Η διάσωση των προσφύγων αποτελεί ηθική μας υποχρέωση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Μαρ, 2018

Το ΜέΡΑ25, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες επιζώντων αλλοδαπών ότι αφέθηκαν 24 ώρες στη θάλασσα στην περιοχή του Αγαθονησίου χωρίς να τους διασώσουν, απευθύνεται στις αρμόδιες κυβερνητικές και κρατικές αρχές και απαιτεί την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης καθώς και την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη, εφόσον προκύπτουν ποινικές ευθύνες εκ μέρους του υπαλλήλων των λιμενικού σώματος ή άλλων αρμόδιων.

 

Η Ελλάδα έχει την ηθική όσο και νομική υποχρέωση να διασώζει πρόσωπα σε κίνδυνο στη θάλασσα, χωρίς την ελάχιστη καθυστέρηση, ακόμα και αν τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται εκτός των χωρικών υδάτων της, στην ανοιχτή θάλασσα. Η υποχρέωση του λιμενικού σώματος ,της FRONTEX και των πλοίων του ΝΑΤΟ για διάσωση δεν υφίσταται μόνο όταν ένα σκάφος εκπέμπει σήμα κινδύνου αλλά καλύπτει και τις περιπτώσεις που σκάφη “συναντούν” τυχαία λέμβους ή άτομα στη θάλασσα καθώς και τις περιπτώσεις που οι επιβαίνοντες στις λέμβους έχουν οι ίδιοι προκαλέσει τον κίνδυνο ζωής τους.

 

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σαφείς και ρητές εντολές στο λιμενικό σώμα να διασώζει αμέσως πρόσωπα σε κίνδυνο στη θάλασσα και να δημοσιοποιήσει τις εντολές αυτές. Παράλληλα το ΜέΡΑ25 απαιτεί από τις δυνάμεις εφαρμογής της κατάπτυστης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας στο Αιγαίο,FRONTEX και NATO, να εφαρμόζουν και αυτές τα διεθνή πρότυπα περί διάσωσης προσώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο