Πλειστηριασμοί και εξώσεις για τους πολίτες, θαλασσοδάνεια και διευκολύνσεις για τους πολιτικούς.

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Φεβ, 2019

Η τρέχουσα επικαιρότητα κυριαρχείται από την υπόθεση δανείου πολιτικού προσώπου. Το ΜέΡΑ25 δεν θα πάρει το ρόλο εισαγγελικής αρχής, ούτε θα βγάλει δικαστικό πόρισμα στοχεύοντας σε μικροκομματικά οφέλη. Θα σταθούμε στο γεγονός πως παραδοσιακά τα κόμματα εξουσίας – με προεξάρχοντα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ στις τράπεζες – διατηρούν πάντα σχέσεις αγαστής συνεργασίας με τα τραπεζικά ιδρύματα. Το μοτίβο είναι γνωστό: οι πτωχευμένες τράπεζες της χρεοδουλοπαροικίας μας κάνουν – όπως άλλωστε και έκαναν – τα πάντα προκειμένου το σαθρό πολιτικό μας σύστημα να τις κρατήσει στη ζωή.

Οπότε από την μία έχουμε τις πτωχευμένες τράπεζες να διευκολύνουν πολιτικά πρόσωπα και συμφέροντα του γνωστού τριγώνου της αμαρτίας (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των ΜΜΕ), με μη επαρκώς εξασφαλισμένες δανειοδοτήσεις. Και από την άλλη τον νέο νόμο “Κατσέλη” της κυβέρνησης, με περισσότερους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εξώσεις για τους απλούς πολίτες – δανειολήπτες.

Αυτή η κατάσταση φυσικά θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στις τράπεζες μιας και τα κόκκινα δάνεια θα αυξάνονται -όσο στην προσπάθεια του περιορισμού τους- πλειστηριάζονται όλο και περισσότερα σπίτια σε πολύ χαμηλότερες της αξίας τους, τιμές. Καθώς με τον τρόπο αυτό θα πέσουν κι άλλο οι αξίες των ακινήτων και άρα και οι αξίες των εξασφαλίσεων που έχουν οι ήδη πτωχευμένες τράπεζες για άλλα -μη κόκκινα αυτή τη στιγμή- δάνεια.

Επιπλέον η κοινωνική συνοχή θα διασπάται όλο και περισσότερο καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών θα βρεθεί αντιμέτωπο με το στεγαστικό πρόβλημα χάνοντας το σπίτι του σε κάποιο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, και με δεδομένο μάλιστα ότι τα ενοίκια λόγω airbnb και χρυσής βίζας έχουν καταστεί απαγορευτικά, το οικιστικό ζήτημα φαντάζει όλο και πιο εκρηκτικό στα σαθρά θεμέλια της χρεοδουλοπαροικίας μας.

Η λύση που προτείνουμε εμείς μη αναλωνόμενοι στα “μικροπολιτικά ζητήματα” όπως αυτό του κ. Πολάκη, είναι η δημιουργία μιας Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης & Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΑΔΙΧ), που θα έχει διττό στόχο: να προφυλάξει τον δανειολήπτη και την πρώτη κατοικία αλλά και τις τράπεζες, αποκαθιστώντας την κανονική λειτουργία τους ως πιστωτικά ιδρύματα.

Στην ΔΕΑΔΙΧ θα μεταφερθούν από τις τράπεζες τα πιο «κόκκινα» των δανείων. Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες θα εκδώσουν υποσχετικές (IOU) ίσης ονομαστικής αξίας που θα εγγυάται το κράτος, τις οποίες οι τράπεζες θα κρατούν στα βιβλία τους ως περιουσιακό στοιχείο, και τις οποίες δεσμεύεται να αποπληρώσει η ΔΕΑΔΙΧ μακροπρόθεσμα από τα μελλοντικά της έσοδα. Παράλληλα νομοθετείται μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και των εν λειτουργία καταστημάτων/εμπορικών χώρων, καθώς και το δικαίωμα των δανειζόμενων, των οποίων τα δάνεια πουλήθηκαν ήδη σε ιδιώτες, να αγοράζουν πίσω τα δάνειά τους στην ίδια τιμή που τα αγόρασαν οι ιδιώτες. Οι οφειλέτες θα καταβάλουν ενοίκιο στην ΔΕΑΔΙΧ (για το δικαίωμα να παραμένουν στο σπίτι τους ή να λειτουργούν την επιχείρησή τους) το ύψος του οποίου θα προσδιορίζεται από την δημοτική αρχή με γνώμονα τα εισοδήματά τους και τις τοπικές συνθήκες. Η ΔΕΑΔΙΧ δεσμεύεται να κρατά στα βιβλία της τα «κόκκινα» δάνεια έως ότου η τιμή των δεσμευμένων ακινήτων ξεπεράσει την ονομαστική αξία του δανείου.  Όταν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων υπερβούν την ονομαστική αξία του δανείου οι οφειλέτες θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν το παλαιό τους δάνειο από την ΔΕΑΔΙΧ είτε με δόσεις είτε με εφάπαξ πληρωμή.

Με την ίδρυση της ΔΕΑΔΙΧ εξασφαλίζονται ταυτόχρονα: Η προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων από τα αρπακτικά ταμεία και την απόγνωση, η αποτροπή νέας ύφεσης στην αγορά ακινήτων, τα εναπομείναντα κεφάλαια των τραπεζών και, συνεπώς, η επιστροφή στη κανονικότητα της παροχής ρευστότητας στην οικονομία από το τραπεζικό σύστημα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο