Προανακριτική: Μετατροπή του κοινοβουλίου σε διωκτική αρένα πολιτικών αντιπάλων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Φεβ, 2020

Με αφορμή τα όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην προανακριτική της Βουλής κατ’ αρχάς δικαιώνεται πλήρως η στάση του ΜέΡΑ25 να απέχει από αυτή την παρωδία που ευτελίζει τόσο τη δικαιοσύνη, όσο και το πολιτικό σύστημα μέσα από την μετατροπή του Κοινοβουλίου σε διωκτική αρένα πολιτικών αντιπάλων.

Πέραν τούτου όμως έχει προκύψει ένα ζήτημα αναφορικά με την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, όπου και μεθοδεύεται η άρση αυτής της προστασίας τους κατά παράβαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου και με πρόκληση επικείμενου κινδύνων για την ίδια την ζωή των προστατευόμενων αυτών μαρτύρων. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η αντίδραση του Αρείου Πάγου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Φαίνεται λοιπόν πως η προανακριτική πέραν του γενικότερου ευτελισμού της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης τώρα υπεισέρχεται και σε ένα νέο μονοπάτι, αυτό της καταπάτησης βασικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων ενός κράτους δικαίου.

Το ΜέΡΑ 25 επισημαίνει ότι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (γνωστοί διεθνώς με τον αγγλικό όρο whistleblowers), οι οποίοι αποκαλύπτουν παράνομες πρακτικές κρατικών λειτουργών, μεγαλοεπιχειρηματιών, πολιτικών με μεγάλη πολιτική ή / και οικονομική εξουσία και με ισχυρά ερείσματα σε μηχανισμούς καταστολής και μυστικές υπηρεσίες, είναι άξιοι δικαστικής και αστυνομικής προστασίας. Συνεπώς θα πρέπει να προστατεύονται από τους κινδύνους για τη ζωή τους και τη σωματική ακεραιότητα των ιδίων και των οικογενειών τους. Και βασικό στοιχείο της προστασίας αυτής μπορεί να συνιστά η ανωνυμία τους.

Ωστόσο, η προστασία των μαρτύρων υπέρ του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να εντάσσεται στο πλέγμα προβλέψεων της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και τη δίκαιη δίκη τους, όπως προβλέπονται από τα διεθνή πρότυπα. Πρότυπα τα οποία δεν τηρούνται στην περίπτωση των ευρύτερων νομικών μέτρων που προβλέπονται από τους λεγόμενους «τρομονόμους» (κυρίως οι ν. 2928/ 2001, 3251/ 2004 και οι τροποποιήσεις τους που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ανακριτική διείσδυση, έμμεση συμμετοχή μυστικών υπηρεσιών, ανώνυμους μάρτυρες κλπ) τα οποία δημιουργούν ένα πλέγμα διατάξεων κάμψης των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Το ΜέΡΑ25 άλλωστε αντιτίθεται στους λεγόμενους «τρομονόμους» και έχει καταθέσει και συγκεκριμένη τροπολογία για την κατάργηση τους.

Γι’ αυτό απαιτείται η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου των αντιτρομοκρατικών και άλλων νόμων από σύγχρονο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας με σεβασμό, αφενός, στην ανάγκη προστασίας των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος και, αφετέρου, στα δικαιώματα των κατηγορουμένων και σε μία δίκαιη δίκη τους, σύμφωνη με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο