Ελληνικό: Εκδικάζεται σήμερα στο ΣτΕ η προσφυγή πολιτών και της Πράσινης Μετάβασης του ΜέΡΑ25

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Μαρ, 2020

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου δικάζεται από τη Μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή μας κατά της ΚΥΑ (ΦΕΚ 3687 Β 3-10-2019) που αφορά την “Εγκριση πολεοδομικών μελετών των περιοχών προς πολεοδόμηση”.

Κύριο θέμα της προσφυγής είναι η πρωτοφανής και αντισυνταγματική παραχώρηση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων των πολεοδομούμενων εκτάσεων προς την εταιρεία “Hellinikon Global I S.A” θυγατρική της “Lamda Development SA” (οι οποίες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση Αγοραπωλησίας των μετοχών της “Ελληνικό Α.Ε.” ως Αγοραστής η πρώτη και ως εγγυητής του Αγοραστή η δεύτερη) είτε απευθείας είτε μέσω του “Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων”.

Σε συνεργασία με την “Ευρεία Επιτροπή για την υπεράσπιση του Ελληνικού”, την “Πράσινη Μετάβαση” του ΜΕΡΑ25 (με τομεάρχη τον Γιάννη Χαραλαμπάκη), αλλά και τον Βουλευτή του ΜέΡΑ25 Β’2 Αθηνών Κρίτωνα Αρσένη, καθώς και κατοίκους της περιοχής, έχουν κατατεθεί 4 προσφυγές στο ΣτΕ κατά των ισάριθμων εφαρμοστικών του Σχεδίου Ανάπτυξης ΚΥΑ και η μία από αυτές δικάζεται την Παρασκευή.

Οι άλλες τρεις προσφυγές δικάζονται την 1η Απριλίου από το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ.

Η αγοραπωλησία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές αυτές και αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν μπορεί να ξεκινήσει το έργο.

Γιατί η σύμβαση τελεί υπό 11 αναβλητικές αιρέσεις Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ 2 της Σύμβασης

Η αγοροπωλησία των Πωλούμενων Μετοχών δυνάμει της παρούσας σύμβασης τελεί υπό τον όρο πλήρωσης των κάτωθι αιρέσεων (οι αναβλητικές αιρέσεις)

iii) τη θέση σε ισχύ των κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) (ή οποιασδήποτε άλλης πράξης τυχόν προβλέπεται από την εφαρμοστέα νομοθεσία κατά την ημερομηνία έκδοσης της) (α) περί έγκρισης των πολεοδομικών μελετών που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του ν 4062/2012, και (β) περί ρύθμισης των θεμάτων που αναφέρονται στις παραγράφους 3 (α), (αα), (ββ) και (γγ) του άρθρου 3 του ν. 4062/2012.”
ix) τη μη ύπαρξη εκκρεμούς αίτησης ακύρωσης κατά οποιασδήποτε εκ των διοικητικών πράξεων που αναφέρονται στα σημεία iii, iv, ν, vi, με εξαίρεση τα προεδρικά διατάγματα

Αγωνιζόμαστε ενάντια στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα

Το Ελληνικό με τη δόμηση 3,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών δεν θα καταστρέψει μόνο την Αττική αλλά θα έχει επιπτώσεις και στην Κλιματική Αλλαγή. Η ΣΜΠΕ του ΣΟΑ που συνέταξε η Εταιρεία βαθμολόγησε την επίδραση του σχεδίου στην κλιματικής αλλαγής με -2

Το 2018, με βάση δημοσιευμένα από την εταιρεία στοιχεία, τα ίδια κεφάλαια της Lamda Develoment είναι 434,6 εκ ευρώ ενώ τα χρέη 446,8 εκ ευρώ. Με την προπαγάνδα για την “εμβληματική” επένδυση επιτυγχάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 650 εκ .

Η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς θα δώσουν στην Lamda 879 εκατ. ευρώ πλέον κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ύψους έως 303 εκατ. ευρώ για κάλυψη ΦΠΑ δαπανών του έργου. Επίσης, οι τράπεζες θα χορηγήσουν στη Lamda δύο εγγυητικές επιστολές (με άγνωστους όρους), μία 345 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση στο ΤΑΙΠΕΔ και μία 150 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη δόση.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο εις βάρος του Ελληνικού λαού. Διότι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο παίρνει χωρίς να πληρώσει σχεδόν τίποτε και την έκταση του Ελληνικού και τα χρήματα που θα επενδύσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες πληρώνουν ακόμη και τον ΦΠΑ την ίδια στιγμή που αναμένονται ανθρώπινες τραγωδίες με τις κατασχέσεις και τις εξώσεις που θα επιβάλλουν οι τράπεζες στους οφειλέτες στεγαστικών δανείων.

Το δάνειο αφορά την ανάπτυξη δύο εμπορικών κέντρων (Malls) στη Λ. Βουλιαγμένης και εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά.

Και μόνο η αναφορά των παραπάνω θα έπρεπε να ξεσηκώσει όλο τον εμπορικό κόσμο. Με το κτίσιμο των νέων εμπορικών εγκαταστάσεων δεν πρόκειται να βρεθούν θέσεις εργασίας. Αντιθέτως, θα μακρύνει ο κατάλογος των χρεοκοπημένων εμπορικών επιχειρήσεων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο