Γιάνης Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ25 εν όψει του σημερινού Eurogroup

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Απρ, 2020

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, για το σημερινό Eurogroup:

Σήμερα συνέρχεται το Eurogroup.

Η ΕΕ, άλλη μια φορά, ετοιμάζεται να μην κάνει τα απαραίτητα την ώρα που προσποιείται ότι τα κάνει.

Για αυτό, απευθύνομαι σήμερα σε εκείνους που ετοιμάζεστε να βγείτε να γιορτάσετε τις αποφάσεις του Eurogroup: Κυβέρνηση, σχολιαστές, MME κ.α. Συγκρατηθείτε! Δέκα χρόνια χαιρετίζετε αποφάσεις των Eurogroup που έπλητταν το λαό μας, τους λαούς του Νότου, ολόκληρη την ΕΕ. Ως εδώ.

Ο,τιδήποτε αποφασιστεί στο Eurogroup που αφορά δάνεια και πιστωτικές γραμμές που προστίθενται στο εθνικό χρέος ισοδυναμούν με νέα Μνημόνια. Με νέα δίνη χρέους-ύφεσης για όλους. Με το τέλος της ΕΕ.

Μην τολμήσετε λοιπόν να μιλήσετε για Σχέδιο Μάρσαλ αν πρόκειται για δάνεια και πιστωτικές γραμμές. Το Σχέδιο Μάρσαλ δεν ήταν δάνειο – ήταν χρηματικές ενισχύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και κουρέματα χρεών. Για αυτό και ήταν θεραπευτικό για την Ευρώπη.

Το ΜέΡΑ25 έχουμε από καιρό εξηγήσει ποια είναι τα ελάχιστα που πρέπει να κάνει η ΕΕ.

Πρώτον, μεταφορά τουλάχιστον 1 τρις από τους ισχνούς ώμους των κρατών του Νότου προς ολόκληρη την ευρωζώνη. Αυτό είναι το ευρωομόλογο: Εργαλείο μεταφοράς χρέους από τους ώμους των κρατών προς τους ώμους ολόκληρης της Ένωσης. Όχι νέο χρέος για τα κράτη. Να γιατί δεν μπορεί ποτέ να εκδοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM, που μόνο να δανείζει στα κράτη μπορεί. Να γιατί λέμε ότι μόνο η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να εκδώσει ευρωομόλογο 1 τρις και διάρκειας 30 ετών. Δήθεν «ευρωομόλογο» από τον ESM δεν θα είναι ευρωομόλογο, αλλά μνημόνιο.

Δεύτερον, για να ανακάμψουμε βιώσιμα μετά την πανδημία «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης & Πράσινων Επενδύσεων», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την ΕΚΤ και θα εφαρμοστεί από νέο οργανισμό: τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πράσινης Ανάκαμψης».

Σήμερα παίζεται το μέλλον της Ελλάδας, των λαών της Ευρώπης ολόκληρης. Γνωρίζω ότι σας είναι δύσκολο αλλά καλώ την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και εν γένει τα στελέχη και τους φίλους της τρόικας εσωτερικού, να αντισταθείτε στην εγγενή σας τάση να λέτε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ εκείνα που μας καταστρέφουν.

Το ΜέΡΑ25 θα είναι εδώ να προτείνει συνεχώς αυτά που θα στηρίξουν το λαό μας, τους λαούς της Ευρώπης, και να αποδομεί την προπαγάνδα και τις καταστροφικές πολιτικές της τρόικας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο