Πάτρα: Άρωμα… Επταετίας από την πειθαρχική δίωξη των φοιτητικών αγώνων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Απρ, 2024

Σε μια αδιανόητη κίνηση προχώρησε χθες ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στην Πάτρα επιβάλλοντας πειθαρχική ποινή στέρησης της συμμετοχής στην εξεταστική περίοδο του Ιουνίου σε 4 φοιτητές, με μοναδική αιτία ότι συμμετείχαν στις καταλήψεις που έγιναν με αποφάσεις του Φοιτητικού τους Συλλόγου ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μάλιστα, ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία από τους φοιτητικούς συλλόγους, που συνοδεύτηκε, από την πλευρά του πρύτανη, με ένα κακοστημένο σόου ότι δήθεν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τον εγκλώβισαν στην πρυτανεία, χωρίς βέβαια να λέει κουβέντα για την ποινή που επιβλήθηκε.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με «πρόθυμα» μέλη της διοίκησης των πανεπιστημίων, προβαίνει σε πλήθος πρωτοφανών, επιθετικών κινήσεων απέναντι στους αγωνιζόμενους φοιτητές και φοιτήτριες. Επιχειρεί να ενεργοποιήσει πειθαρχικά που τιμωρούν την συνδικαλιστική δράση, προχωρά το σχέδιο τοποθέτησης συστημάτων επιτήρησης μέσα στα πανεπιστήμια, με προδιαγραφές που αντιστοιχούν σε φυλακές, απαγορεύει κοινωνικές εκδηλώσεις, πολιτιστικά φεστιβάλ, ακόμα και πολιτικές εκδηλώσεις.

Η πειθαρχική δίωξη φοιτητών για συνδικαλιστική δράση, και μάλιστα για έναν τόσο σημαντικό αγώνα που εκφράζει τις φωνές της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών/ τριών, καθηγητών και ακαδημαϊκού προσωπικού στα δημόσια πανεπιστήμια, δείχνει ακριβώς τον πραγματικό στόχο του νόμου Κεραμέως που εμπνεύστηκε από τις πρακτικές της Δικτατορίας. Τον νόμο που επιστράτευε την καταστολή και τα πειθαρχικά για να καταστείλει του αγώνες των φοιτητών με στόχο να καταπνίξουν τις αντιστάσεις της μαζικής και δίκαιης νεολαίας ενάντια στα σχέδια διάλυσης του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου.

Καταγγέλλουμε την ακραία αυταρχική αυτή ενέργεια και στεκόμαστε δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο