Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ένας μικρός απολογισμός από το ΜέΡΑ25 για το «6ο Δελφινάριο της Κλεπτοπίας»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Μάι, 2021

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στο «6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», το οποίο διεξήχθη μεταξύ 10 και 15 Μαΐου 2021. Έλαβε χώρα στο Μέγαρο του Ζαππείου και συμμετείχαν 800 «υψηλοί» καλεσμένοι ομιλητές από 42 χώρες.

Το «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών» αυτο-προσδιορίζεται ως «μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός οργανισμός» και ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2016. Κάθε χρόνο, σε αυτό προσκαλούνται και συμμετέχουν «ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες και κορυφαίοι εμπειρογνώμονες», με στόχο «να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες προκλήσεις που επηρεάζουν την Ελλάδα και τη γύρω περιοχή και να αναπτυχθούν νέες στρατηγικές μέσα από αλλαγές και δομικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την επίτευξη βιώσιμων και κοινωνικά υπεύθυνων αναπτυξιακών μοντέλων διακυβέρνησης, με γεωγραφικό προσδιορισμό την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Με άλλες λέξεις, τόσο οι ιδρυτές του όσο και τα ΜΜΕ της ολιγαρχίας, επαίρονται ότι πρόκειται για το «ελληνικό Νταβός»(!), όπου λίγοι και εκλεκτοί από τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό κόσμο διαλέγονται με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία όλων.

 Mια πιο ειλικρινής παρουσίαση, θα μιλούσε για ένα παράκεντρο εξουσίας όπου λαμβάνονται οι πραγματικές αποφάσεις που αφορούν την πορεία της χώρας, ερήμην του Κοινοβουλίου, απούσης της Δημοκρατίας, μακριά από τον έλεγχο των πολιτών, με συμμετοχή και προς όφελος των πολύ λίγων, μια «Vip Εξουσία με Προσκλήσεις», μια «Δημοκρατία ΣΔΙΤ».

 Το συγκεκριμένο φόρουμ που γεννήθηκε άλλωστε μεσούσης της μνημονιακής διαδικασίας, φέτος χαιρετίστηκε κιόλας από την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία από τη θέση της στο ΣτΕ ακόμα έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, ενώ από την θέση της Προέδρου φωτογραφίζεται μπροστά στα τείχη του μίσους και της ντροπής.

Ας καταγράψουμε εν συντομία τι είπαν και σε τι εστίασαν μερικοί μόνο από τους «μεγαλόσχημους».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε την ευαρέσκεια της Ουάσιγκτον για την ταχύτατη ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε πολλούς τομείς, χαιρετίζοντας τις ελληνικές… μεταρρυθμίσεις που προχωρούν γρήγορα, καθιστώντας σαφές τα… κομμάτια που ενδιαφέρουν τη χώρα του: «Τα λιμάνια (σ.σ. ειδικά της Αλεξανδρούπολης), οι υποδομές, η ενέργεια, ειδικά στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες για αμερικάνικες επενδύσεις». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «επένδυση» της γνωστής και μη εξαιρετέας ΟΝΕΧ στα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας, η οποία τελευταία έχει επιδοθεί κιόλας σε μαζική παραγωγή μηνύσεων και αγωγών έναντι πολιτών και συλλόγων που καταγγέλλουν την εγκληματική της για το περιβάλλον, δράση, αλά Eldorado Gold. Τέλος, δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι σημαντικό ρόλο στο αμερικανικό «επενδυτικό ενδιαφέρον» έπαιξε η νέα Συμφωνία για τις Βάσεις!

Ο «αστοιχείωτος δικαστικός κλητήρας της τρόικας», επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, υπενθύμισε στους κυβερνώντες ότι πρέπει να παραμείνουν φρόνιμα παιδιά, καθώς οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» συνιστούν καθοριστικό παράγοντα για τη «διατήρηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Η ΕΕ, μέσω της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, δεν δίστασε να δείξει τα δόντια της στους κατατρεγμένους, ισχυριζόμενη ότι έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια οι μεταναστευτικές ροές και πλέον η πλειοψηφία όσων έρχονται στην Ευρώπη δεν δικαιούνται προστασίας και πρέπει να επιστρέψουν (σ.σ. εκδιωχθούν) στις χώρες τους, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να δουλέψουμε τη σχέση μας με την Τουρκία», υπονοώντας τα παζάρια με το καθεστώς Ερντογάν στις πλάτες των προσφύγων. Για τις απάνθρωπες πρακτικές της Frontex που συμμετέχει στις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, δεν δίστασε να υπερθεματίσει, θεωρώντας ότι πρέπει να λειτουργεί πολύ αυστηρά και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που υπάρχουν! Επιπλέον, σε σχετική συζήτηση που έγινε στο Φόρουμ για το μεταναστευτικό, θέσεις στο ίδιο μήκος κύματος διατύπωσαν τόσο ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τη Μετανάστευση Στέφαν Μάγερ, όσο και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στις τεράστιες ευκαιρίες που γεννά η εντεινόμενη οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα αναφέρθηκε ένας από τους ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκε αντίστοιχες ευκαιρίες τα προηγούμενα χρόνια, λαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος από την Eurobank. Δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής του fund Fairfax Financial Holdings Limited, Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκθειάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προαναγγέλλοντας μάλιστα την επιστροφή στην “κανονικότητα”, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την άρση της προστασίας για τους πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης, λαϊκής κατοικίας.

Από την όμορφη αυτή ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν και τα λιβανίσματα της κυβέρνησης από τους ίδιους τους υπουργούς της! Επί παραδείγματι, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το επιτελικό τους κράτος «μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», μιλώντας μάλιστα για «αποκατάσταση όλων των οργάνων του κράτους στο συνταγματικό τους ρόλο επί Νέας Δημοκρατίας» και «για βελτίωση καθ’ εαυτής της ποιότητας της Δημοκρατίας» επί Μητσοτάκη! Από την άλλη, ο υπουργός “Προστασίας” του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ισχυρίστηκε ότι «έφτιαξε πολλά πράγματα από τη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο», χαρακτηρίζοντας την αστυνομία ως «τον μόνο ελεγκτικό φορέα στη χώρα» και ισχυριζόμενος ότι είναι «μετρημένες στα δάχτυλα οι αυθαιρεσίες της αστυνομίας»…

Από τον συγκεκριμένο οιονεί υπέρτατο θεσμό δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ο οιονεί πρωθυπουργός της χώρας. Ο ολιγάρχης Βαγγέλης Μαρινάκης σημείωσε ότι λόγω της πανδημίας επηρεάστηκαν οι θαλάσσιες μεταφορές, επισημαίνοντας ότι η κρίση στην οικονομία μεταφέρεται και στη ναυτιλία. Επιπλέον, μίλησε κιόλας για «πράσινη στροφή» και «πράσινη ενέργεια»!

Μέσα σε όλους αυτούς, παρεισέφρησαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του προέδρου του, διεκδικώντας και αυτοί μερίδιο από την εξουσία, νομιμοποιώντας αυτό το ιδιόμορφο παράκεντρο, με “αριστερό” πάντα πρόσημο… Μετά τον «σατανικά καλό» Τραμπ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να πλέξει το εγκώμιο του Μπάιντεν, υποθέτοντας μάλλον ότι υπάρχει καπιταλισμός «με αριστερό πρόσημο»: «Η ομιλία Μπάιντεν στο Κογκρέσο είναι ιστορική και βάζει τέλος σε έναν κύκλο πολλών ετών νεοφιλελεύθερου υποδείγματος. Το κυρίαρχο υπόδειγμα της απρόσκοπτης λειτουργίας των αγορών, της διαρκούς αναπαραγωγής του καπιταλισμού που θα δίνει τη δυνατότητα στους λίγους να κερδίζουν, δεν προχωρά», είπε. Επιπλέον, προκειμένου να μην κακοκαρδίσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και τον φίλο του «Μπίμπι», όταν ρωτήθηκε για όσα τραγικά συμβαίνουν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, απάντησε ότι πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και απ’ το Ισραήλ και απ’ τη Χαμάς, εξισώνοντας έτσι τα θύματα με τους θύτες!

Αυτό “Δελφoινάριο Κλεπτοπίας”, δεν είναι τίποτα άλλο από μια «Ναυρχίδα της Λεηλασίας», όπου οι συμμετέχοντες, δηλαδή σύσσωμα τα κόμματα του Μνημονιακού Τόξου (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ), οι μπροστάρηδες των μέσων μαζικής εξαπάτησης και οι διάφοροι “μεγαλοσχήμονες” της ολιγαρχίας δίχως σύνορα, επιδόθηκαν στην τελειοποίηση όλων των βάρβαρων, αντιλαϊκών, μνημονιακών πολιτικών, εμβάθυνσης της χρεοδουλοπαροικίας και εμπέδωσης της χώρας μας ως αποικίας χρέους.

Οι πολίτες εκεί έξω, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι νέοι και οι μικρομεσαίοι, το μόνο που έχουν να περιμένουν πραγματικά από τις “εργασίες” του συγκεκριμένου φόρουμ είναι το τι μέγεθος λιοντάρια θα τους ξαμολήσει την επόμενη μέρα αυτό το σύγχρονο Κολοσσαίο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο