Π. Στεφάνου για το αιολικό πάρκο Φλώρινας: μπορούν να επιτευχούν οι κλιματικοί στόχοι, χωρίς να κινδυνεύει η βιοποικιλότητα

Συνεντεύξεις - videos
26 Μάι, 2021

Με προσωρινή δικαστική διαταγή, ανεστάλησαν για την ώρα οι εργασίες για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Νυμφαίο της Φλώρινας. Όμως ο αγώνας για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της περιοχής συνεχίζεται για τους κατοίκους και πολλές οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, τόσο με κινητοποιήσεις, όσο και στις δικαστικές αίθουσες. Σε μια εκτίμηση της κατάστασης και των προοπτικών που διαμορφώνονται προχώρησε σε συνέντευξή του στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρκτούρος, Πάνος Στεφάνου:

Είναι θετικό ότι εξασφαλίσαμε την προσωρινή διαταγή για αναστολή των έργων και ελπίζουμε ότι στις 3 Ιουνίου που θα εκδικαστεί αναλυτικά η υπόθεση με ανάπτυξη επιχειρημάτων θα ληφθεί η σωστή απόφαση.

Το αιολικό πάρκο έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί κοντά στο Νυμφαίο Φλώρινας, σε μια περιοχή που αποτελεί καταφύγιο για πολλά προστατευόμενα είδη πανίδας, όπως λύκοι και αρκούδες. Επίσης, η περιοχή αποτελεί πέρασμα και για τους αργυροπελεκάνους, ένα απειλούμενο είδος του οποίου το 30% του πληθυσμού του βρίσκεται στην Ελλάδα και, κατά συνέπεια, η χώρα μας φέρει σημαντική ευθύνη για τη διατήρηση του είδους.

Παράλληλα, υπάρχουν και τα ζώα που φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του ο Αρκτούρος, τα οποία λόγω των οχλήσεων από τη δημιουργία και εν συνεχεία τη λειτουργία του πάρκου μπορούν να παρουσιάσουν στρεσογόνες καταστάσεις.

Η περιβαλλοντική μελέτη που συνοδεύει το έργο του αιολικού πάρκου χρονολογείται από το 2008. Από τότε, έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα στην περιοχή, αλλά και η ίδια η περιβαλλοντική νομοθεσία. Ως εκ τούτου, απαιτείται μια επικαιροποίηση αυτής της μελέτης που να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που επικρατούν σήμερα.

Ασφαλώς, είναι προς τη θετική κατεύθυνση να προωθούμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όμως οι εγκαταστάσεις παραγωγής τους δεν θα πρέπει να αποτελούν απειλή για τη βιοποικιλότητα της περιοχής όπου χωροθετούνται. Δηλαδή, θέλοντας να κάνουμε κάτι καλό από τη μία πλευρά, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μη δημιουργήσουμε μεγαλύτερο κακό από την άλλη.

Σε κάθε περίπτωση, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει πραγματοποιήσει μια μελέτη για τη χωροθέτηση των αιολικών σταθμών η οποία αποδεικνύει ότι είναι ρεαλιστικό και εφικτό να υπάρξει επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί, χωρίς να κινδυνεύει η βιοποικιλότητα. Υπάρχουν άλλα σημεία που μπορούν να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, όπου δεν θα έχουν επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο