Οι πολίτες στη Γροιλανδία αξίζουν τον θαυμασμό, τις ευχαριστίες και την αλληλεγγύη μας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Απρ, 2021

Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει την νίκη του ιθαγενικού αριστερού, απελευθερωτικού κινήματος των Ινουίτ Αταγκατιγκίτ (Λαϊκή Κοινωνία, Inuit Ataqatigiit, IA) στις εκλογές της 6ης Απριλίου, στη Γροιλανδία, εκλογές με τεράστιο διακύβευμα για το αρκτικό νησί αλλά και τον πλανήτη.

Το κίνημα των Ινουίτ ήταν εκείνο που πήρε κυρίως θέση κατά των εξορύξεων σπανίων γαιών στο έδαφός της Γροιλανδίας. Βασικό διακύβευμα των εκλογών λοιπόν, ήταν ακριβώς αν θα επιτρέψει η χώρα ή όχι την εξόρυξη σπανίων γαιών από την περιοχή του Κβανεφγιορντ, στα νότια της χώρας αυτής της Αρκτικής, που φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σπανίων γαιών στον κόσμο, και ειδικότερα νεοδυμίου (neodymium).

Η νίκη αυτή στη Γροιλανδία, έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες που κάνει στην Ισλανδία η Κατρίν Γιακομπσντότιρ και στον δρόμο εκείνο που δείχνει ότι παρά την παγκοσμιοποίηση, ένας μικρός λαός κατάφερε να πει ένα μεγάλο «όχι» στις εξορύξεις και στα τεράστια συμφέροντα και τις πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Κίνα.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με σχόλιο του στα κοινωνικά δίκτυα εξέφρασε κι αυτός τις ευχές του στη νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση της Γροιλανδίας: «Τεράστια χρηματικά έσοδα από τη μία. Χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων (ραδιενεργό θόριο) από την άλλη. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα, οι πολίτες της Γροιλανδίας αποφάσισαν στις κάλπες: “Όχι, ευχαριστούμε!”. Αξίζουν λοιπόν τον θαυμασμό, τις ευχαριστίες και την αλληλεγγύη μας».

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο