Συνάντηση ΜέΡΑ25 με ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ: Πρέπει να αντισταθούμε στο θεσμικό ρατσισμό και τη στοχοποίηση μιας ολόκληρης κοινότητας

Δραστηριότητα
11 Ιαν, 2023

Το μήνυμα από τη συνάντηση του Προέδρου της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Βασίλη Πάντζου με το Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και τον Κρίτωνα Αρσένη

Στη σημερινή συνάντηση στα γραφεία του ΜέΡΑ25, ο Γραμματέας και ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας των Ελλήνων Ρομά για όλα τα θεσμικά αιτήματα της κοινότητας.

Ο Πρόεδρος ξεκίνησε αναφέροντας ότι ενδιαφέρονται για όλη την κοινότητα αλλά προτεραιότητα δίνουν στην επίλυση των πιο άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πλέον ευάλωτα μέλη.

Αυτά είναι προβλήματα στεγαστικά, υποδομών και πρόσβασης σε βασικά αγαθά, ο αποκλεισμός και η γκετοποίηση, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί και άλλα προβλήματα όπως η εγκληματικότητα από την οποία υποφέρουν και οι Ρομά, η υπονόμευση της εκπαίδευσης των παιδιών, καθώς και η έλλειψη δικαιοσύνης.

Όλοι οι συνομιλητές επισήμαναν τον θεσμικό ρατσισμό ο οποίος έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς και τον κίνδυνο που θα υπάρξει αν επιβεβαιωθεί η διάχυτη αίσθηση ατιμωρησίας των δολοφόνων του Νίκου Σαμπάνη και του Κώστα Φραγκούλη.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και το ΜέΡΑ25 έφτασαν σε κοινά συμπεράσματα και όσον αφορά κάποια χρόνια πλέον ζητήματα:

Πρέπει να βελτιωθεί η εκπαίδευση ώστε τα προγράμματα να γίνουν πιο συμπεριληπτικά. Ο ιστορικός και πολιτιστικός ρόλος των Ρομά να μην μένει πια εκτός της εκπαιδευτικής αφήγησης.

Χρειάζεται περιβαλλοντική και αστική δικαιοσύνη: προγράμματα στέγασης με κατοικίες εντός του αστικού ιστού, ώστε ο αποκλεισμός και η γκετοποιηση να σταματήσει να λειτουργεί ως φαύλος κύκλος.

Χρειάζεται εθνικό σχέδιο δράσης, μακρόπνοο και υποστηριζόμενο με εθνικούς πόρους και όχι ευκαιριακά από το ΕΣΠΑ, όπως γίνεται μέχρι στιγμής.

Είναι απαραίτητο να σταματήσει η κακοδιαχείριση των χρημάτων που έχουν δοθεί τόσα χρόνια για την ένταξη και δεν έφτασαν εκεί που έπρεπε.

Συμφώνησαν ακόμα στην ανάγκη θεσμικής ενδυνάμωσης της Συνομοσπονδίας, ώστε κατά την εκπόνηση και εκτέλεση των αναγκαίων δράσεων, να παίζει ρόλο και η ίδια η κοινότητα με τους εκπροσώπους της. Άλλωστε και η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η επιτυχία των προγραμμάτων ένταξης εξαρτάται από τη συμμετοχή της ίδιας της κοινότητας.

Τέλος, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε και για το θέμα των στεγαστικών δανείων που είχαν δοθεί για την ένταξη των Ρομά με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, την οποία το Δημόσιο ουσιαστικά απέσυρε, με χιλιάδες διαταγές πληρωμής να έρχονται μέσω της εφορίας. Αυτό είναι μια τεράστια αδικία που δεν πρέπει να ολοκληρωθεί. Έχουμε φέρει το θέμα στη Βουλή αλλά δεν έχουμε πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως κοινός απατεώνας και να τιμήσει τις εγγυήσεις της, απαλλάσσοντας τους ωφελούμενους του προγράμματος από μια υποχρέωση που αυθαίρετα τους φόρτωσε.

Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν και να εντείνουν τη συνεργασία σε όλα τα θεσμικά πεδία ώστε να προχωρήσει η επίτευξη των δίκαιων αιτημάτων της κοινότητας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο