Ψήφισμα της ΚΕ του ΜέΡΑ25 για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Νοέ, 2023

Ψωμί, Παιδεία, Ειρήνη, Ελευθερία
50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου — 50 χρόνια από τη νεολαιίστικη εξέγερση που ακόμα αποτελεί αγκάθι για τη δεξιά και την ολιγαρχία, που ακόμα αποτελεί πεδίο σύγκρουσης και πάλης. Όπου από τη μία στο πεδίο της συλλογικής μνήμης επιχειρείται η υποβάθμιση της σημασίας του Πολυτεχνείου και η αναθεώρηση της ιστορίας, και από την άλλη στο πεδίο κεκτημένων δικαιωμάτων και εργαλείων αγώνα, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μια ολομέτωπη επίθεση με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς την ημέρα της επετείου και την επιβολή προστίμων στον κόσμο που επιχείρησε να τιμήσει τον αγώνα των εξεγερμένων αγωνιστ(ρι)ών.

Αυτή η επίθεση στη μνήμη και στο μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν είναι τυχαία, καθώς τα αιτήματα της εξέγερσης συνεχίζουν και σήμερα να εκφράζουν τους αγώνες των καιρών μας.

Η φετινή επέτειος βρίσκει την εργατική τάξη, το πρεκαριάτο, τη νεολαία αντιμέτωπους με τη φτώχεια, την ακρίβεια, την εκμετάλλευση. Έρχεται σε ένα πλαίσιο αέναης επίθεσης στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας και συναντά τη συνεχή καταπάτηση του κράτους δικαίου και τη συμμετοχή της χώρας σε κατάπτυστους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. 50 χρόνια μετά, το σύνθημα «έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ» ηχεί και πάλι στα αυτιά μας καθώς βλέπουμε την Ελλάδα να μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμου και σε άλλοθι και συνένοχο της εξόντωσης της Παλαιστίνης και του καθεστώτος Απαρτχάιντ του Ισραηλινού κράτους.

Η φετινή επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας φέρνει μπροστά στις απαιτήσεις και τα καθήκοντα του σήμερα για αλληλεγγύη, ανασύνταξη και αγώνα απέναντι στον φασισμό, στον πόλεμο, στην αυταρχικοποίηση του κράτους, στην ιδεολογική ηγεμονία και θεσμική παντοδυναμία της δεξιάς. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί διαχρονικό κάλεσμα για παλλαϊκή εναντίωση στην υποτέλεια, την εξάρτηση και τον φόβο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο