Σοφία Σακοράφα: “Η παρουσία του κ. Χρυσοχοΐδη είναι επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Μαρ, 2020

Στην επίκαιρη ερώτηση της Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Β’3 Αθηνών του ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα απάντησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, για το περιστατικό με τον ειδικό φρουρό με το όπλο στην ΑΣΟΕΕ μιας και ο ίδιος ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης απέφυγε να απαντήσει.

Η Βουλευτής του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι φαίνεται πως για την Κυβέρνηση η κατάργηση του ασύλου εμπεριέχει το δικαίωμα των αστυνομικών να εισέρχονται ανά πάσα στιγμή και μάλιστα ένοπλοι, στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Και πως το γεγονός αυτό καθεαυτό καταδεικνύει μία πραγματικότητα: ότι η ελλιπής και εσφαλμένη εκπαίδευση των αστυνομικών δεν προκύπτει τυχαία. Αντιθέτως αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή, ενταγμένη στην εξυπηρέτηση του δόγματος “Νόμος και τάξη”, όπως το αντιλαμβάνεται ο κ. Χρυσοχοΐδης. “Έχει συνειδητοποιήσει ο κ. Υπουργός την πολιτική ευθύνη της θέσης του; Έχει συναίσθηση ότι η δημόσια ρητορεία και παρουσία του συμβάλλει στην επανάληψη απαράδεκτων γεγονότων αστυνομικών παρεκτροπών, αυξάνοντας τα περιθώρια και ενθαρρύνοντας τέτοιου είδους συμπεριφορές; Έχει συναίσθηση ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταλήξουμε σε απευκταία περιστατικά στα οποία ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης θα είναι τουλάχιστον ηθικός αυτουργός;” διερωτήθηκε.

Η κ. Σακοράφα ακόμα υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα θέμα αρκετά σοβαρό που αφορά τη νεολαία, την νεολαία εκείνη που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει και αντιλαμβάνεται ως “εξτρεμιστικά στοιχεία” στα οποία “όρμησαν” προσφάτως αστυνομικοί τη στιγμή που πραγματοποιούσαν ρεμπέτικο γλέντι στην ΑΣΟΕΕ. Η Κυβέρνηση όμως προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όπως έκανε με το τελεσίγραφο για την εκκένωση των καταλήψεων που βρήκε την κοινωνία απέναντι της. Όπως έκανε με τους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ όπου τα μέσα κάλυψαν επαρκώς τη δίωξη τους αλλά έπειτα “έθαψαν” την αθώωση. Όπως έγινε με την περίπτωση του κ. Ινδαρέ και των παιδιών του. Όπως εν γένει γίνεται με την ακραία καταστολή που οδηγεί στον ευτελισμό των πολιτών μέχρι και το “ξεβράκωμα τους”. Όπως τέλος έγινε με τα ΜΑΤ και την “εισβολή” τους στα νησιά, αλλά και την μετέπειτα άρον άρον απόσυρση τους λόγω της “ολοκλήρωσης του έργου τους” όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση. Αλήθεια η επιτροπή του κ. Αλιβιζάτου δεν έχει αρμοδιότητα για την άθλια αστυνομική πρακτική στα νησιά του Αιγαίου ή μήπως έχει αρμοδιότητα μόνο στην ηπειρωτική χώρα;

Είναι απαράδεκτο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να εξαντλεί την άσκηση των καθηκόντων του υποδυόμενος ένα ρόλο δικής του επινοήσεως και παίζοντας τον “Σερίφη”. Ο κ. Υπουργός που αντιμετωπίζει την ελληνική κοινωνία ως “εχθρό λαό” και οι παρεκτροπές της ΕΛ. ΑΣ. θα είναι αναπόφευκτες. Η παρουσία του κ. Χρυσοχοΐδη είναι επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη, ενώ τα αποτελέσματα της πολιτικής του δημιουργούν ανεπούλωτα τραύματα στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Οι Υπουργοί ωστόσο έρχονται και παρέρχονται, τα τραύματα στην κοινωνία όμως μένουν.

Ο κ. Οικονόμου αντέτεινε ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών περιλαμβάνει την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη συνέχεια προσπάθησε να υπεκφύγει αναφερόμενος στον “υβριδικό πόλεμο” όπως τον χαρακτήρισε που λαμβάνει χώρα στον Έβρο. Στην ουσία της ερώτησης ο Υφυπουργός υπογράμμισε την “βάναυση επίθεση που δέχθηκε ο ειδικός φρουρός” όπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε. Ενώ συμπλήρωσε ότι η ΕΛ. ΑΣ. δεν εξευτελίζει, ούτε βιοπραγεί, επιβάλλει τον νόμο! Τέλος υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση δεν προσπαθεί να εκφοβίσει κανένα κίνημα νεολαίας, απλώς απαντά με νομιμότητα έναντι των “αλληλέγγυων του εξτρεμισμού”.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο