Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Πρόταση του Τομέα Υγείας του ΜέΡΑ25 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Απρ, 2020

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα σε μια συγκυρία όπου δοκιμάζονται τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Κούβα κ.α. κάνουν πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες, ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται απ’ άκρη σ’ άκρη της υφηλίου λόγω και της προηγούμενης υποβάθμισης του από το νεοφιλελεύθερο δόγμα.

Στη χώρα μας μετά από μια δεκαετία μνημονίων έχει συντελεστεί ένα τεράστιο έγκλημα σε βάρος του δημοσίου συστήματος υγείας με τεράστιες περικοπές, ελλείψεις και συστηματική υποβάθμιση. Ωστόσο παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες, οι προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά οι ήρωες της πρώτης γραμμής του αγώνα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες. Όμως η πολιτεία διαρκώς κωφεύει στα δίκαια αιτήματα των ανθρώπων αυτών που ζητούν τα αυτονόητα για να μπορούν να μας περιθάλπουν όπως πρέπει.

Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει άμεση ανάγκη μια πραγματική ενίσχυση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ιατροφαρμακευτικό υλικό, με υποδομές, με μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους του, με αύξηση των κονδυλίων ώστε να υπάρξει ουσιαστική υποστήριξη του τόσο σημαντικού -όπως αποδείχτηκε περίτρανα αυτές τις μέρες- τομέα. Παράλληλα χρειάζεται και ένας ολιστικός σχεδιασμός για ένα δημόσιο σύστημα υγείας με ισότιμη πρόσβαση για όλους, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό, αξιοπρεπές και ικανό να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, αλλά και του προσωπικού του.

Ο Τομέας Υγείας του ΜέΡΑ25 καταθέτει σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Δείτε την πρόταση εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο