Ψήφισμα της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25: Να μπει τέλος στην άρνηση ψηφιακής πλατφόρμας συναλλαγών που θα απελευθερώσει την κοινωνία από το μονοπώλιο των τραπεζιτών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Σεπ, 2023

Όλοι θυμόμαστε τον ανελέητο πόλεμο που υπέστη το ΜέΡΑ25 για την πρόταση δημιουργίας, πάνω στο υπάρχον TaxisNet, ψηφιακού συστήματος συναλλαγών – το σύστημα «Δήμητρα» το οποίο τόσο ενόχλησε τους τραπεζίτες, τους τροϊκανούς, το ολιγαρχικό κατεστημένο που, μέρα-νύχτα, επιδόθηκαν σε επιτυχημένη καμπάνια προεκλογικής δαιμονοποίησης του ΜέΡΑ25.

Σήμερα, μετά την επιτυχία αυτής της καμπάνιας, τα ψηφιακά συστήματα συναλλαγών αναπτύσσονται παντού. Από τις σοβαρά αναπτυσσόμενες χώρες (το κινεζικό ψηφιακό γουάν που χρησιμοποιούν γερμανοί επιχειρηματίες, το διεθνές σύστημα Cips, και το εντυπωσιακό Ινδικό UPI, το Βραζιλιάνου PIX, ακόμα και το Κενυάτικο M-Pesa) μέχρι την ευρωζώνη και τη Βρετανία, ο αγώνας επικεντρώνεται στο πως οι κοινωνίες θα αποδεσμευτούν, μέσω τέτοιων ψηφιακών συστημάτων, από την μονοπώλιο των τραπεζών στις συναλλαγές. Στην Ελλάδα (όπου η εκμετάλλευση των πολιτών και ιδίως των μικρομεσαίων από τους ξένους, πλέον, τραπεζίτες σπάει το ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά το άλλο)… σιωπή ιχθύος.

Το ΜέΡΑ25 καλεί όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου σε συνεργασία με στόχο τη δημιουργία κινηματικής και κοινωνικής πίεσης υπέρ ενός συστήματος όπως το «Δήμητρα», ως βήμα για την ανάκτηση του ελέγχου του τραπεζικού συστήματος από την κοινωνία. Για μια Δημόσια Δωρεάν Πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών σε Ευρώ που θα δώσει διέξοδο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απαλλαγούν από τις ληστρικές προμήθειες των τραπεζών και θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας στην Πολιτεία για στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής αλλά και παρεμβάσεις στοχευμένης τόνωσης της ζήτησης σε περιόδους που αυτό απαιτείται.

Χωρίς μια τέτοια πίεση, το ψηφιακό σύστημα το οποίο θα φέρει το κατεστημένο θα είναι κολοβό με στόχο την μη αποκαθήλωση του τραπεζικού μονοπωλίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο