Οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να παρακαμφθούν

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Μαρ, 2023

Ενώ η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε άλλη μια οικονομική κρίση, οι τραπεζίτες κοιμούνται πιο ήσυχοι απ’ ό, τι έκαναν το 2008. Όχι επειδή η σφοδρότητα του πλήγματος είναι μικρότερη, αλλά επειδή αυτή τη φορά γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα διασωθούν: αυτό είναι το δόγμα του «σοσιαλισμού για τους τραπεζίτες και της λιτότητας για όλους τους άλλους».

Η θωράκιση της οικονομίας δεν γίνεται εξασφαλίζοντας τρισεκατομμύρια για τις τράπεζες, αλλά εξασφαλίζοντας τις καταθέσεις του λαού. Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει την πρόταση για τη δημιουργία του ΔΗΜΗΤΡΑ: ενός δημοσίου συστήματος ψηφιακών καταθέσεων και συναλλαγών, βασισμένο στο taxisnet, το οποίο θα παρακάμψει το τραπεζικό σύστημα και θα απαγκιστρώσει την κοινωνία από τις παθογένειές του.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα κόμματα έχουν αντιδράσει στη λογική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση μας με μια αμήχανη σιγή: είτε επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να αντιταχθούν στα ολιγαρχικά συμφέροντα που θα θιχτούν με την εφαρμογή μιας τέτοιας κοινωνικής πολιτικής, είτε επειδή καταρρίπτει το αφήγημα ότι μόνο σε ένα μακρινό σοσιαλιστικό μέλλον μπορούν να έρθουν ουσιαστικές αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων. Δεν μας πειράζει, ο λαός ακούει και κρίνει ποιοι είναι πραγματικά πρόθυμοι να κάνουν την ρήξη με το σύστημα που μονιμοποιεί την φτωχοποίησή του, και ποιοι το ενισχύουν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο