Φωτεινή Μπακαδήμα: Να πάρει θέση ο κ. Χρυσοχοϊδης για το συνέδριο των ΛΟΑΤ Αστυνομικών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Φεβ, 2020

Με έκπληξη διαβάσαμε τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες αφορούν την απόρριψη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του αιτήματος που είχε καταθέσει το σωματείο ΔΑΔΑ (Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)προκειμένου να τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικών (EGPA) που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 24-26 Ιουνίου 2020 με συμμετοχή 200 ένστολων αστυνομικών από 18 ευρωπαϊκές χώρες.

Η απάντηση της διεύθυνσης επικοινωνίας του γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η οποία και δόθηκε μετά από μήνες, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ήταν λακωνική και αρνητική: «Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι το αίτημά σας δεν δύναται να ικανοποιηθεί».

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα κατέθεσε, λοιπόν, σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όπου τον καλεί να πάψει να κρύβεται πίσω από την διεύθυνση επικοινωνίας του γραφείου και να τοποθετηθεί ο ίδιος για το συγκεκριμένο θέμα.

Μέχρι στιγμής όλα ανεξαιρέτως τα προηγούμενα συνέδρια της ΕGPA, από το 2004 έως σήμερα, είχαν τεθεί υπό την αιγίδα των αστυνομικών οργανισμών κάθε χώρας και το συγκεκριμένο συνέδριο άλλωστε είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους των ευρωπαϊκών θεσμών για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού τόσο μέσα στην αστυνομία όσο και στις σχέσεις της με τους πολίτες.

Σε δήλωσή του μάλιστα σε εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΔΑΔΑ Μιχάλης Λώλης σημειώνει: «Το εν λόγω συνέδριο είναι ένας θεσμός που στηρίζεται από τις ηγεσίες των αστυνομικών αρχών κρατών της Ευρώπης και έχει λάβει ήδη την υποστήριξη σημαντικών οργανισμών όπως, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επίσης, στο συνέδριο θα εκπροσωπηθούν με ομιλητές όλες οι LGBT οργανώσεις, με σημαίνοντα πρόσωπα και επιστήμονες υψηλού κύρους και καθηγητές πανεπιστημίων. Επίσης αίτημα έχει στείλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση LGBT αστυνομικών για τη στήριξη του Συνεδρίου της και αναμένεται η απάντηση του Υπουργείου. Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο αίτημα πέρα από τα ομοφοβικά κίνητρα που αφήνει να εννοηθούν, το κυριότερο είναι ότι εκθέτει την Ελληνική Αστυνομία διεθνώς. Ακόμη με την απάντηση αυτή γκρεμίζει τις γέφυρες μεταξύ Αστυνομίας και ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καθώς κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι ακριβώς «Building the bridges between Police and LGBT community» και σύνθημα του συνεδρίου είναι το «Police in Pride», συνεχίζουμε έτσι στο πνεύμα των προηγούμενων Συνεδρίων τα οποία είχαν επίσημα την αμέριστη στήριξη της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Αστυνομίας».

Καλούμε τον κ. Χρυσοχοϊδη να πάρει πίσω αυτή την απόφαση και να πάρει θέση στο ζήτημα ενημερώνοντας μας γιατί απορρίφθηκε το συγκεκριμένο αίτημα. Δεν συνάδει με το “φιλελευθερισμό” που δήθεν πρεσβεύει η κυβερνώσα παράταξη η θεσμική αποδοχή τέτοιων δράσεων; Είναι αδιανόητο να συζητάμε ακόμα με όρους διακρίσεων και μάλιστα από επίσημους κρατικούς φορείς. Ας αποφασίσει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αν είμαστε πράγματι μια ευρωπαϊκή χώρα κι αν σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ως οφείλει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο