ΜέΡΑ25 Θεσσαλίας: Οι πολίτες πνίγονται και καταστρέφονται – Τα αρπακτικά κερδίζουν

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Σεπ, 2023

Οι μελέτες για τα έργα υποδομής περιμένουν στο συρτάρι του κ. Αγοραστού ενώ τα έργα εκατομμυρίων που πήρε η ΤΕΡΝΑ καθυστερούν τραγικά

Η ανείπωτη καταστροφή της Θεσσαλίας δεν είναι εκδίκηση του Θεού ή της Φύσης. Και φυσικά ούτε αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που χρησιμοποιείται ως άλλοθι από τα στόματα κυβερνώντων και τοπικών αρχόντων. Αυτή η ασύλληπτη τραγωδία είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων ευθυνών.

H Ελλάδα επιμένει να παραβιάζει την οδηγία για τις πλημμύρες (2007/60/ΕΚ) “Η διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας στην ΕΕ “, καθώς δεν επικαιροποιεί όπως πρέπει τα υποχρεωτικά διαχειριστικά σχέδια, με στόχο τη μείωση των αρνητικών συνεπειών στην υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τις πλημμύρες.

Στις 06 Ιουλίου 2018 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα τις Κυβέρνησης (ΦΕΚ 2685 τ. Β΄ 06.07.2018), όπως ήταν η υποχρέωσή μας απέναντι στην ΕΕ, η μελέτη με τίτλο «Έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08) και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» που περιγράφει σε 336 σελίδες με κάθε λεπτομέρεια τους κίνδυνους πλημμύρας στη λεκάνη του Θεσσαλικού κάμπου καθώς και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Το 2019 εγκρίθηκε με χρηματοδότηση ύψους 19,2 Εκ. € η «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ – ΛΙΒΑΔΟΤΟΠΟΣ» για την προστασία των παραλίων του ν. Λάρισας, η οποία δημοπρατήθηκε τελικά το Νοέμβριο του 2022.

Το 2020 εκπονήθηκε μελέτη για το περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή της Θεσσαλίας. Εκεί περιγράφονταν οι ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου (ΖΔΚΥΠ): Π. Πηνειός και παραπόταμοι, μαζί με την κλειστή λεκάνη της λίμνης Κάρλας , η χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Καλοχωρίου , το Δέλτα ποταμού Πηνειού, Παραλία Κουλούρας – Παλαιοπύργου, η χαμηλή ζώνη μέσω ρου π. Τιταρήσιου, περιοχή Ελασσόνας, η χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Τιταρήσιου , η χαμηλή ζώνη λεκάνης άνω ρου ρ. Κουσμπασανιώτικο, η χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Ενιπέα, τάφρου Ξυνιάδας, η χαμηλή ζώνη λεκανών ρ. Αλμυρού και Χολόρεμμα στο Ν.

Μαγνησίας , η χαμηλή ζώνη λεκάνης χ. Ξηριά στο Βόλο και ρεμάτων ευρύτερης περιοχής Βόλου.

Τι μέτρα πάρθηκαν για να ενισχυθούν αυτές οι περιοχές;

Υπάρχουν μελέτες για έργα υποδομής που είναι για χρόνια στα συρτάρια του γραφείου του κύριου Αγοραστού. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των έργων δεν έχει προχωρήσει. Εμμένουν ακόμα στο έργο φάντασμα του Αχελώου, δίχως να στρέψουν τους πόρους σε αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά και μικρά υδρευτικά έργα. Δίχως να υλοποιήσουν μικρούς ταμιευτήρες. Δίχως ακόμα ακόμα να προχωρήσουν σε καθαρισμούς ποταμών ή φρεατίων.

Πόσα από όλα αυτά έχουν προχωρήσει;

Αυτοδιοίκηση δεν είναι τα έργα βιτρίνας ή οι δήμαρχοι τροχονόμοι. Αν δει κανείς που πήγαν τα χρήματα από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας θα διαπιστώσει ότι μπήκαν σε τσέπες φίλων και υμετέρων χωρίς ανταποδοτικό όφελος για τους κατοίκους της Περιφέρειας. Για τον Ιανό δεσμεύτηκαν και διατέθηκαν 800 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Ε.Ε. (ΕΣΠΑ).

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε έργα 110 εκατ. ευρώ σε ποτάμια και 143 εκατ. ευρώ σε υποδομές στους Δήμους αρμοδιότητας της στην Π.Ε. Καρδίτσας – Αργιθέα, Καρδίτσα και Μουζάκι. Μέχρι σήμερα έχει λάβει άλλα 150 εκ περίπου, συμπληρωματικά των παραπάνω ποσών. Ολα τα έργα έχουν καθυστερήσει.

Καμία και κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν θα υπήρχαν καταστροφές. Αλλά οι ευθύνες για τα έργα που θα περιόριζαν την καταστροφή είναι πρόδηλες και έχουν όνομα και επώνυμο.

Η επόμενη μέρα για τη Θεσσαλία είναι μια τραγωδία. Έχει διαλυθεί ο παραγωγικός ιστός με σοδειές κατεστραμμένες, με ζωικό κεφάλαιο χαμένο, με επιχειρήσεις ισοπεδωμένες. Κανείς δεν ξέρει πόσος μεγάλος είναι ο αριθμός των νεκρών αν δεν υποχωρήσουν τα νερά. Η αλληλεγγύη των ανθρώπων, των εθελοντών, των εργαζόμενων σε δήμους είναι συγκινητική.

Σε όλα αυτά η απάντηση δεν μπορεί να είναι ένα pass. Ούτε η αναβολή των εκλογών για να ξεχαστεί η καταστροφή όπως έγινε με τα Τέμπη. Δεν ανακαλύπτει κανένας και καμιά την πυρίτιδα. Απαιτείται να ληφθούν υπόψη τα κατατεθειμένα σχέδια των επιστημονικών φορέων για την πολιτική προστασία , σε μια χώρα που την κυβερνούν αρπακτικά με σημαία την καταστολή, αγνοώντας την πρόληψη και ένα σχέδιο αποκατάστασης για την επόμενη μέρα, που θα προστατεύει ανθρώπους και φυσικό περιβάλλον.

Οργανώσεις ΜέΡΑ25 Θεσσαλίας

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο