Σεισμός στη Σάμο: Τρία χρόνια παντελούς αδιαφορίας της κυβέρνησης της ΝΔ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Ιούλ, 2023

Στις 30 Οκτωβρίου 2020 ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στην Σάμο είχε θύματα δύο παιδιά και προκάλεσε ζημιές σε κτίρια στο Καρλόβασι και στο Βαθύ, αλλά και στη Χίο και την Ικαρία. Ζημιές σε καταστήματα, σπίτια, μουσεία, μνημεία.

Θα περίμενε κάποιος πως μετά από τρία χρόνια η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Σάμου θα είχε εξομαλυνθεί και οι κάτοικοι  θα επέστρεφαν στην κανονικότητά τους και στα ανακατασκευασμένα σπίτια τους. Δυστυχώς όμως είμαστε πολύ μακριά από αυτή την κανονικότητα, με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. που στόχο μεταξύ άλλων έχει την διάλυση του Δημοσίου και των Υπηρεσιών του.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έχουν υποβληθεί από τους σεισμοπαθείς της Σάμου μέχρι και σήμερα περίπου 150 αιτήματα για την έκδοση βεβαίωσης καθορισμού δικαιούχου για ανακατασκευή κτιρίου και έχουν εκδοθεί περίπου οι μισές και για την έκδοση αδειών επισκευής σεισμοπλήκτων κτιρίων έχουν υποβληθεί 520 αιτήματα και έχουν εκδοθεί 57 άδειες!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μέχρι και σήμερα στήριξε ελάχιστα τους σεισμοπαθείς της Σάμου, μιας και η πολιτική απαξίωσης του Δημοσίου, οι ελλείψεις προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και των Υπηρεσιών Δόμησης, που έχουν την ευθύνη ελέγχου των φακέλων, την έκδοση των αδειών, την κατεδάφιση των κτιρίων, την χρηματοδότηση των σεισμοπαθών για την ανακατασκευή των κτιρίων, τελμάτωσαν τις ελπίδες των σεισμοπαθών.

Το πρώτο προεδρικό διάταγμα (Π.Δ.77/ΦΕΚ 130Α) της Ν.Δ., δύο ημέρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ήταν η σύσταση Γενικής Γραμματείας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η μεταφορά αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και ως προς το σκέλος της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία θεομηνίας και λοιπών φυσικών καταστροφών, η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν η σύσταση της νέας Γ.Γ. γινόταν με σχεδιασμό και όχι με προχειρότητα και αν οι υπηρεσίες ήταν στελεχωμένες με προσωπικό, όπως διαμαρτύρονται ορθά για την έλλειψή του ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια όλες οι ομοσπονδίες εργαζομένων στο Δημόσιο.

Άραγε μπορούν να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα των σεισμοπλήκτων της Σάμου;

Και ρωτάμε την κυβέρνηση της Ν.Δ. τι πρόκειται να κάνει:

  • για την επισκευή πολλών σχολείων σε όλη τη Σάμο που δεν έχουν επισκευαστεί, γιατί υπάρχει ανεπαρκής χρηματοδότηση των Δήμων,
  • για την επισκευή των κτιρίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι που δεν έχουν επισκευαστεί,
  • για την επισκευή των εκκλησιών σε χωριά και στις πόλεις της Σάμου δεν έχουν επισκευαστεί,
  • για την ενίσχυση της ΔΑΕΦΚ με μηχανικούς και προσωπικό,
  • για τη δημιουργία στη Σάμο κλιμακίου με μηχανικούς και διοικητικό προσωπικό για επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου των φακέλων,
  • με τις μελέτες που έχουν υποβληθεί για αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σπιτιών της Σάμου και καθυστερούν να εγκριθούν από τις αρμόδιες πλέον υπηρεσίες του Υπουργείου Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και των Δήμων,
  • για τους σεισμόπληκτους που περιμένουν πάνω από χρόνο να πληρωθούν το επίδομα ενοικίου,
  • για τους επιχειρηματίεςτης Σάμου που εξαιρέθηκαν και δεν τους επιτράπηκε να ενταχθούν σε πρόγραμμα ενίσχυσης με μη-επιστρεπτέες επιχορηγήσεις, που δόθηκαν σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και μεγάλες φυσικές καταστροφές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (Βόρεια Εύβοια, Θεσσαλία, Κρήτη).
  • Γιατί δεν έγινε για την Σάμο Μελέτη Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης μετά τον καταστροφικό σεισμό, όταν σε περιοχές με φυσικές καταστροφές  (Βόρεια Εύβοια, Κρήτη, Θεσσαλία) αναλήφθηκαν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μελετών ανασυγκρότησης από το κράτος
  • Γιατί δεν προχώρησε η τροποποίηση του χωροταξικού της Σάμου με κατ’ εξαίρεση ανάθεση εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, όπως έγινε για το σεισμόπληκτο δήμο στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.

Επειδή η ολιγωρία και η παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης της Ν.Δ. στα προβλήματα που προέκυψαν από το σεισμό του 2020 στην περιφερειακή ενότητα της Σάμου είναι όχι μόνο εμφανής αλλά και επικίνδυνη, ζητάμε την ύστατη στιγμή να επιδείξει σοβαρότητα, σταματώντας την ταλαιπωρία των σεισμοπαθών και ενισχύοντας τις Υπηρεσίες ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο