Γ. Βαρουφάκης από Χανιά: «Μπήκαν στην πόλη η οχτροί – Να τους σταματήσουμε»

Δραστηριότητα
31 Μάι, 2024

Με μεγάλη συμμετοχή και παλμό, κυρίως από τη νεολαία πραγματοποιήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τρεις ακόμα υποψήφιους ευρωβουλευτές στα Χανιά το βράδυ της Πέμπτης 30 Μάϊου ενώ σήμερα Παρασκευή 31  θα πραγματοποιηθεί το κλείσιμο της περιοδείας του με μεγάλη συγκέντρωση στο Ηράκλειο στην Πλατεία Κορνάρου στις 8 μ.μ.

Μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σβήνει. Δεν μεταρρυθμίζεται αυτό το κτήνος. Ποντάρει πια στην ανάπτυξη μέσω της αμυντικής βιομηχανίας.  Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ποζάρει σαν μαζορέτα μπροστά στο ισραηλινά τανγκς. Γίνεται έτσι η Ε.Ε. μια “πολεμική ένωση’.  Έφτασαν ο Μητσοτάκης και ο Τουσκ να ζητούν να φτιάξει η Ευρώπη έναν θόλο όπως του Ισραήλ, μόνο και μόνο για να κερδίζουν οι Αμερικάνοι έμποροι όπλων.

Γιατί είμαστε εδώ; Επειδή υπάρχει οργή. Υπάρχει θυμός στον κόσμο. Ακόμα και αυτοί που ψηφίζουν Μητσοτάκη δεν τον πιστεύουν. Ρωτάς έναν άνθρωπο αν είδε ανάπτυξη, αν πήρε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν βελτιώθηκε η ζωή του. Και σου λένε όχι, ακόμα και οι νεοδημοκράτες.

Έχουμε μισθούς Αλβανίας και τιμές Λονδίνου. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αυτό το “καφενείο” των πέντε ολιγαρχών που κλέβουν τους καταναλωτές, το έφερε ο Χανιώτης Γιώργος Σταθάκης. Και σήμερα μας ρωτούν αν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Είναι ποτέ δυνατόν; Λοιπόν αυτός ο λαός δεν μασάει κουτόχορτο.

Από τα Χανιά ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε την πρόσφατη απαγόρευση που υπέστη η εφημερίδα Χανιώτικα Νέα από τη γερμανική πρεσβεία ως προς την κάλυψη των εκδηλώσεων για την μάχη της Κρήτης λόγω ενός άρθρου που δεν τους άρεσε από τις περυσινές εκδηλώσεις, συνδέοντας το  περιστατικό με την απαγόρευση της Γερμανίας εις βάρος του τον Απρίλιο.

Φίλοι και φίλες, “Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί”. Δεν είναι δυνατόν η γερμανική κυβέρνηση να απαγορεύει στους δημοσιογράφους των Χανίων να κάνουν ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις για τη μάχη της Κρήτης. Δεν μπήκαν απλά στην πόλη, τους τη δώσαμε. Αυτό οφείλεται στον Μητσοτάκη, στην “ντροπή της Κρήτης” που έχει αναλάβει το ρόλο του τοποτηρητή της ολιγαρχίας στην Ελλάδα. Οφείλετε εσείς οι Χανιώτες να κοιτάξετε τον Μητσοτάκη στα μάτια και να του πείτε ως εδώ. No Passaran. Στις 9 Ιουνίου έχετε ένα βόλι στα χέρια σας. Χρησιμοποιήστε το σε αυτό τον πόλεμο όχι μόνο για να τους ενοχλήσουμε αλλά για να τους ανατρέψουμε.

Και για το μοντέλο ανάπτυξης της Κρήτης είπε: Ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης στην Κρήτη; Κάναμε μεγάλο κακό στην Βόρεια Κρήτη όλα αυτά τα χρόνια και τώρα ετοιμαζόμαστε να τσιμεντώσουμε ο,τι έμεινε όρθιο. Είναι ανάπτυξη το κτηνωδίες αεροδρόμιο στο Καστέλλι, που θα αυξήσει το κόστος και τον χρόνο μετακίνησης των πολιτών; Γιατί γίνονται τόσα παράλογα έργα; Μα επειδή είναι πάρα πολλά τα λεφτά. Οι τοπικές κοινωνίες να μην επιτρέψουν αυτές τις επιλογές.

Αθηνά Γιαννουλάκη

Σας μιλάμε από εδώ από την Κρήτη, της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, τον τόπο που ετοιμάζονται να φυτέψουν ανεμογεννήτριες και πυλώνες υπερυψηλής τάσης. Τον τόπο που οι πολυεθνικές ετοιμάζουν εξορύξεις καταστρέφοντάς τον. Από την Κρήτη που δεν έχει ακόμα δρόμο αξιοπρεπή και ασφαλή και πλέον τον δίνουν στον εθνικό μας εργολάβο, την ΤΕΡΝΑ για να αποκομίσει οφέλη. Από τα Χανιά που έχουν μετατραπεί σε ορμητήριο θανάτου με τη βάση της Σούδας που χρησιμοποιείται για να δολοφονούνται άμαχοι και παιδιά. Όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με τις Ευρωεκλογές. Για όλα αυτά είμαστε εδώ για να τους ενοχλήσουμε. Ψυχή βαθιά!

Μιχάλης Κριτσωτάκης 

Κάποιος είπε πως η σιωπή μας θα γίνει αντικείμενο έρευνας από τα εγγόνια μας. Λοιπόν εμείς είμαστε εδώ επειδή δεν σιωπούμε. Αν ξεκινήσουμε από το ότι πρέπει να τους ενοχλήσουμε τότε πρέπει εκεί να μην βάλουμε τελεία αλλά κόμμα. Από εκεί ξεκινάμε και από εκεί και πέρα παίρνουμε δύναμη για να αλλάξουμε τον κόσμο. Στις 9 του μήνα αυτή τη Συμμαχία να την κάνουμε να είναι μια νέα αρχή για κάτι καινούριο και ελπιδοφόρο για αυτή τη χώρα.

Δημήτρης Ιωακειμίδης (Jo Di)

Σας μεταφέρω αγωνιστικούς χαιρετισμούς και πολύ θετικά μηνύματα από όλη την Ελλάδα που περιδιαβαίνω αυτές τις μέρες. Πάμε να πάρουμε θέση για τη δημοκρατία, για τη δικαιοσύνη, για τη φύση και βέβαια για τον αγώνα της Παλαιστίνης, για τη μόνη σωστή πλευρά της ιστορίας. Δεν πάμε απλά να τους ενοχλήσουμε αλλά να τους ταράξουμε πραγματικά.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Μαριάνα Τσίχλη, συν-γραμματέας της ΛΑΕ – Ανυπόταχτη Αριστερά.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Το να βλέπουμε τόσο μαζική παρουσία από νέους ανθρώπους από καινούρια πρόσωπα, μας δίνει τεράστια αισιοδοξία ώστε στις 9 Ιουνίου να γίνει το πρώτο βήμα για να χτίσουμε μια πραγματική, αγωνιστική, μαχητική αντιπολίτευση.

Πολλοί ρωτάνε γιατί να πάω να ψηφίσω για μια Ευρώπη που ακολουθεί μια πολιτική πολεμοχαρή (ειδικά εσείς εδώ στα Χανιά με τη Βάση το ζείτε καθημερινά). Έχει πολύ μεγάλο νόημα να μπορεί να ακουστεί ηχηρά το μήνυμα μας στις 9 Ιούνη, να ακούγονται οι φωνές αυτών που λένε ότι υπάρχει εναλλακτική, αυτών που μπορούν να ασκήσουν ριζοσπαστική αντιπολίτευση.

Ζούμε έναν χρόνο τώρα χωρίς ουσιαστικό αντίλογο απέναντι στον Μητσοτάκη, κάτι που τον έχει κάνει να νιώθει παντοδύναμος. Εμπορευματοποιούν τα πάντα, ακόμα και το αίμα, υβρίζουν τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στους νέους μας που μεταναστεύουν.

Υπάρχει όμως οργή, υπάρχει αντίδραση όπως πρόσφατα με τους νέους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Έδειξαν τον δρόμο. Σε αυτό τον δρόμο συνεχίζουμε με αισιοδοξία και αγώνα. Είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος για την εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο