Ούτε 1 ούτε 2 ούτε 3: 1018 παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο μέσα σε δύο χρόνια!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Ιούλ, 2022

Οι αποκαλύψεις της έκθεσης της Forensic Architecture που δημοσιεύτηκε σήμερα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει, με συγκλονιστικές λεπτομέρειες, το αβυσσαλέο έγκλημα των παράνομων επαναπροωθήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη – μιας απάνθρωπης πολιτικής την οποία ο Πρωθυπουργός συστηματικά αρνείται ότι εξασκεί η κυβέρνησή του την ίδια ώρα που περηφανεύεται για τα αποτελέσματά της!

Η έρευνα της Forensic Architecture καλύπτει τα ημερολογιακά έτη από τον Μάρτιο 2020 έως τον Μάρτιο 2022. Τεκμηριώνει με ανατριχιαστική ακρίβεια ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά 1018 επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων με θύματα 27.464 συνανθρώπους μας των οποίων τα δικαιώματα, που τους εξασφαλίζει το Διεθνές Δίκαιο, καταπάτησαν κατ΄ εντολή της ΕΕ και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη η FRONTEX και η Ελληνική Ακτοφυλακή αντίστοιχα. Σε 3 μάλιστα περιπτώσεις, οι επαναπροωθήσεις έγιναν υπό το βλέμμα του πληρώματος του Γερμανικού Πολεμικού Πλοίου FGS Berlin.

Για κάθε μία περίπτωση επαναπροώθησης, η δημοσιευμένη έρευνα αναφέρει το γεωγραφικό στίγμα, την ημερομηνία, την ώρα, τον αριθμό νηολόγησης του σκάφους της Ακτοφυλακής που ενεπλάκη και τον αριθμό των ανθρώπων που επαναπροωθήθηκαν παράνομα εν μέσω της θάλασσας. 

Στην έρευνα αποτυπώνονται ακόμα μαρτυρίες για παράνομες συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών. Ακόμα πιο ανατριχιαστικά είναι τα 26 καταγεγραμμένα περιστατικά όπου η Ακτοφυλακή έριξε ανθρώπους στη θάλασσα, δύο εκ των οποίων δεμένους με χειροπέδες

Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες από ανθρώπους που αιτούνται άσυλο οι οποίοι υπέστησαν ξυλοδαρμούς, κατασχέσεις των υπαρχόντων τους και βίαιη επιβίβασή τους σε βάρκες χωρίς μηχανές τις οποίες προωθούσαν όπως-όπως προς τις τουρκικές ακτές χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση ότι δεν θα βούλιαζαν στη μέση της θάλασσας. Σε μία τέτοια περίπτωση επαναπροώθησης, η έκθεση κατέγραψε πως 11 άτομα πνίγηκαν και άλλα 4 αγνοούνται.

Tα περισσότερα περιστατικά συνέβησαν κοντά στις ακτές της Λέσβου (378). Δεύτερη σε περιστατικά ήταν η Σάμος (194) – μια πραγματικότητα που φέρνει κατά νου την θλιβερή σκηνή (9η Νοεμβρίου 2021) ενός έξαλλου κ. Μητσοτάκη να ωρύεται σε Ολλανδή δημοσιογράφο: «Όχι, δεν έχετε πάει στη Σάμο!» Τρίτη σε περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων έρχεται η Χίος (136) και ακολουθούν η Κως (122), η Ρόδος (92) και 79 περιστατικά στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Από τις 1018 επαναπροωθήσεις, η FRONTEX βρέθηκε άμεσα αναμεμειγμένη σε 122, συχνά σε συντονισμό με την Ελληνική Ακτοφυλακή, ενώ ήταν σε γνώση άλλων 417 περιστατικών, που καταχώρησε στα αρχεία τους, σύμφωνα με την έρευνα, ως «αναχαιτίσεις εισόδου».

«Τεκμηριώνοντας το εύρος και τη σκληρότητα αυτού του κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος, η έρευνά μας υψώνει ένα τοίχος αποδείξεων ενάντια στις όλο και πιο κούφιες διαψεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Στέφανος Λεβίδης, ένας απ’ τους ερευνητές του Forensic Architecture: «Δείχνει τον τρόπο που η Ελληνική Ακτοφυλακή κυνικά αντιστρέφει τη χρήση των μέσων διάσωσης, χρησιμοποιώντας τα για να στερήσει την ασφαλή πρόσβαση στην στεριά σε χιλιάδες αιτούμενους άσυλο, αφήνοντάς τους έκθετους στα θαλάσσια ρεύματα. Το Αιγαίο, ένα παγκόσμιο σύμβολο φιλοξενίας και ανθρώπινων ροών, δείχνει εδώ τη σκοτεινή πλευρά του. Σφραγίστηκε και μετατράπηκε σε όπλο, σε έναν ιμάντα μεταφοράς ανθρώπων που οι ζωές τους αξιολογούνται διαφορετικά στα σύνορα της Ευρώπης».

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως πρόκειται για σκάνδαλο που πρέπει να απασχολεί κάθε Ευρωπαία/ο, προσθέτοντας ότι: «Με κάθε επαναπροώθηση μη-ευρωπαίων στην Μεσόγειο, η Ευρώπη ξηλώνει κι άλλο ένα νήμα της ψυχής της. Καθώς η ψυχή της Ευρώπης ξηλώνεται αργά αλλά σίγουρα, οι λαοί της προετοιμάζονται για όλο και περισσότερο μισανθρωπισμό εναντίων των πιο αδύναμων Ευρωπαίων. Όσο κατατρεγμένοι συνάνθρωποί μας σπρώχνονται, στο όνομά μας, στα μανιασμένα κύματα της Μεσογείου, δεν δικαιούμαστε να κοιμόμαστε ήσυχοι και ήσυχες τα βράδυα. Ο εφιάλτης των Ξένων σήμερα, απόψε, θα στοιχειώνει τα όνειρά μας για πάντα.»

Εκ μέρους του Εργαστήριου Τεκμηρίωσης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας, η κα Μιλένα Μαρίν δήλωσε: «Η πλατφόρμα [Σημ.: της Forensic Architecture] καταδεικνύει την πραγματική δύναμη των δεδομένων (data). Συγκεντρώνοντας και κατηγοριοποιώντας ένα τόσο μεγάλο δείγμα τεκμηρίων – συμπεριλαμβανομένων και βίντεο, καταθέσεων, δεδομένων GPS πλοίων, ωκεανογραφικών, και μετεωρολογικών στοιχείων – μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά το αποτύπωμα και τις σχέσεις των περιστατικών. Η συστηματική και διαδεδομένη φύση της θανάσιμης πρακτικής των επαναπροωθήσεων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.»

Ποια είναι η οργάνωση Forensic Architecture

Πρόκειται για διεπιστημονικό κέντρο έρευνας η βάση του οποίου βρίσκεται στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εξειδικεύεται στην χωρική και μιντιακή ανάλυση δεδομένων εκ μέρους διεθνών διωκτικών αρχών, οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ. Οι έρευνές τους παρουσιάζονται σε πολιτικά και νομικά φόρουμ, δικαστήρια, εξεταστικές επιτροπές, εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και σε δημόσιες εκδηλώσεις και εκθέσεις. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.forensic-architecture.org ή στείλτε email στις διευθύνσεις [email protected] και [email protected].

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο