ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ: Η γιατρός και αγωνίστρια Σοφία Κολοτούρου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜέΡΑ25

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Ιούν, 2019

[vc_single_image image=”5357″ img_size=”full”]Με μεγάλη χαρά και τιμή ανακοινώνουμε την γιατρό, ποιήτρια και αγωνίστρια για τα δικαιώματα των κωφών και βαρήκοων, Σοφία Κολοτούρου, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜέΡΑ25.

Το μήνυμα της Σοφίας

Η απόφασή μου για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜέΡΑ25 οφείλεται κυρίως στην ανάγκη υπεράσπισης μιας γκρίζας ζώνης, που επικρατεί εδώ και κάποια χρόνια στον τομέα των πολιτικών δικαιωμάτων των κωφών και βαρηκόων με προφορικό λόγο. Όντας κωφή η ίδια από παιδί, και έχοντας αναπτύξει προφορικό λόγο, με τον οποίο επικοινωνώ με τους άλλους (διαβάζοντας τα χείλη τους και χωρίς να μάθω και να χρησιμοποιώ τη νοηματική), διαπίστωσα μεγαλώνοντας ότι οι νόμοι του κράτους έχουν παραμείνει σε μια παλαιότερη εποχή, πριν την ανάπτυξη και εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. Σε αυτή την παλαιότερη εποχή η νοηματική ήταν ο μονόδρομος για την επικοινωνία των κωφών και των βαριά βαρήκοων ατόμων.

Σήμερα, αντιθέτως, όλο και περισσότεροι κωφοί και βαρήκοοι μαθαίνουν να μιλούν, να γράφουν και να διαβάζουν ελληνικά. Ειδικότερα μάλιστα, τα νέα παιδιά που γεννιούνται με κώφωση, έχουν πλέον στη διάθεσή τους το κοχλιακό εμφύτευμα, μια συσκευή που τοποθετείται με μια μικρή επέμβαση και τους χαρίζει το θαύμα της ακοής και της ομιλίας.

Εάν συνυπολογίσουμε και τους βαρήκοους ηλικιωμένους, είναι πολύ μεγάλος ο συνολικός αριθμός των ατόμων που είμαστε παγιδευμένοι σε αυτή τη «γκρίζα ζώνη» της έλλειψης στήριξης και προσβασιμότητας με τρόπους άλλους πλην της νοηματικής (κυρίως με γραπτούς τρόπους).

Πριν από μόλις 6 μήνες, τον Δεκέμβριο του 2018, ψηφίστηκε η ΚΥΑ 3586/3.12.2018, (πάνω στο άρθρο 67 του ν. 4488/2017 για τη διασφάλιση της πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία στις υπηρεσίες των παροχών υπηρεσιών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης). Κατά την ψήφιση επιχειρήθηκε αρχικά (με την αρχική διατύπωση της παραγράφου 1ε ) να οριστεί ως γλώσσα όλων των κωφών και βαρηκόων της χώρας μας η νοηματική. Χρειάστηκε τότε ο σύλλογος «Ακουστήριξη-Κίνηση για την προσβασιμότητα κωφών και βαρηκόων με προφορικό λόγο» του οποίου είμαι πρόεδρος, να κάνει ένα πολύ μεγάλο αγώνα με σχόλια στη διαβούλευση του νομοσχεδίου. Τότε, με τη βοήθεια και άλλων συλλόγων κωφών και βαρηκόων με προφορικό λόγο, αλλά και με τη βοήθεια ακουόντων φίλων και πολιτικών φορέων, που αντιλαμβάνονταν τον παραλογισμό αυτής της διάταξης, καταφέραμε να αποσυρθεί η επίμαχη παράγραφος.

Το ΜέΡΑ25 στάθηκε στο πλευρό μας κατά την ψήφιση του νόμου, εκδίδοντας αυτή την ανακοίνωση.

Από τότε, πειστήκαμε ότι μπορεί ως πολιτικός φορέας να σταθεί στο πλευρό μας και να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε και εμείς την γραπτή προσβασιμότητα που έχουμε ανάγκη, όχι μόνο για να κατανοήσουμε τα τηλεοπτικά προγράμματα, αλλά και για να συμμετέχουμε σε όλα τα κοινωνικά δρώμενα. Τα δικά μας ζητούμενα, στα οποία το ΜέΡΑ25 στέκεται αρωγός, είναι τα εξής:

  1. Αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν γνωρίζουν όλοι οι κωφοί και βαρήκοοι τη νοηματική και ότι με την διαρκή πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας όλο και περισσότεροι έχουμε ως γλώσσα μας την ελληνική. Αλλαγή απαρχαιωμένων και αναχρονιστικών νόμων και διατάξεων, που μας δεσμεύουν με μια γλώσσα που δεν τη γνωρίζουμε και δεν μας χρειάζεται για να επικοινωνήσουμε.
  2. Ενίσχυση και ανάπτυξη γραπτών τρόπων επικοινωνίας και κατανόησης των κοινωνικών εκδηλώσεων. Υπότιτλοι στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, υπέρτιτλοι στα θέατρα. Γραπτές οδηγίες για όσους τις χρειάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες.
  3. Ανάπτυξη στα ελληνικά και καθολική εφαρμογή του συστήματος speech-to-text (μετατροπή ομιλίας σε κείμενο), σύστημα που υπάρχει σε όλη την ΕΕ, ακόμα και στην Κύπρο στα ελληνικά ήδη, αλλά όχι στην Ελλάδα. Πλέον, είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε, από τα γραφεία μας στην Αθήνα, μέσω live streaming τις συνεδριάσεις των Ευρωπαϊκών ομάδων αναπήρων ατόμων, με ταυτόχρονη απόδοση της ομιλίας τους σε μορφή υποτίτλων (στα αγγλικά) στην οθόνη μας. Την ίδια στιγμή αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις συνεδριάσεις, ακόμα και των αναπηρικών ομάδων, ακόμα και των επίσημων σωματείων κωφών της χώρας μας, διότι δεν είναι προσβάσιμες με γραπτό τρόπο για εμάς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κατεβαίνω με το ΜέΡΑ25 και εύχομαι να αλλάξουμε μαζί τη γκρίζα ζώνη της βαρηκοΐας και κώφωσης και να μπορούμε πλέον και εμείς οι κωφοί και βαρήκοοι με προφορικό λόγο να έχουμε την προσβασιμότητα που μας αρμόζει, στη γλώσσα μας, που είναι η ελληνική.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο