Γ. Βαρουφάκης στον Realfm 97,8: «Η κυβέρνηση λειτουργει σαν να είναι σε πανικό»

Συνεντεύξεις - videos
08 Απρ, 2021

Η κυβέρνηση λειτουργεί σαν να είναι σε πανικό. Εμείς λέμε από την αρχή ότι έπρεπε να στηθεί ένα δίκτυο μαζικών τεστ και κέντρα για τους εμβολιασμούς ώστε να υπάρχει μία ιχνηλάτηση, να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται και να υπάρχει και μία εφαρμογή ώστε οι δάσκαλοι, οι μαθητές, οι άνθρωποι στα σούπερ μάρκετ, στις αγορές να κάνουν τεστ και εβδομαδιαίως και να μην έχουμε οριζόντιο lockdown. Τώρα έχουμε αυτή την ανοησία με τα self tests. Το self test δεν αφορά μόνο το εαυτό σου, μπορεί κάποιος να μη νοιάζεται και μπαίνει σε ένα σούπερ μάρκετ, σε ένα γηροκομείο, σε ένα ταξί, σε ένα λεωφορείο και μεταδίδει τον ιό. Δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Το κράτος έχει υποχρέωση να στήσει αυτό το δίκτυο για να μπορούμε όλοι να είμαστε σίγουροι ότι γίνεται σωστά. Δεν μπορεί να επαφίεται στον καθένα μας να κάνει το τεστ μόνος του. Και δεν μπορείς να λες στον πολίτη που πάει στο σούπερ μάρκετ ότι ο διπλανός σου αν θέλει έχει κάνει το τεστ αν δεν θέλει δεν το κάνει. Τα λέγαμε ένα χρόνο τώρα. Αρνήθηκαν να στήσουν αυτό το δίκτυο γιατί έχουν μεγάλη απέχθεια σε οτιδήποτε δημόσιο και οτιδήποτε είναι οργανωμένο και δεν είναι ιδιωτικό. Έχετε δει αυτές τις εταιρείες, με ένα απειροελάχιστο κεφάλαιο διακινεί δεκάδες χιλιάδες τεστ. Αυτά τα πράγματα θυμίζουν μπανανία δεν είναι κάτι το οποίο συνάδει με ένα καλά οργανωμένο κράτος.

Οικονομικές συνέπειες

Δεν είμαι σίγουρος ότι εγκαταλείπεται το ακορντεόν, απλά αυτή τη στιγμή ανοίγει.

Αυτό γίνεται όταν προχωράς χωρίς σχέδιο. Κανένας δεν ψέγει την κυβέρνηση ότι ήρθε η πανδημία. Όμως λέμε ένα χρόνο τώρα, πρέπει να προετοιμαστείτε για την ελαχιστοποίηση των λουκέτων που έρχεται. Οι αναστολές τι κάνουν; Βάζουν τα λουκέτα στον πάγο. Και όταν σταματήσουν θα μας έρθει «βροχή» από λουκέτα. Θα έρθει ένα τσουνάμι λουκέτων και ανεργίας επειδή δεν έχουν κάνει τα κουρέματα που πρέπει.

Το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει, το μόνο πράγμα που λειτουργεί σε αυτή τη χώρα είναι το σύστημα του «Ηρακλή 2», της πώλησης των κόκκινων δανείων στα ταμεία, του σχεδιασμού για τους πλειστηριασμούς.

Μιλάνε για 12 δις νέα κόκκινα δάνεια, ταυτόχρονα η Πειραιώς και άλλες τράπεζες πουλάνε 12 δις από τα παλιά κόκκινα δάνεια στα ταμεία. Γιατί να αγοράσει ένα ταμείο το δάνειο; Για να το βγάλει στο σφυρί. Δημιουργείται μία κατάσταση που αυξάνεται όλο και περισσότερο η προσφορά των ακινήτων που θα πάνε σε πλειστηριασμούς. Ξέρε τι σημαίνει αυτό για την αγορά των ακινήτων; Τα χρήματα που θα βγάλουν τα ταμεία θα πάνε όλα στο εξωτερικό, δε θα μείνουν στη χώρα για να κυκλοφορήσει το χρήμα εδώ.

Η κυβέρνηση δουλεύει για τα αρπακτικά. Ο κ. Στουρνάρας βγήκε και είπε στην έκθεση της ΤτΕ αυτά που λέω εδώ και 6 μήνες. Αυτό που λέω εδώ και 6 μήνες είναι ότι τα 12 δις της κρατικής εγγύησης στα αρπακτικά ταμεία θα ενεργοποιηθούν. Θα πάει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Ρέγκλινγκ να πάρει 12 δις χρέος για να τα δώσει σε αυτά τα ταμεία να τα πάνε στα Cayman Islands; Όπου είναι να βοηθηθούν τα αρπακτικά και η ολιγαρχία το κράτος δουλεύει ρολόι. Όταν είναι για το δίκτυο μαζικών τεστ, όταν είναι για τις αναστολές για να μην κλείσουν τα μαγαζιά, τίποτα!

Το μνημόνιο είναι σίγουρο, δεν θα το πουν έτσι αλλά είναι απολύτως σίγουρο.

Έχουμε ένα τεράστιο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και ο μόνος τρόπος για να κλείσει –και θα πρέπει να κλείσει. Το πρώτο που θα κουρευτεί είναι οι επικουρικές συντάξεις, μετά θα πάμε και στις κύριες συντάξεις, μετά θα υπάρξει η επιστροφή στο 100% της προπληρωμής φόρου. Ξέρετε τι σημαίνει ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μετά τα λουκέτα που θα έρθουν; Με το που θα αρχίσει να υπάρχει ανάκαμψη, θα έρθει ο πέλεκυς της λιτότητας.

Για τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού

Η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της είπε ότι έχει αγοράσει 22 δις ελληνικών ομολόγων και θα αγοράσεις καμιά ντουζίνα ακόμη το 2021. Μέσα στον επόμενο χρόνο πάνω από 32 δις ελληνικού χρέους θα είναι στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με το που θα αρχίσει να τα πουλάει θα αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού –είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς. Θα δημιουργεί μεγαλύτερος βαθμό ασφυξίας στην ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι. Η εξάρτηση της χώρας από την τρόικα αυξάνεται καθημερινά. Η εξάρτησή μας βαθαίνει σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε όλο και μεγαλύτερη προοπτική λιτότητας εν μέσω τσουναμιού, λουκέτων και ανεργίας.

Οι θριαμβολογίες και ότι όλα πάνε καλά και αφήστε τα όλα στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι μακροοικονομικά ασήμαντο –ο ορισμός της ασημαντότητας, σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει πλάνο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο