Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας: Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε τον αγώνα

Πολιτική
21 Μαρ, 2020

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας σήμερα που εν μέσω κορωνοϊού ο εθνικισμός και η κερδοσκοπία έχουν βρει την καλύτερη ευκαιρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Όταν ο Covid-19 ξεπήδησε από την Κίνα στην Ιταλία, ακόμα και ένθερμοι ευρωπαϊστές, συνήθως τασσόμενοι υπέρ των ανοικτών συνόρων, ένωσαν τις φωνές τους με τα εκκωφαντικά καλέσματα για κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας κατά μήκος των εθνικών συνόρων της Ευρώπης – ένα πάγιο αίτημα των εθνικιστών. Παράλληλα, οι επενδυτές που κερδοσκοπούν επί του δημόσιου χρέους πραγματοποιούν μία κλασική στροφή από τα ιταλικά στα γερμανικά κρατικά ομόλογα, αναζητώντας τη χρηματοπιστωτική ασφάλεια που μόνον ο ηγεμόνας της Ευρώπης μπορεί να προσφέρει σε καιρό κρίσης. Ως εάν σε μια απόπειρα να μας υπενθυμίσει τη μεγάλη αντίφαση της εποχής μας, ο Covid-19 διατρανώνει την ελευθερία του χρήματος να περιφέρεται σε ένα άνευ συνόρων χρηματοπιστωτικό σύμπαν, την ίδια ώρα που οι άνθρωποι παραμένουν πιο περιχαρακωμένοι από ποτέ.

Όταν όμως κλείνει μια συνοριογραμμή, δεν ξανανοίγει εύκολα, ακόμα κι αν οι συνθήκες που προκάλεσαν το κλείσιμο έχουν αντιμετωπιστεί. Αυτό αποτελεί ένα ασφαλές συμπέρασμα των πρόσφατων εμπειριών της Ευρώπης. Πάρτε, για παράδειγμα, την Αυστρία, η οποία έκλεισε τα σύνορά της με την Ιταλία κατόπιν της αύξησης των προσφυγικών αφίξεων το καλοκαίρι του 2015. Για κάνα δυο χρόνια αφότου αυτό το προσφυγικό κύμα είχε εξασθενίσει, τα σύνορα παρέμειναν κλειστά. Αντίστοιχα, το ίδιο συνέβη με τα σύνορα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Όμως η μέρα αυτή βρίσκει τη χώρα μας και σε μία ακόμα τραγική συγκυρία για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, με τα όσα λαμβάνουν χώρα στον Έβρο έναντι των προσφύγων και των μεταναστών εκατέρωθεν, με την εργαλειοποίηση τους τόσο από το καθεστώς του Ερντογάν βεβαίως, αλλά και την ΕΕ, καθώς και την κυβέρνηση Μητσοτάκη με και την κατάφωρη καταπάτηση του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες μέσα από την μη δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο οι κατατρεγμένοι άνθρωποι αυτοί. Την ίδια στιγμή που και η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι εξαιρετικά δραματική ενώ ο κίνδυνος για αυτούς τους ανθρώπους που συνωστίζονται στα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι εξαιρετικά μεγάλος από τον νέο κορωνοϊό. Η κυβέρνηση όμως για άλλη μια φορά αδρανεί ενισχύοντας και υιοθετώντας πολλές φορές ακραίες φωνές τόσο για την αποσυμφόρηση των “δομών” και των νησιών, καθώς και αναλογική κατανομή και ένταξη στο σύνολο της επικράτειας. Ταυτοχρόνως βέβαια δεν κάνει και τίποτα απολύτως για να πιέσει την ΕΕ με βέτο όπου απαιτείται ομοφωνία -όπως προτείνει το ΜέΡΑ25-, ώστε να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να υπάρξει πραγματική αλληλεγγύη, αναλογική κατανομή των ανθρώπων αυτών και ένταξη σε όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον μια τέτοια μέρα δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα σε σημείο καμπής. Η εγκληματική αυτή οργάνωση πρέπει να τιμωρηθεί για όλα τα εγκλήματα της, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου για ρατσιστικό κίνητρο των πράξεων της στα πλαίσια πάντα εγκληματικής οργάνωσης. Καμία πράξη να μην μείνει ατιμώρητη. Από την στυγνή δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, μέχρι τους Αιγύπτιους ψαράδες, τον Λουκμάν, την επίθεση στο ΠΑΜΕ και όλα τα αποκρουστικά και ειδεχθή εγκλήματα τους.

Σήμερα πρέπει όλοι λοιπόν να απομονώσουμε κάθε ρατσιστική, ξενοφοβική και εθνικιστική φωνή στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Σε μια Ευρώπη και έναν κόσμο που υψώνονται εθνικιστικά τείχη και αναγεννιούνται τα φασιστικά τέρατα, χρειάζεται αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και διαρκής επαγρύπνηση και αγώνας για την ανάσχεση τους. Καμία ανοχή σε καμία διάκριση φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας, φυλής, εθνικότητας και τάξης, σε κανένα ρατσιστικό περιστατικό, σε κανένα ξενοφοβικό και εθνικιστικό παραλήρημα. Ισότητα όχι μόνο ενώπιον του νόμου αλλά και στην πράξη, χωρίς διακρίσεις σε δικαιώματα, με ίση αμοιβή για ίση εργασία σε όλους και όλες.

Ενώ τέτοιες μέρες δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η προσφυγιά και μετανάστευση έχουν αίτια και συγκεκριμένους υπαίτιους (ιμπεριαλισμός, πόλεμοι, απομύζηση του πλούτου πιο αδύναμων χωρών από τις παγκόσμιες παρασιτικές ολιγαρχίες του καπιταλιστικού νεοφιλελευθερισμού, κλιματική κρίση, πολιτικές διώξεις κ.α.) και ότι συνήθως το πρόβλημα του συστήματος που εκτρέφει τα φίδια της ξενοφοβίας δεν είναι αν είσαι πρόσφυγας ή μετανάστης, αλλά αν είσαι πλούσιος ή φτωχός.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.