Ψήφος αποδήμων: δικαίωση του ΜέΡΑ25 απέναντι στον συνολικό εμπαιγμό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Μάι, 2021

Τον Νοέμβριο του 2019 ψηφίστηκε ο Νόμος Θεοδωρικάκου για την ψήφο των αποδήμων, «με ευρύτατη συναίνεση», όπως διαλαλούσε τότε η Κυβέρνηση, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης -πλην του ΜέΡΑ25- και σύσσωμα τα ΜΜΕ. Εμείς τότε ήμασταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε αυτό το ταξικό, βαθιά αντιδημοκρατικό νομοθετικό έκτρωμα Κυβέρνησης και της συντριπτικής πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης. Μόνο το ΜέΡΑ25 αντιστάθηκε σε αυτή την εκτροπή.

1,5 χρόνο μετά, η ίδια Κυβέρνηση, με μετασχηματισμένο Υπουργό απλώς, μας λέει «κάναμε λάθος, δεν ήταν καλό το νομοθέτημα μας πριν 18 μήνες, για το οποίο τότε, και μέχρι πρόσφατα, είχαμε ως παράδειγμα συναίνεσης και πανηγυρίζαμε μαζί με τα λοιπά κόμματα και τα ΜΜΕ».

Στις 12 Απριλίου λοιπόν ο Υπουργός Εσωτερικών Βορίδης κατέθεσε ένα σχέδιο νόμου ενός άρθρου (συν την έναρξη ισχύος), με το οποίο δεν θα ισχύουν πλέον τα κριτήρια του νόμου Θεοδωρικάκου, φορολογική δήλωση φερ’ ειπείν για να δικαιούται να ψηφίσει ένας απόδημος στον τόπο κατοικίας του. Για να περάσει όμως το εν λόγω νομοσχέδιο του κ. Βορίδη, απαιτούνται εκ νέου τα 2/3 του κοινοβουλευτικού σώματος.

Η ΝΔ λοιπόν, στήνει πολιτικές ξόβεργες στον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας, με αφορμή κάποιες δηλώσεις της Βουλεύτριας του Θ. Τζάκρη, ένα εκ διαμέτρου αντίθετο σχέδιο νόμου από το προηγούμενο νομοθέτημα! Δεν παραδέχεται το λάθος βέβαια που έκανε τότε η Κυβέρνηση, το ρίχνει στην δήθεν διακαή της επιθυμία για συναίνεση. Αυτό αν δεν ήταν εξοργιστικό, θα ήταν το ανέκδοτο του αιώνα: η «Μητσοτάκης Α.Ε.» που εκτελεί συμβόλαια νομοθέτησης έτοιμων νομοσχεδίων από δικηγορικά γραφεία συμφερόντων, μιλά για συναίνεση στη νομοθέτηση!

Με αυτό λοιπόν το τέχνασμα, η ΝΔ προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες για το έκτρωμα Θεοδωρικάκου, που ψήφισαν όλοι πλην ΜέΡΑ25, στον ΣΥΡΙΖΑ, ο δε ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος στη θετική του ψήφο, και στην αγωνία του να μη διευκολυνθεί η ψήφος των παιδιών του brain drain. Επειδή ακριβώς αυτό είναι το επίδικο και για τη ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ: η μη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος στα παιδιά της κρίσης που τα μνημονιακά κόμματα καταδίκασαν στη μετανάστευση, παιδιά που θα μαυρίσουν τα μνημονιακά κόμματα.

Ένα πολιτικάντικο παιχνίδι, μικροκομματικό, ψηφοθηρικό εκτυλίσσεται στη Βουλή από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την δήθεν διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.

Βέβαια να υπενθυμίσουμε πως τα κριτήρια που θέτουν ως όρο για την απόκτηση του δικαιώματος του εκλέγειν την κατοχή περιουσίας στην Ελλάδα, ήταν μια ιδέα του ΚΚΕ, που καθιστά το δικαίωμα ψήφου σε ταξικό προνόμιο.

Απέναντι σε αυτόν τον διακομματικό συνολικό εμπαιγμό, το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει και επανακαταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία, συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου το 2019, τροπολογία τώρα, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ισότιμη ψήφο των αποδήμων. Ωστόσο, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης απέρριψε ήδη την τροπολογία μας με το σκεπτικό ότι «αφού δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πάρει 200 δηλαδή ψήφους, την απορρίπτω»!

Με αυτό το άκρως “πολιτικό” και απόλυτα απαξιωτικό δήθεν επιχείρημα ο διακομματικός εμπαιγμός των συνεχίζεται. Στον αντίποδα του το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για πραγματικά δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους απόδημους -συμπεριλαμβανομένου και του brain drain-.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη επανακαταθέσαμε την τροπολογία μας για το συγκεκριμένο ζήτημα η οποία προβλέπει:

Το νομοθέτημα 4648/2019, Νόμος Θεοδωρικάκου, πλήγωσε βαθιά τον απόδημο ελληνισμό και τη δημοκρατία. Το κορυφαίο πολιτικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι συνδέθηκε με την περιουσία και κυρίως περικόπηκε, κατέστη μερικό. Η διευκόλυνση άσκησης του δικαιώματος, επειδή η συζήτηση δεν αφορά την παροχή του δικαιώματος, αλλά την διευκόλυνση άσκησής του, διευκολύνει μερικώς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες αποδήμους με δικαίωμα ψήφου, να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, αναφορικά με το εκλέγειν, η ψήφος τους ουσιαστικά μετρά μόνο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εφόσον δεν υφίσταται δυνατότητα σταυροδοσίας βάσει των «ειδικών εκλογικών καταλόγων»,  ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Η μερική παροχή ενός δημοκρατικού δικαιώματος πλήττει βάναυσα την Ισονομία, την Ισοπολιτεία, την ίδια τη Δημοκρατία, δημιουργώντας προηγούμενο διαβάθμισης βασικών, συνταγματικά κατοχυρωμένων πολιτικών δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει όμως Δημοκρατία με εκπτώσεις, με δικαιώματα που ασκούνται μερικώς. Αυτή είναι μια εκφυλισμένη Δημοκρατία, όχι μια υγιής.

Στόχος της τροπολογίας μας είναι ο σεβασμός και η δικαίωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των συμπολιτών μας, που η Ελλάδα έδιωξε είτε στα χρόνια της Χρεοδουλοπαροικίας, είτε στα πέτρινα χρόνια του παρελθόντος. Παράλληλα, η Ελλάδα θέλει και πρέπει να κρατήσει ισχυρούς και ζωντανούς τους δεσμούς με τους νέους ανθρώπους που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης αλλά και τους Έλληνες τρίτης, τέταρτης, ακόμα και πέμπτης γενιάς που επιζητούν ενισχυμένες σχέσεις με την πατρίδα. Η μερική διευκόλυνση του κορυφαίου πολιτικού τους δικαιώματος κατατείνει προς το αντίθετο. Απαιτείται πλήρης διευκόλυνση.

Προς αυτό το σκοπό, προτείνεται η δημιουργία Εκλογικών Περιφερειών Απόδημων Ελλήνων – π.χ. ΕΠΑΕ Βόρειας Αμερικής, ΕΠΑΕ Λοιπής ΕΕ, ΕΠΑΕ Κεντρικής & Λατινικής Αμερικής, Αφρικής, Ασίας, Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας. Με στόχο την αναλογικότητα και τη δημοκρατική εκπροσώπηση, προτείνουμε η κατανομή των εδρών να γίνεται στη βάση φόρμουλας που αποδίδει έδρες στις ΕΠΑΕ ανάλογα με τον αριθμό των αποδήμων που καταγράφονται και, βέβαια, στη βάση της πλήρους ισοτιμίας εγχώριων και απόδημων Ελλήνων – την οποία εξασφαλίζει η προτεινόμενη φόρμουλα.

Με τις διατάξεις της εν λόγω τροπολογίας προτείνεται η εκπροσώπηση των αποδήμων στο ελληνικό κοινοβούλιο που να τους σέβεται ως απολύτως ισότιμους Έλληνες, που δεν τους χρησιμοποιεί ως κομματικό στρατό των ανά την Ελλάδα κομματαρχών, που τους δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τους απόδημους των χωρών στις οποίες ζουν, που τους παρέχει κίνητρο να παραμένουν Έλληνες στο εξωτερικό με τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν, και ως Έλληνες πολιτικά δρώντες, στα τεκταινόμενα των χωρών τους.

Ιδού η Ρόδος, λοιπόν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο