα μας.

Της Επιτροπής για τη Διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης. 6
(Διαβάζουμε μάλιστα ότι δέχεστε σχετική βοήθεια και από Ευρωβουλευτή άλλου ελληνικού κόμματος – και μάλιστα αυτού που η παρακολούθηση του Προέδρου του κίνησε όλη αυτή τη διαδικασία).

Δυστυχώς καταφέρατε να αναβαθμίσετε δραματικά το διακύβευμα της πολιτικής σας συμπεριφοράς και πρακτικής.

Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι πια η παραμονή σας στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά το ίδιο το κύρος της χώρας.

Εσείς επιμένετε στο βασικό σας στόχο, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα.

Ο μόνος στόχος σας είναι , αυτή η κλειστή ομάδα ιδιοτελών συμφερόντων να παρατείνει – όσο μπορεί – την επωφελή (γι’ αυτήν) νομή της εξουσίας, εκμεταλλευόμενη καταχρηστικά μια ολόκληρη παράταξη.

Επειδή δεν θέλετε να δείτε την πραγματικότητα , δεν έχετε και καμία πιθανότητα ορθής διαχείρισης των πραγμάτων. Με κίνδυνο, όμως, ακόμα και για τα εθνικά συμφέροντα.

Βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα: Μία άσφαιρη βολή με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλ. ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα, που προστίθεται στις κουτοπόνηρες δικαιολογίες της υπεκφυγής.

Όμως οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι : Υπάρχουν στη διεθνή σκηνή πολλοί υστερόβουλοι τρίτοι, που καραδοκούν για να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η ομολογημένη ανευθυνότητα της σημερινής Ελληνικής Κυβέρνησης.

Οι σύμβουλοι επικοινωνίας έπεισαν τον πρωθυπουργό – εύκολα φαντάζομαι – ότι πρέπει να εμφανιστεί ανίδεος, ανέπαφος και αφελής.

Να μη φανεί υπεύθυνος. Όχι με την έννοια της ευθύνης αλλά ούτε καν με την έννοια της υπευθυνότητας.

Αλήθεια, τι πιθανότητες επιτυχίας νομίζετε ότι έχει η κυβερνητική απόπειρα να αποφύγετε τις όποιες επιπτώσεις κραδαίνοντας την προσωπική ανευθυνότητα του Πρωθυπουργού ;

Δεν θα μας ενδιέφερε το ότι ο κ. Μητσοτάκης, κατειλημμένος από το άγχος της παραμονής στην εξουσία, αποδέχεται τέτοια προσωπική μείωση. Μας απασχολεί επειδή είναι απολύτως επικίνδυνο για την ίδια τη χώρα.

Όμως η κατολίσθηση της πραγματικής ανευθυνότητας δεν τελείωσε εκεί:

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε να μας πει από το βήμα της Βουλής ότι η ΕΥΠ, που ό ίδιος έθεσε υπό την άμεση αρμοδιότητά του, όχι μόνο δεν ελέγχεται αλλά ούτε καν έχει υποχρέωση ενημέρωσης για τη δράση της.

Ένα κράτος εν κράτει, δηλαδή, που λειτουργεί εκτός δημοκρατικών θεσμών.

Αυτά είναι ανεπίτρεπτα ατοπήματα, κύριοι της συμπολίτευσης – Και ελπίζω, τουλάχιστον αυτό, να το καταλαβαίνετε από μόνοι σας. Ακόμα και αν σιωπάτε – που δεν θα έπρεπε!

Η θρασύτατη πρακτική των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων αποτελεί ακραία προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος, και μάλιστα στον πυρήνα του.

Η κυβερνητική – ή πρωθυπουργική, αν προτιμάτε – απόπειρα “εξουδετέρωσης” του Τύπου και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων συνιστά, από μόνη της, υπονόμευση του συστήματος ελέγχων και ισορροπιών του δημοκρατικού πολιτεύματος, που είναι και ουσιώδες συστατικό του.
Δεν υπάρχει αρχή της δημόσιας διοίκησης που να μην προσβάλλεται με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Όλα αυτά – πολύ επιεικώς – αποτελούν, απλώς, πλήρη ευτελισμό της δημοκρατίας.

Εδώ δεν πρόκειται για μία διαμάχη μεταξύ κομμάτων. Εδώ είναι μάχη όλων των κομμάτων απέναντι σε ένα νέο παρακράτος.

Δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν ότι υπάρχει και άλλη, ακόμα σοβαρότερη, πτυχή.

Σήμερα συζητάμε μόνο για τις στοχευμένες παρακολουθήσεις μιας κλίκας εξουσίας , μέσω κρατικών υπηρεσιών και με την ψευδή επίκληση της εθνικής ασφάλειας.

Υπάρχουν και τα περίφημα μεγάλα κέντρα δεδομένων (Big Data), που ενεργοποιούνται από διεθνείς επικοινωνιακούς κολοσσούς, κατ’ εντολή προφανώς των ΗΠΑ και με τη συνεργασία αυταρχικών καθεστώτων, όπως το Ισραήλ, τα Εμιράτα, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Οι συνεργάτες επιλέγονται στοχευμένα, ακριβώς λόγω της αυταρχικής φύσης των καθεστώτων, που αποκλείει τον κίνδυνο εμπλοκής από δημοκρατικό – ή οποιονδήποτε άλλο θεσμικό – έλεγχο.

Από την επίσκεψη του Προέδρου Μπάιντεν στη Τζέντα, προέκυψε, στις 15 Ιουλίου, το σχετικό κοινό ανακοινωθέν, με τον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ σαν δήθεν πρωτοβουλία Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του Σαουδάραβα πρίγκηπα, στις 26 Ιουλίου, η υλοποίηση του Ή-Εμ-Σι.

Μιλάμε για την εγκατάσταση ενός υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ.

Άλλη μία πρωτοπορία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιλάμε βέβαια πάντα για δήθεν πρωτοβουλίες, οι οποίες λαμβάνονται μόνο κατ’ εντολή!

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το εντεταλμένο ενδιαφέρον των υποτελών χωρών και κυβερνήσεων για δήθεν επενδύσεις κολοσσών, που εκφράζεται και δημόσια, όπως του κ. Πρωθυπουργού για τη Microsoft!

Με τα Big Data είναι δυνατό, μεταξύ άλλων, να ανασύρονται επικοινωνίες χρηστών όχι μόνο σε πραγματικό χρόνο αλλά και σε παρελθόντα.
Και βέβαια, ούτε λόγος για οποιαδήποτε προστασία των χρηστών!

Οι επικοινωνίες θα μπορούν από αυτά τα Κέντρα Συλλογής Δεδομένων να ανευρεθούν από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, οποτεδήποτε, και σε δεύτερο χρόνο.

Εξάλλου, οι χώρες αυτές δεν δεσμεύονται από κανέναν κανονισμό.

Ούτε και από τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), ο οποίος, όπως είναι γνωστό, δεν δεσμεύει ούτε τις Αμερικάνικες υπηρεσίες.

Οι κίνδυνοι, λοιπόν, για τη δημοκρατία είναι και πολύπλευροι και πολλοί!

Η Εξεταστική αυτή αφορά μία μόνο πτυχή του όλου προβλήματος, που είναι πολύ σημαντική.

Ακριβώς γιατί αφορά επίθεση κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος από τον συνήθη ύποπτο: την ίδια την Κυβέρνηση της χώρας.

Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Εξεταστική, αφού ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ένα από τα θύματα του παρακράτους της κλειστής πρωθυπουργικής ομάδας που νέμεται την εξουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα περιθώριο να συμψηφίσει την κατάφωρα αντιδημοκρατική πρακτική του, επικαλούμενος οποιοδήποτε αμαρτωλό παρελθόν.

Είναι ευθύνη όλων μας να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και να ξεκολλήσουμε από το μαύρο παρελθόν.

Χρειάζεται σύνεση και υπευθυνότητα από όλους, μακριά από λαϊκισμούς και επικοινωνιακές υπεκφυγές και έξω από τις στρεβλώσεις του προεκλογικού χρόνου.

Όπως είπε και ο Γραμματέας μας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, εμείς θα απαιτήσουμε να διερευνηθούν, πρόσθετα, τρία συγκεκριμένα σημεία:

Πρώτον, η παρακολούθηση των τηλεφώνων ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, του ΚΚΕ.

Δεύτερον, οι ενέργειες της ΕΥΠ όλα αυτά τα χρόνια, μετά το 2005, για την αποτροπή της παρακολούθησης Ελλήνων και ελληνικών υπηρεσιών και θεσμών από ξένες υπηρεσίες, και ιδίως από την NSA.

Θέτουμε σαν όριο το 2005, γιατί από τότε υπάρχει η τεκμηριωμένη δημοσιοποίηση της παρακολούθησης του ίδιου του (τότε) Πρωθυπουργού της Ελλάδας του Κ. Καραμανλή.

Και τρίτον: ο ρόλος και η αναγκαία ενίσχυση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Τηλεπικοινωνιών.

Σας ευχαριστώ!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο