Προεκλογική περιοδεία στη Σαλαμίνα, Πέμπτη 30-5-2024

Δραστηριότητα
31 Μάι, 2024

Την Πέμπτη 30-5-2024 βρεθήκαμε στο νησί της Σαλαμίνας για την προετοιμασία της εκδήλωσης του Σαββάτου 1ης Ιουνίου στις 18:00, στο καφέ μπαρ «Βεγγέρα».

Συναντήσαμε τον δημοσιογράφο Φίλιππο Καρακώστα, από το «Σαλαμινίων Βήμα», που μας συνόδεψε στην περιοδεία μας. Ξεκινήσαμε από τη ζωντανή Λαϊκή της Πέμπτης στον παραλιακό δρόμο Κ. Καραμανλή, όπου διανείμαμε ενημερωτικό υλικό του ΜέΡΑ25 μαζί με προσκλήσεις για τη σαββατιάτικη εκδήλωση.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το αρχαίο λιμάνι και τη Ζώνη Α’ αρχαιολογικού ενδιαφέροντος —δηλαδή ανάλογου του μνημείου της Ακρόπολης— της Κυνόσουρας, που είναι, υποτίθεται, θεσμοθετημένα προστατευόμενη. Εκεί έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και θα έπρεπε κανονικά το τοπίο να παραμένει αναλλοίωτο. Αντ’ αυτού, παραδόθηκε σε ιδιωτικά συμφέροντα και σήμερα λειτουργούν τρία ναυπηγεία στον χώρο, χωρίς καμία άδεια ή έγκριση. Το ένα από αυτά ανήκει στην οικογένεια Αχιλλέα Καραμανλή και στα άλλα συμμετέχει επιχειρηματικά και η Εκκλησία, λειτουργεί μάλιστα και ως διαλυτήριο πλοίων!

Αυτά τα ωραία βλέπεις από τον λόφο όπου κυριαρχεί το μνημείο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, που πρόσφατα περιφράχτηκε υποτυπωδώς.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι προκαλείται σοβαρή άμεση και έμμεση βλάβη στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο πυκνοδομημένων οικισμών και το μνημείο. Ήδη παρατηρούνται κατεστραμμένοι τάφοι στον λόφο, όπου από την αρχαιότητα ήταν χώρος νεκροταφείου.

Όλα αυτά είναι προκλητικά και απαράδεκτα και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και καταγγελίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και πώς αυτό αποτελεί δέσμευση των υποψήφιων ευρωβουλευτών μας.

Τέλος, επισκεφτήκαμε το Κέντρο Υγείας του νησιού, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όπως μας είπαν εκπρόσωποι του διοικητικού προσωπικού που συναντήσαμε. Ωστόσο, οι μόνιμοι γιατροί είναι τέσσερις, με τον έναν από αυτούς/ές να συνταξιοδοτείται στο άμεσο μέλλον.

Οι εγκαταστάσεις είναι παλιές, λειτουργούν περιορισμένες ειδικότητες γιατρών, γίνονται κάποιες εξετάσεις, ενώ έχει προστεθεί μια μικρή νέα πτέρυγα, δωρεάς Βαρδινογιάννη, με τρία νέα ιατρεία. Το κέντρο δεν διαθέτει δικό του ασθενοφόρο αλλά εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ. Δεν είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε επαρκείς πληροφορίες και δεν συναντήσαμε ασθενείς.

Η συνδρομή του δημοσιογράφου Φίλιππου Καρακώστα ήταν χρήσιμη και ουσιαστική.

Η εκδήλωση του Σαββάτου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο