Προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης: οι εργαζόμενοι δεν είναι «ωφελούμενοι»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Νοέ, 2019

Ο ΟΑΕΔ στα χρόνια της κρίσης έχει εξελιχθεί πλήρως σε έναν μηχανισμό καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Με τι τρόπο; Με τα λεγόμενα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης, αυτόν τον ακραία νεοφιλελεύθερο θεσμό, που εισήχθη στην ελληνική πραγματικότητα επί Κώστα Σημίτη με τα περιβόητα stage, υιοθετήθηκε από κάθε κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της αυτοχαρακτηριζόμενης αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά συνεχίζει και η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ.

Γιατί χαρακτηρίζουμε αυτά τα προγράμματα νεοφιλελεύθερα; Επειδή ο πυρήνας τους εκπληρώνει πλήρως τις νεοφιλελεύθερες εργασιακές επιταγές, ουσιαστικά είναι το ιδανικό εργασιακό καθεστώς για κάθε νεοφιλελεύθερο: εργαζόμενοι που δεν ονομάζονται εργαζόμενοι αλλά ωφελούμενοι, κάτι που συνεπάγεται καταστρατήγηση οποιασδήποτε κλαδικής ακόμα και επιχειρησιακής σύμβασης μιας και αμείβονται με αποδοχές fixed – πλέον τον κατώτατο μισθό, πριν τον περιβόητο υπο-κατώτατο, δεν έχουν δικαίωμα συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, δεν δικαιούνται να απεργήσουν, δεν λαμβάνουν επιδόματα, παροχές, τριετίες, ανθυγιεινά κλπ, ακριβώς επειδή δεν λογίζονται ως εργαζόμενοι αλλά ωφελούμενοι και τέλος, επειδή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς σε δημόσιους φορείς με μισθούς πείνας, δημιουργώντας μια δυστοπική δυναμική στο δημόσιο, όπου οι εργαζόμενοι σε αυτό να είναι περιστασιακοί “ωφελούμενοι” χωρίς φωνή και απαιτήσεις.

Το ΜέΡΑ25 στέκεται κάθετα ενάντιο σε αυτές τις εργασιακές πρακτικές και στις μεθοδευμένες κινήσεις σύσσωμου του μνημονιακού πολιτικού προσωπικού να τις καταστήσει εργασιακή κανονικότητα στον δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι δεν είναι ωφελούμενοι, η πολιτεία δεν τους κάνει χάρη, παρέχουν την οκτάωρη εργασία τους εξυπηρετώντας τους πολίτες. Η λύση μπορεί να είναι μόνο η κατάργηση αυτών των κατάπτυστων, σκληρά ταξικών εργασιακών πρακτικών και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η εργασία δεν είναι χάρη, ούτε αμείβεται με χαρτζιλίκι. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που το μνημονιακό τόξο θέλει να μας πείσει πως είναι ωφελούμενοι.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο