ΠΟΑΥ Πόρου και Τροιζηνίας Μεθάνων: Οι θέσεις του «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» σε σχέση με την χωροταξία των ιχθοκαλλιεργειών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Μάι, 2023

Η δρομολογημένη χωροθέτηση για την εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών στις βόρειες ακτές του νησιού του Πόρου, και μάλιστα σε βιομηχανική κλίμακα, θα δημιουργήσει περιβαλλοντικά προβλήματα στο μέρος. Το νερό, οι ακτές, οι θάλασσες είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί μία εταιρία να το εκμεταλλεύεται υπέρμετρα σε βάρος των υπολοίπων χρήσεων και του περιβάλλοντος.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε με οικοδεσπότη τον δήμο Πόρου και με παρευρισκόμενους πολίτες της περιοχής, ο συντονιστής του τομέα Πράσινης Ενέργειας και Κυκλικής Οικονομίας Γκούμας Γιάνης και ο συντονιστής του τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου Χαραλαμπάκης Γιάννης, περιγράψαμε την θέση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για την Ρήξη, σύμφωνα με την οποία, οι ιχθυοκαλλιέργειες πρέπει να χωροθετηθούν σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές και τις παραλίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους της περιοχής και τους τουρίστες.

Είμαστε υπέρ του ορθολογικού ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού, όπου θα καθορίζονται οι σχέσεις και αποστάσεις των χρήσεων γης και θάλασσας, έτσι ώστε να μην αντιπαλεύεται η μία χρήση την άλλη. Στην διαδικασία του σχεδιασμού, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των κατοίκων και φορέων της κάθε περιοχής. Επίσης πρέπει να καταργηθούν τα ειδικά χωροταξικά – «χάρες» των μνημονιακών κυβερνήσεων προς μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπου κατ’ εξαίρεση κάθε άλλης νομοθεσίας (περιβαλλοντικής, πολεοδομικής, χωροταξικής) εγκαθίστανται όπου θέλουν, με μοναδικό κριτήριο τα δικά τους υπερκέρδη και κόντρα στα συμφέροντα της κάθε περιοχής.

Επίσης αναφερθήκαμε στο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθούμε: «ένας εργαζόμενος, μία ψήφος, μία μετοχή». Σε σχέση με την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή του Πόρου, αλλά και στην υπόλοιπη Τροιζηνία καθώς και σε άλλα μέρη της Ελλάδας που έχουν το ίδιο πρόβλημα, το επιχείρημα των εταιριών για την επιλογή της χωροθέτησης, είναι ότι οπουδήποτε αλλού δεν τους συμφέρει. Όπως εξηγούμε παραπάνω, το μοναδικό κριτήριο αυτών των μεγάλων εταιριών, είναι η μεγιστοποίηση των κερδών τους και μόνο. Ένας συνεταιρισμός όμως, αποτελούμενος από μέλη-κατοίκους της περιοχής, ενδιαφέρεται και για το περιβάλλον, και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Συνεπώς θα ενδιαφερθούν να μειώσουν λίγο το κέρδος της επιχείρησης (το οποίο θα μοιραστεί στους εργαζόμενους, χωρίς τον μεγαλο-εργολάβο να παίρνει την μερίδα του λέωντος) και θα προστατέψουν το περιβάλλον της περιοχής τους.

Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για την Ρήξη, δεσμεύεται για την επιτάχυνση της σωστής εκπόνησης χερσαίων και θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων, κατάργηση των «ειδικών και κατ’ εξαίρεση» ολιγαρχικών χωροταξικών σχεδίων. Στα πλαίσια των παραπάνω, θα δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση των υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειών στις σωστές θεσεις, που έπρεπε εξαρχής να βρίσκονται.

Οι δύο δραστηριότητες, τουρισμός και ιχθυοκαλλιέργειες, θα πάψουν να αντιπαλλεύονται η μία την άλλη, θα προσφέρουν και οι δύο θέσεις εργασίας με πλάνο ένα συνδυασμένο συνολικό τουριστικό προϊόν διασυνδεμένο με την εγχώρια παραγωγή και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Τομείς
Αγροτικής Ανάπτυξης
Προστασίας Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου
ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο