Γ. Βαρουφάκης από Ηράκλειο: «Μέχρι εδώ κύριε Μητσοτάκη! Τέλος στην κοροϊδία.»

Δραστηριότητα, Προς τις 9 Ιουνίου...
31 Μάι, 2024

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στο Ηράκλειο Κρήτης, με κεντρικό ομιλητή τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Μεταξύ άλλων ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε:

Με ρωτούν συχνά γιατί δεν ενώνεται όλη η Αριστερά. Εύλογο ερώτημα και δικαιολογημένο. Την απάντηση τη δίνει η καθημερινότητά μας. Δείτε εδώ στην Κρήτη. Φτιάχνεται ένας δρόμος με διόδια κάθε λίγα χιλιόμετρα για να κερδίζει η ΤΕΡΝΑ. Δείτε το Καστέλλι. Εγώ ξέρω ότι πρόοδος είναι να μειώνεις τον χρόνο και τις αποστάσεις. Είναι ανάπτυξη το Καστέλλι που θα αυξήσει τον χρόνο και το κόστος ταξιδιού; Είναι αυτό ανάπτυξη; Και όλα τα αντίστοιχα παραδείγματα. Λοιπόν επιστρέφω στο ερώτημα. Με ποιους να τα βρούμε; Με αυτούς που έκαναν αυτές τις επιλογές τόσο στην Κρήτη όσο και σε όλη τη χώρα;

Μας επέβαλαν το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το έφερε ο Γιώργος Σταθάκης λέγοντας πως θα μας μειώσει την τιμή του ρεύματος. Και έφτιαξε ένα «καφενείο» με πέντε παίκτες που δημιουργούν ένα καρτέλ. Λοιπόν με ποιους να κάνουμε συνεργασία; Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα αυτά; Μόνο αν γίνουμε ίδιοι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε.

Δείτε το ΚΚΕ. Εμείς τιμάμε και σεβόμαστε την ιστορία του ΚΚΕ. Αλλά αλήθεια σας το λέω ποτέ δεν πίστευα ότι θα υπάρχει γραμματέας του ΚΚΕ που θα λέει επί έξι χρόνια συνειδητά ψέματα ότι π.χ. εγώ υπέγραψα μνημόνια. Θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι θέλουμε να συνεργαστούμε αλλά με δημιουργική σύνθεση των απόψεων όχι με μονολιθικές απόψεις.

Εμείς είμαστε εδώ. Είμαστε το μόνο συμμαχικό σχήμα που ξεπερνάμε διαφορές, όπως με τη ΛΑΕ και την ΑΡΑΣ με ανένταχτους αριστερούς που φυσικά δεν συμφωνούσαμε σε όλα αλλά βρήκαμε κοινό δρόμο και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό.

Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη την οποία την χρησιμοποιούμε για να στέλνουμε… επιστολές . Εκτός από την επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στείλαμε άλλη μία, ο Μητσοτάκης μαζί με τον Τουσκ για να αγοράσουμε αντιπυραυλικό θόλο, δηλαδή για να πλουτίσει η αμερικανική πολεμική βιομηχανία. Δεν είναι πια μια ευρωπαϊκή ένωση αλλά μια “πολεμική” ένωση. Σε αυτές τις συνθήκες έχει σημασία να είμαστε η φωνή των λαών.

Θα πάμε εκεί να τους καταγγείλουμε, να τους ξεμπροστιάσουμε, να τους κοιτάξουμε στα μάτια. Ποιο κόμμα θα το κάνει αυτό; Ποιο από τα τρία ΠΑΣΟΚ μπορεί να το κάνει; Υπάρχει άλλη φωνή στην Ελλάδα που να μπορεί να ακουστεί με αυτό τον τρόπο;

Είναι τίτλος τιμής για μένα η απαγόρευσή μου στην Γερμανία. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, ακόμα και το die Linke πήρε θέση δίπλα στον Νετανιάχου.

Μου λένε ότι πήγε ο Κασσελάκης στην Παλαιστίνη. Γιατί δεν πήγες και εσύ; Καταρχάς δεν πήγε στην Παλαιστίνη, στο Ισραήλ πήγε και από εκεί τον πήγαν με συνοδεία στα κατεχόμενα εδάφη. Αν πήγαινα εγώ θα με έκλειναν σε ένα μπουντρούμι και δεν θα με ξαναβλέπατε ποτέ. Τον κ. Κασσελάκη τον πήγαν εκεί αλλά κανείς δεν τον ρωτάει τι θα κάνει με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ισραήλ. Τον ρωτώ λοιπόν εγώ; Θα σκίσετε τις συμφωνίες που υπέγραψε ο Τσίπρας με τον Νετανιάχου; Θα απαντήσετε στο κάλεσμα για μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ; Τον προκαλώ να απαντήσει σε αυτά.

Αθηνά Γιαννουλάκη

Ζητάμε την ψήφο σας επειδή δεν βολευόμαστε να γεμίσουν τα βουνά μας ανεμογεννήτριες και οι νέοι εργαζόμενοι να περνάνε τον μισό χρόνο στην ανεργία και τον άλλο μισό να δουλεύουν 12ωρα στα ξενοδοχεία. Δεν βολευόμαστε με τα ψέματα για το Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν ακουμπάει τον μέσο πολίτη. Στις 9 του μήνα να πάμε να ψηφίσουμε, να μην τους τη χαρίσουμε. Στις 10 του μήνα να είναι δυνατή η παρουσία μας στην Ευρωβουλή.

Μιχάλης Κριτσωτάκης 

Είμαστε στην Κρήτη των τεράστιων δυνατοτήτων αλλά και στην Κρήτη του υπερτουρισμού που άλλοι τον φτιάχνουν άλλοι τον συντηρούν και άλλοι καρπώνονται τα κέρδη αφήνοντας για εμάς μόνο τον ρόλο των γκαρσονιών. Στις 9 του μήνα το αποτέλεσμά μας θα είναι όχι μόνο αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις αλλά και πολύ καλύτερο. Από εκεί ξεκινά μια νέα προσπάθεια για κοινή δράση και για αποτελεσματική αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε για να πάρουμε φόρα!

Δημήτρης Ιωακειμίδης (Jo Di)

Η εποχή μας δεν χωράει πια καμία υποκρισία. Οι χώρες της Ευρώπης βιώνουν μια ηθική κατάπτωση. Καταστροφή συμβαίνει και στην Ελλάδα. Νέοι μεταναστεύουν, το περιβάλλον πλήττεται, η δικαιοσύνη κινδυνεύει. Καλούμαστε όλοι να πάρουμε θέση, για τη δημόσια παιδεία και τη δημόσια υγεία που ιδιωτικοποιούνται. Να πάρουμε θέση για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά κυρίως να πάρουμε θέση για την Ειρήνη.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Μαριάνα Τσίχλη, συν-γραμματέας της ΛΑΕ – Ανυπόταχτη Αριστερά:

Ο αγώνας που κάνουμε είναι δίκαιος, είναι ο καλός αγώνας που θα δικαιωθεί. Αύριο θα είναι στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σήμερα τον άκουσα να λέει ότι καλώς στέλνει επιστολές στην Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν. Στην ουσία το παίζει τουρίστας σε αυτή τη χώρα λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει για την ακρίβεια και απλά παρακαλάει τα καρτέλ να χαμηλώσουν τις τιμές. Σε αυτές τις συνθήκες έχει τεράστιο νόημα η συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές. Όχι μόνο για να τους ενοχλήσουμε αλλά για να αλλάξουμε τις συνθήκες της ζωής μας. Να αντλήσουμε πληροφορίες για όσα αποφασίζουν για όλους εμάς. Είναι εξαιρετικά προφανές το πόσο ανάγκη έχουμε μια δυναμική, πραγματική, ριζοσπαστική αντιπολίτευση. Για να δώσουμε φωνή σε εκείνους που αναζητούν έκφραση απέναντι σε όσους επιχειρούν να θάψουν τις φωνές τους.

Η νεολαία μας έδειξε πως όσο μαύρα και να είναι τα πράγματα ποτέ δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε. Αυτοί και αυτές που στάθηκαν στους δρόμους μας έδειξαν για μια ακόμα φορά τον δρόμο και είναι στόχος οι φωνές μας αυτές να γίνουν πιο δυνατές. Οι ευρωεκλογές είναι ένα μεγάλο βήμα για να αλλάξουμε τα πράγματα. Όλα μπορούν όλα να είναι αλλιώς. Με την ενότητα, με τον αγώνα και την αποφασιστικότητά μας!

 

 

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο