Γ. Βαρουφάκης στο libre: Είμαστε ανοικτοί σε προοδευτική συνεργασία αλλά στη βάση προγράμματος

Αναδημοσιεύσεις
30 Αυγ, 2022

Την πρότασή του για κατάργηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, επαναφέρει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο libre. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά οι αγορές ενέργειας πρέπει να αντικατασταθούν από ένα δημόσιο, κοινωνικοποιημένο δίκτυο παραγωγής και διανομής ενέργειας.

Σ’ ό,τι αφορά τις συνεργασίες τονίζει ότι αυτές μπορεί να γίνουν πριν από τις εκλογές στη βάση των 7+1 Τομών του ΜέΡΑ25 που ήδη έχουν γίνει επισημαίνοντας: “Ναι, είμαστε ανοικτοί σε προοδευτική συνεργασία με όποιους ενδιαφέρονται. Κανείς μας δεν έχει το μονοπώλιο της αλήθειας ή της προοδευτικότητας”.

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

–Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, κόστος ενέργειας και ακρίβεια. Είναι ένα μείγμα που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Τι προβλέπετε ότι θα συμβεί το επόμενο διάστημα;

Έως τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερνε να πείθει ένα 40% της κοινωνίας ότι όλα τα δεινά που έπληξαν τον λαό ήταν εισαγόμενα (πανδημία, προσφυγικό, Ερντογάν, ακρίβεια, κόστος ενέργειας).

Επιστρατεύοντας τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία ελέγχει πλήρως, κατάφερνε να αποκρύπτει τον ρόλο της ως πολλαπλασιαστή των εισαγόμενων κραδασμών, αυτό-παρουσιαζόμενη ως καλή διαχειρίστρια κρίσεων για τις οποίες δεν ευθύνεται. Αυτή η επιτυχία επέτρεπε στον κ. Μητσοτάκη να ελπίζει στην παραμονή του στο Μαξίμου μετά τις διπλές κάλπες ως πρωθυπουργό κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα και σήμερα ένα 40% εναντιώνεται στην παραίτηση του κ. Μητσοτάκη.

Η σημασία της υποκλοπής των συνομιλιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι ανέτρεψαν αυτό το σενάριο. Για αυτό είπα στην Βουλή ότι το χειροκρότημα που εισέπραξε ο κ. Μητσοτάκης από τους βουλευτές τους ήταν αποχαιρετιστήριο, καθώς όλοι κοιτούν πλέον στην μετά τον Μητσοτάκη εποχή.

–Το 2019, λίγο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ και με αφορμή την στελέχωση της ΕΥΠ είχατε πει επί λέξη στη Βουλή: «Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην περίοδο του κ. Ρουμπάτη σαν να ήταν η χρυσή περίοδος. Δεν ήταν όμως. Προσωπικά έχω γνώση ότι το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε εις βάρος ακόμα και της κυβέρνησής μας». Προφανώς εννοούσατε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θα το λέγατε και πάλι;

Μα το είπα ξανά στη Βουλή τις προάλλες, κατά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές.

Συγκεκριμένα, είπα:

«Το ΜέΡΑ25, από την πρώτη στιγμή, εγκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή άφησαν τον δικό τους αρχηγό της ΕΥΠ (Σημ. τον κ. Γ. Ρουμπάτη) να σπέρνει ψεύδη προ του δημοψηφίσματος, επειδή επί προεδρίας Βούτση εδώ στη Βουλή δεν ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς (όπως επιβαλλόταν σύμφωνα με τον νόμο του 1994) για τις εκθετικά αυξανόμενες άρσεις απορρήτου Ελλήνων πολιτών, επειδή δεν επανέφερε τουλάχιστον τις δημοκρατικές δικλίδες ασφάλειας, προστασίας των πολιτών που είχε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ του 1994.»

Αλλά προσέθεσα, «…αυτά, όμως, κύριε Μητσοτάκη, είναι πλημμελήματα μπροστά στα δικά σας προσωπικά εγκλήματα».

–Η ενέργεια γίνεται όλο και πιο ακριβή. Ποια είναι η λύση στο αδιέξοδο που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την επίθεση της Ρωσίας;

Η κατάργηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, με πρώτο και καλύτερο το λεγόμενο Χρηματιστήριο Ενέργειας, και αντικατάστασή τους από ένα δημόσιο, κοινωνικοποιημένο δίκτυο παραγωγής και διανομής ενέργειας.

Δεν είναι δυνατόν οι κιλοβατώρες που παράγονται με μηδενικό μεταβλητό κόστος (π.χ. από υδροηλεκτρικά ή φωτοβολταϊκά) να χρεώνονται σα να είχαν παραχθεί από το πιο ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο που εισάγεται από το Τέξας.

Το ΜέΡΑ25 έχουμε καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο ενός δημόσιου, κοινωνικοποιημένου δημόσιου συστήματος.

Στην ΔΕΘ θα το παρουσιάσουμε ξανά, με λεπτομέρειες. Παράλληλα ξεκινάμε καμπάνια για διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας αλλά και συνολικά οι καταδικασμένες σε αποτυχία αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

–Ωστόσο οφείλουμε να πούμε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αντέχουν. Η ακρίβεια ξεκίνησε την σταδιακή άνοδό της πριν από περίπου έναν χρόνο και ο κ. Μητσοτάκης παραμένει δημοφιλής και η ΝΔ πρώτο κόμμα με διαφορά από το δεύτερο. Αυτό σας προβληματίζει;

Από την ίδρυση του ΜέΡΑ25, και προεκλογικά το 2019, προμηνύαμε: Η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τρόικα διέρρηξε ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη του κόσμου στον οποίον απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αργότερα, οι θριαμβολογίες του καλοκαιριού του 2018, για την δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια, έπεισαν ένα μέρος της κοινής γνώμης ότι ο προ του 2015 αντι-μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ τους έλεγε ψέματα πως τα μνημόνια δεν μπορούσαν να «βγουν», ενώ ένα άλλο μέρος της κοινής γνώμης πείστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε στο μνημονιακό μπλοκ.

Για αυτούς τους λόγους το ΜέΡΑ25 προβλέπαμε ότι, όσο απολυταρχική και να αποδειχθεί μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατάφερνε να συσπειρώσει τον κόσμο που θα υπέφερε υπό τους ακροκεντρώους του κ. Μητσοτάκη

–Το προοδευτικό μέτωπο, στο οποίο αναφέρεται συχνά ο κ. Τσίπρας σας ενδιαφέρει; Θα κυβερνούσατε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Σήμερα περισσότερα είναι εκείνα που σας ενώνουν με τον κ. Τσίπρα ή εκείνα που σας χωρίζουν;

Η απάντηση δόθηκε από το πρόσφατο Συνέδριο του ΜέΡΑ25. Ναι, είμαστε ανοικτοί σε προοδευτική συνεργασία με όποιους ενδιαφέρονται. Κανείς μας δεν έχει το μονοπώλιο της αλήθειας ή της προοδευτικότητας.

Όμως, αυτό που απαιτεί ο λαός, που χρειάζεται ο τόπος, είναι ένα αυθεντικά προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα – όχι εναλλαγή προσώπων στα υπουργεία. Καλέσαμε λοιπόν σε διάλογο με σκοπό την σύγκλιση σε προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Καταθέσαμε τις 7+1 Τομές του ΜέΡΑ25 ως συνεισφορά μας σε αυτό τον διάλογο, χωρίς να απαιτούμε την αποδοχή τους. Δεσμευτήκαμε πως, όποιες προτάσεις μας γίνουν σε αυτό το πλαίσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα ή κίνηση, θα τις θέσουμε σε εσωτερική ψηφοφορία των μελών του ΜέΡΑ25-DiEM25.

Εκείνο που δεν θα κάνουμε, είναι συζητήσεις για συνεργασίες μετά τις κάλπες στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο των τριημέρων που προβλέπει το Σύνταγμα, εντός του οποίου μόνο μοιρασιά υπουργείων μπορεί να γίνει – κάτι που εμάς, στο ΜέΡΑ25, δεν μας αφορά.

–Έχετε υπολογίσει το ενδεχόμενο της πόλωσης στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές με αποτέλεσμα να γίνει δύσκολη η είσοδός σας στη Βουλή;

Πιο μεγάλη πόλωση, και πιο σκληρός πόλεμος εναντίον του ΜέΡΑ25, απ’ ότι τον Ιούλιο του 2019 δεν μπορώ να φανταστώ.

Ο λόγος που ανησυχούμε λιγότερο σήμερα για την εκλογική προοπτική ΜέΡΑ25, απ’ ότι το 2019, είναι πως έχει αλλάξει η σύνθεση των ψηφοφόρων μας, κάτι που φαίνεται από τα χιλιάδες νέα μέλη μας.

Οι πολίτες που σήμερα μας στηρίζουν εναντιώνονται στην ιδέα μιας εναλλαγής στο Μαξίμου αλλά τους ενεργοποιεί η ιδέα της ρήξης με την ολιγαρχία την οποία κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εξευμενίζουν συστηματικά.

Πηγή: libre.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο