«Σκληρό Μαρκάρισμα» στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη από τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

Συνεντεύξεις - videos
03 Μαρ, 2021

Σε ένα «Σκληρό Μαρκάρισμα» με ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης από τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης απαντάει ευθέως για το πότε πιστεύει ότι θα γίνουν εκλογές, για το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, το Ταμείο Ανάκαμψης, για το επερχόμενο 5ο μνημόνιο και για τα κανάλια. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν φείδεται τοποθετήσεων για όλα τα πρόσωπα που βαρύνονται με τα μνημόνια από το 2010 έως σήμερα και δηλώνει ότι δεν έχει μετανιώσει για τις αποφάσεις του το 2015 τονίζοντας ότι στο ΜέΡΑ25 «δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνυπογράψουμε άλλη μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημα η οποία εφαρμόζει μνημόνιο».

Εξάντληση τετραετίας από την Κυβέρνηση

«Το θεωρώ αδύνατο. Και το έλεγα από τον περασμένο Μάρτιο που «χτύπησε» η πανδημία. Στη Βουλή τους είχα πει ότι «θα έχετε ένα έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 15%, το οποίο σημαίνει πλήρης εκτροχιασμός, μνημονιακός, χρέους κτλ. Θα σας χτυπήσουν κάποια στιγμή από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο με ένα 5ο μνημόνιο». Δεν μπορεί να κάνει ο Μητσοτάκης το λάθος που έκανε ο Παπανδρέου το 2010.

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι ελάχιστα, ήδη έχουν εγγράψει 2,5 δισεκατομμύρια φέτος, άλλα 3 του χρόνου. Καθαρά αν βγάλεις αυτά που θα πρέπει να αποπληρώσουμε στην Κομισιόν θα είναι γύρω στα 10 δις μέχρι το 2024-25.

Ήθελε να τις κάνει το φθινόπωρο που πέρασε. Τον σταμάτησε η επιθετική έξαρση της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι θέλει να τις κάνει τον Μάιο. Τον συμφέρει να κάνει εκλογές μέσα στην πανδημία. Το μεγάλο αβαντάζ που έχει, τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ, των καναλιών, εκλογές χωρίς προεκλογικές συγκεντρώσεις θα του καθόντουσαν πολύ καλά. Νομίζω ότι me too τώρα ίσως του άλλαξε τα σχέδια και να προσανατολίζεται για το φθινόπωρο.

Δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του 5ου μνημονίου χωρίς να έχει κάνει εκλογές. Θέλει να «κάψει» την απλή αναλογική, όσο περισσότερο περιμένει τόσο θα αποκαλύπτεται το βάθος της μαύρης τρύπας και το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό γι’ αυτόν να περιμένει κι άλλο.

Θα κάνει εκλογές την πρώτη στιγμή που θα μπορέσει.

Η κατάσταση από τον Ιούλιο του ’19 έχει αλλάξει και χρειάζεται μία φρέσκια εντολή, αυτό μπορεί να το «πουλήσει» πολύ εύκολα».

Εγώ δεν θα προκαλούσα εκλογές

«Αυτή τη στιγμή εγώ αν μπορούσα να προκαλέσω εκλογές δε θα τις προκαλούσα γιατί η κοινωνία μας είναι πολύ μουδιασμένη. Υπάρχει ένας βαθύς θυμός, μια αγανάκτηση, υπάρχει μια στενοχώρια, μία θλίψη, ένα ψυχοπλάκωμα του κόσμου. Από την άλλη μεριά, όμως, η δημοκρατική διαδικασία έχει «παγώσει» από το ’15 και ο κόσμος δεν ελπίζει στην πολιτική για ουσιαστική αλλαγή της ζωής του. Τα ποσοστά των κομμάτων λίγο πολύ είναι παγιωμένα παρά το γεγονός ότι έχεις μεγάλη αυξομείωση της αποχής, έχεις ροές από το ένα κόμμα στο άλλο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η παλλαϊκή συστράτευση που είναι απαραίτητη για να γίνει μία πραγματική τομή για το μέλλον της χώρας και του λαού δεν έχει γίνει ακόμη. Γι’ αυτό δε θα τις προκαλούσα αυτή τη στιγμή».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απέκλεισε την πιθανότητα μιας κυβέρνησης σοσιαλιστών και αριστεράς στα πρότυπα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας καθώς, σύμφωνα με το DiEM25 όπου ανήκει το ΜέΡΑ25, εκεί έχει «αποριζοσπαστικοποιηθεί η Αριστερά».

«Εμείς δε φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για να γίνουμε υπουργοί. Εμείς το φτιάξαμε για να γίνει μία ουσιαστική τομή. Γι’ αυτό εμείς αποκλείουμε οποιαδήποτε συρραφή κομμάτων με στόχο την υπουργοποίηση κάποιων χωρίς να υπάρχει ένα κοινό πρόγραμμα στο οποίο να υπάρχει και μια κοινή δέσμευση ότι αυτοί που θα συμμετέχουν να έχουν και την αξιοπιστία ότι θα το εφαρμόσουν.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνυπογράψουμε άλλη μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημα η οποία εφαρμόζει μνημόνιο».

Μετάνιωσε για το 2015;

«Όχι ποτέ δεν μετάνιωσα. Στεναχωρήθηκα, απογοητεύτηκα, έκλαψα αλλά δεν μετάνιωσα κάτι πολύ απλό, έδωσα πίστωση στον Αλέξη Τσίπρα και στους υπόλοιπους συντρόφους ότι θα πάμε προς εκείνη την κατεύθυνση που είχαμε προσυμφωνήσει και το εννοούσαν, είχα τις αμφιβολίες μου. Και απεδείχθησαν σωστές αυτές οι αμφιβολίες».

Διάλογος μεταξύ των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης μπορεί να γίνει;

«Εμείς μιλάμε με όλους αλλά το θέμα είναι ποια είναι η ατζέντα.

Είμαστε ξεκάθαροι. Αυτή η χώρα να γίνει βιώσιμη χωρίς ρήξη με την «ενισχυμένη» εποπτεία, με την τρόικα, δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι ο λόγος που φτιάξαμε το ΜέΡΑ25».

Ρήξη με την Ευρώπη

«Σε καμία περίπτωση. Ο μόνος πραγματικά ευρωπαϊστής είναι αυτός που κάνει ρήξη με την τρόικα. Η τρόικα είναι ένα καρκίνωμα το οποίο κατατρώει τις σάρκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης των λαών. Ο Ντάισελμπλουμ, ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι δεν είναι η Ευρώπη, είναι οι εχθροί της Ευρώπης.

Ο πατριωτισμός μου με οδηγεί σε σύγκρουση με τη ηγεσία της χώρας μου, το ίδιο και ο ευρωπαϊσμός μου με οδηγεί στη σύγκρουση με την τρόικα η οποία καταστρέφει την Ευρώπη».

Ταμείο ανάκαμψης

«Πρέπει να είμαι ο πρώτος οικονομολόγος που μίλησε για ευρωομόλογο το 2002.

Θα έπρεπε να είμαι ο πρώτος που θα χειροκροτώ ότι έχουμε ευρωομόλογο τώρα. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί με ομόλογα έκδοσης ΕΕ. Το εργαλείο είναι σωστό, η χρήση του, όμως, είναι τοξική. Η ιδέα του ευρωομόλογου ήταν αυτή η αύξηση του χρέους να μην πέσει στους ώμους των αδύναμων κρατών αλλά να γίνει ευρωπαϊκό χρέος. Η Μέρκελ το απέρριψε, οπότε όλο το χρέος προστίθεται στο ελληνικό χρέος, στο ιταλικό, στο γαλλικό, άρα το ευρωομόλογο δεν χρησιμοποιήθηκε σαν ένα αμορτισέρ για να μην πέσει το χρέος στους ώμους των κρατών που δεν μπορούν να το σηκώσουν. Και η Μέρκλε για να τους καθησυχάσει είπε ότι θα κάνει ένα Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα είναι ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ. Το οποίο τι σημαίνει; Δεδομένου ότι αυτά τα χρήματα δεν πάνε στο κράτος, όπως και το ΕΣΠΑ δεν πάει στο κράτος, το δημόσιο χρέος βουλιάζει και όταν θα αποσύρεται η πανδημία θα έρθουν υφεσιακά μέτρα.

Το κοινό χρέος το οποίο είναι πραγματικά θεραπευτικό, όταν είναι αυτοματοποιημένη η διανομή του, όταν γίνεται στη βάση αυτή του Ταμείου Ανάκαμψης είναι απολύτως τοξικό. Ουσιαστικά τι κάνει; Ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που διαλύουν την ΕΕ».

Κίνημα Αλλαγής

«Δεν έχει καμία σημασία ποιος θα ηγείται γιατί έχει αποπολιτικοποιηθεί τόσο πολύ αυτό που κάποτε λέγαμε ΠΑΣΟΚ, έχει γίνει μία ομάδα διανομή εξουσιών και συμφερόντων. Κάποια στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι του θα πάει στη ΝΔ. Ο Μητσοτάκης έχει πάρει τον Χρυσοχοΐδη, θα πάρει και τον Λοβέρδο. Γιατί διαίρεσε αυτό το ωραίο δίδυμο Χρυσοχοΐδη – Λοβέρδου; Θα έπρεπε να τους πάρει και τους δύο μαζί.

Δεν είναι προσωπικό το θέμα που θα πάει το ΚΙΝΑΛ, ας πάνε όπου θέλουν. Εδώ έχουμε μία χώρα που είναι σε διαδικασία ερημοποίησης. Είναι μία χώρα που δεν είναι βιώσιμη, θα χάνουμε συνεχώς τα παιδιά μας στο εξωτερικό».

Η αυτοαναίρεση του Γιώργου Παπανδρέου

«Ο Γιώργος Παπανδρέου αυτοαναιρέθηκε. Ο κάθε πολιτικός, αν είναι τυχερός, συναντιέται με την Ιστορία μία φορά και πρέπει να πάρει μία μεγάλη απόφαση. Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε τη λάθος απόφαση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ήταν απογοητευμένος γιατί καταλάβαινε ένα πράγμα ότι, ο χρεοκοπημένος δεν πρέπει να πάρει ποτέ δάνειο για να προσποιηθεί ότι δεν είναι χρεοκοπημένος. Αυτό το τεράστιο σφάλμα έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάλαβε ποτέ τη διαφορά του να έχεις πρόβλημα ρευστότητας από το να έχεις πρόβλημα χρεοκοπίας και προσπάθησε ένα πρόβλημα χρεοκοπίας να το λύσει με το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία, σε απόλυτες τιμές, υπό όρους συρρίκνωσης των εισοδημάτων που δεν ήταν ικανά πριν συρρικνωθούν να αποπληρώσουν τα προηγούμενα δάνεια. Και τελείωσε έτσι και το ΠΑΣΟΚ».

Πιο κοντά στον Τσίπρα ή στον Κουτσούμπα;

«Τελευταία φορά που μίλησα με τον Αλέξη (Τσίπρα) ήταν στις 17 Νοεμβρίου όταν μετά από τη δική μου συνομιλία με τον Δ. Κουτσούμπα συμφωνήσαμε να συνυπογράψουμε το κοινό κείμενο. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η κίνηση του ΚΚΕ που δημιούργησε, όμως, και προσδοκίες. Για να μην προδώσεις τις προσδοκίες με το χειρότερο δυνατό τρόπο πρέπει να υπάρχει μία αξιόπιστη προγραμματική σύγκλιση, αλλιώς δημιουργίες φρούδες ελπίδες.

Είμαι πιο κοντά με τον Κουτσούμπα γιατί μπορεί να διαφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα αλλά τουλάχιστον προς το παρόν είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει αυτό που λέει και λέει αυτό που πιστεύει, όπως εγώ, ενώ με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν ισχύει.

Η προοδευτικότητα ενός ανθρώπου φαίνεται από τις πράξεις του, κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και εκ των πράξεών μας. Όταν λοιπόν είχα αυτή τη διπλοπροσωπία την περίοδο που ήμασταν μαζί, ξεγέλασε τον ελληνικό λαό, το 62% ξεγέλασε. Ο Δραγασάκης είχε πει ότι το δημοψήφισμα είναι «έξοδος κινδύνου». Ήταν το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα να χάσει το δημοψήφισμα».

Γιατί δεν έγινε η εξεταστική για τον Βαρουφάκη

«Ο Μητσοτάκης είχε πει ότι θα κάνει εξεταστική για μένα, έτσι έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Όταν εγώ ο ίδιος καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής το στικάκι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες. Δεν θέλουν να μαθευτεί τι συνέβαινε στα Eurogroup. Μια εξεταστική θα έβγαζε την αλήθεια στη φόρα.

Το Eurogroup ακόμη και σήμερα δεν κρατάει πρακτικά. Το ευρωομόλογο το «σκότωσαν» την 8η Απριλίου του 2020. Και είχα πει στον Σταϊκούρα, μπροστά σε όλους στη Βουλή, να ασκήσουν ένα βέτο, πείτε ότι αν «σκοτώσουν» το ευρωομόλογο το οποίο θα μας σώσει από το 5ο μνημόνιο εσείς δε θα υπερψηφίσετε τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2026. Αυτό είναι απαραίτητο για να σωθεί αυτή η χώρα. Και τι γυρνάει και μου λέει; Εγώ, λέει, δε θα γίνω Βαρουφάκης, δεν πρόκειται να ασκήσω βέτο. Και του απάντησα: Κύριε Σταϊκούρα μόλις ακυρώσατε τον εαυτό σας. Ο μόνος λόγος για να σε πάρει κάποιος σοβαρά μέσα στο Eurogroup, ως υπουργός Οικονομικών μιας πτωχευμένης χώρας, είναι να ασκήσεις βέτο ή η πιθανότητα να ασκήσεις βέτο. Αν πριν μπεις έχεις πει ότι δε θα ασκήσω ποτέ βέτο, τότε μην πας. Στα Eurogroup όλοι γράφουν».

Πιο τίμιος όλων ο Σόιμπλε

«Σε προσωπικό επίπεδο, όχι τι έλεγε στα μέσα, ο πιο τίμιος είναι ο Σόιμπλε. Στις πρώτες μας συναντήσεις έλεγε ότι θα σας συνθλίψουμε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, στο τέλος –όταν φτάσαμε να επικοινωνούμε καλύτερα σε προσωπικό επίπεδο και τον είδα ότι ήταν κι αυτός ανήσυχος για το που πήγαινε το πράγμα με τις συνομιλίες Μέρκελ-Τσίπρα, όταν τον πίεσα κάποια στιγμή και τον ρώτησα αν θα το υπέγραφε, πραγματικά με αφόπλισε λέγοντας μετά από πολύ σκέψη, είπε «ως πατριώτης δεν θα το υπέγραφα». Και όταν του έθεσα το ερώτημα, τότε γιατί μου το επιβάλεις εμένα, μου είπε δεν καταλαβαίνεις; Τι μήνυμα θα στείλω στους γάλλους αν είμαι ανεκτικός μαζί σου; Και του λέω θυσιάζεις το λαό δεύτερη φορά μέσα σε 60 -70 χρόνια στο πλαίσιο πολέμου με το Παρίσι; Ξέρεις τι είπε; «Ναι, νιώθω πάρα πολύ άσχημα γι’ αυτό. Γι’ αυτό πρέπει να φύγετε από το ευρώ».

Με τον Ντάισελμπλούμ δεν μπορείς να πεις τίποτα. Είναι ένας ανόητος, εντολοδόχος. Έπρεπε να περιμένω να πάρει τον Σόιμπλε να πάρει γραμμή κάθε φορά που του έλεγα κάτι.

Την πρώτη φορά που συζήτησα με την Λαγκάρντ για το ελληνικό δημόσιο χρέος μου βγήκε από τ’ αριστερά. Εγώ μιλούσα για αναδιάρθρωση και η Λαγκάρντ μου λέει «δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικό αυτό που ζητάς, πρέπει τα 56 δις που πήρατε από το 1ο μνημόνιο να τα διαγράψουμε». Σε αυτό που είπε τώρα έχει δίκιο, ότι «η ΕΚΤ δεν μπορεί και δεν πρέπει να κουρέψει τα ομόλογα που αγόρασε».

Το ΜέΡΑ25 προτείνει τη δημιουργία ευρωομολόγου

«Εμείς προτείνουμε τη δημιουργία ενός ευρωομόλογου έτσι ώστε να μεταφέρεται το ελληνικό χρέος στους ώμους της Ευρώπης και μετά η Ευρώπη αν θέλει το κουρεύει και όχι η Λαγκάρντ που δεν της επιτρέπεται από το καταστατικό της ΕΚΤ. Έχει σημασία οι προοδευτικές προτάσεις να είναι και τεχνοκρατικά άρτιες.

Το δημόσιο χρέος είναι ένα πολιτικό εργαλείο. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή στους δανειστές είναι να βρούμε ένα διαμάντι τεραστίων διαστάσεων κάπου στην Κοζάνη, να το εκτιμήσουμε στον Άμστερνταμ και να μας πουν ότι 370 δις και ότι ξεπληρώνουμε το χρέος και τελειώσαμε. Αυτός είναι ο εφιάλτης της τρόικας. Γιατί η τρόικα χρησιμοποιεί το ελληνικό δημόσιο χρέος για να μας επιβάλει το ξεπούλημα των κόκκινων δανείων, της περιουσίας, των αεροδρομίων, των λιμανιών. Να είμαστε δηλαδή μία χρεοδουλοπαροικία. Οπότε είναι πολιτικό το ζήτημα, δεν είναι τεχνικό.

Αν δεν κάνουμε ρήξη με την τρόικα, αυτό που πήγε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και δεν το έκανε, δεν υπάρχει απελευθέρωση.

Δεν έκλεισα εγώ τις τράπεζες. Τις τράπεζες μας τις έκλεισαν οι κατακτητές, οι δανειστές για να αποτραπεί η ρήξη που θα απελευθερώσει αυτό τον λαό. Εγώ θέλω να απελευθερώσουμε αυτό τον λαό».

Ιδιωτικό χρέος

«Το 1ο και το 2ο μνημόνιο, του Παπανδρέου και αργότερα του Σαμαρά-Βενιζέλου, είχαν στόχο τη διάσωση των γαλλογερμανικών τραπεζών, μετά των ελληνικών και την εκποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, το 3ο και το 4ο μνημόνιο είχα στόχο –από την πλευρά της ολιγαρχίας- την υπεξαίρεση της περιουσίας των ιδιωτών. Τώρα μας παίρνουν το σπίτι, 600.000 οικογένειες. Αυτός είναι ο ρόλος του Πτωχευτικού. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Πτωχευτικός ενεργοποιείται την ώρα που ενεργοποιείται η δεύτερη φάση του «Ηρακλή»».

Το Μέρα25 θέλει να κυβερνήσει;

«Ο στόχος κάθε σοβαρού κόμματος είναι να γίνει κυβέρνηση. Αλλιώς δεν έχουμε δικαίωμα να ζητάμε ψήφο.

Ζούμε έναν Μεσαίωνα μετά το 2015, έχουμε χάσει 600.000 ψηφοφόρους, δεν ψηφίζουν και είναι πολιτικοποιημένη η αποχή αυτή».

Είναι το πιο στοχοποιημένο πρόσωπο στη χώρα μετά το 2015;

«Δεν με βρίζουν στο δρόμο, με βρίζουν στα κανάλια. Αν τα κανάλια έλεγαν καλά λόγια για μένα τότε είναι που θα έπεφτα σε κατάθλιψη. Το 2015 υπήρξε ένα υπουργός Οικονομικών που είπε στο Eurogroup «όχι, δεν υπογράφω, σκοτώστε με αλλά δεν υπογράφω». Αυτός όποιος κι αν ήταν θα στοχοποιούνταν.

Τα κανάλια στηρίζουν οποιοδήποτε κόμμα βρίσκεται στην εξουσία και τους έχει διασωληνωμένους με τους πόρους που έρχονται από την ΕΚΤ, από τις τροϊκανές διαδικασίες, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, από τα ΕΣΠΑ.

Η μεγάλη επιτυχία του Μητσοτάκη είναι ότι έχει συνδυάσει το ριζοσπαστικό κέντρο, το τοξικό ριζοσπαστικό κέντρο του σημιτισμού με τους νεοφασίστες.

Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα FBI επιτέλους στην Ελλάδα, ένα Σώμα Δίωξης μεγαλοεπιχειρηματικού και πολιτικού εγκλήματος το οποίο να είναι ανεξάρτητο από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Για τον Δ. Κουφοντίνα

«Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες θανατικής ποινής δεδομένου ότι δεν υπάρχει θανατική ποινή. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να διχάσει το λαό δημιουργώντας συνθήκες παρανομίας».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο