Σ. Σεφεριάδης: «Ιστορική πρόκληση η δημιουργία αριστερού μετώπου»

Προς τις 9 Ιουνίου..., Συνεντεύξεις - videos
31 Μάι, 2024

Σε προεκλογικό στρογγυλό τραπέζι στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 984 συμμετείχε στις 29/5 ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά Σεραφείμ Σεφεριάδης.

Το ηχητικό από τις παρεμβάσεις του Σ. Σεφεριάδη στην εκπομπή:

Μεταξύ άλλων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής τόνισε:

– Για τη γενικευμένη απάθεια των ψηφοφόρων ευθύνεται πρώτιστα η λεγόμενη «κεντροαριστερά» που όμως, στην πραγματικότητα, δεν είναι Αριστερά –απλώς χρησιμοποιεί το όνομα. Η διαδικασία που έτσι τίθεται σε κίνηση, όμως, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη (οδηγεί στην ιδιώτευση και την άνοδο της ακροδεξιάς), και οι πραγματικά αριστερές δυνάμεις έχουν καθήκον να την αντιμετωπίσουν.

Για το σκοπό αυτό δεν αρκεί ο οραματικός λόγος (όσο σημαντικός και αν είναι) αλλά η σύνδεσή του με πραγματικά προβλήματα και αγώνες στον εδώ και τώρα χρόνο. Εκεί στοχεύει η ενωτική πρωτοβουλία – ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική-Οικολογική Αριστερά: στην αποκάλυψη των πραγματικών καταβολών των προβλημάτων και στη δημιουργία μιας μαζικής ανατρεπτικής Αριστεράς που θα είναι σε θέση να προσφέρει μια ορατή εναλλακτική. Το σημείο είναι κρίσιμο διότι οι ανατροπές δεν έρχονται επειδή κάποιος απλώς τις αναγγέλλει με δυνατή φωνή, αλλά αποτελούν συνάρτηση της ποιότητας των αιτημάτων που θέτει (π.χ. την κατάργηση του ψευτο-Χρηματιστηρίου Ενέργειας ή του Ηρακλή). Ο χώρος μας –που, όχι μόνο δεν υποτάχθηκε αλλά και αντιστάθηκε σθεναρά στην υποταγή της κατ’ όνομα «αριστεράς»– το καταλαβαίνει, γι’ αυτό άλλωστε και διατηρεί αταλάντευτο τον προσανατολισμό του στη δημιουργία ενός μετώπου ανατροπής.

Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη που μαστίζεται από τις αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ. Συνάγεται ότι το εγχείρημά μας, ενώ έχει εθνικές ρίζες και αναφορές, είναι ταυτόχρονα –και καταστατικά– διεθνιστικό. Λέμε ρητά: η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται, είναι ένας θεσμός αντιδραστικός –όμως δεν αρκεί να το λέμε, πρέπει και να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό-πολιτικό μέτωπο που πειστικά θα διεκδικήσει και θα προκαλέσει την ανατροπή. Στο πλαίσιο αυτό οι πραγματικά αριστεροί έχουμε ευθύνες: το μέτωπο που επιδιώκουμε πρέπει γρήγορα να δημιουργηθεί –δεν θα προκύψει εύκολα, είναι δική μας ευθύνη να το συγκροτήσουμε. Σε μια δημοκρατία ανάπηρη που ολοένα και συρρικνώνεται –στην Ελλάδα και διεθνώς– πρόκειται για ιστορική πρόκληση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο