Οι όμορφες κερδοφόρες επιχειρήσεις, όμορφα και διαχρονικά απαξιώνονται και όμορφα ξεπουλιούνται στους ολιγάρχες από την Μητσοτάκης ΑΕ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Φεβ, 2022

Το θρίλερ της ΛΑΡΚΟ κρατάει χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες. Η κερδοφόρα επιχείρηση που ήταν η πρώτη που εισήγαγε κοκκοποιημένο σιδηρονικέλιο στην αγορά παγκοσμίως (1976), μετά από περίοδο κερδοφορίας, έπεσε στα χέρια των εκκαθαριστών ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΟΑΕ (1989) αλλά και πάλι ανέκαμψε και έγινε η μόνη παραγωγός νικελίου στην Ευρώπη από αυτόχθονες πηγές (2005). Εν μέσω μνημονίων έφτασε σε ρεκόρ κερδοφορίας (2012-2013) αλλά κατέστη ασύμφορος όταν τα εναπομένοντα κοιτάσματα θεωρήθηκαν φτωχά και μη εκμεταλλεύσιμα επειδή δεν υιοθέτησαν οι διοικήσεις της ΛΑΡΚΟ τη φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο της υδρομεταλλουργίας που επινοήθηκε από το ΕΜΠ και χρησιμοποιείται από τις πολυεθνικές (1998-1999) , που διεκδίκησαν και  διεκδικούν την αγορά της ΛΑΡΚΟ. Σήμερα (2022) που τις μετοχές κατέχουν το ΤΑΙΠΕΔ( 55,2%), η ΕΤΕ (33,4%) και η ΔΕΗ (11,4%) είναι μία από τις 5 μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηνονικελίου στον κόσμο και η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Γι’ αυτό προτίμησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά την απαξίωσή της και αγωνίζονται για το ξεπούλημά της σε τέτοια πολυεθνικά ή εγχώρια ολιγαρχικά συμφέροντα σε εξευτελιστικές τιμές. Μιας εταιρείας με 350 εκ. ευρώ κύκλο εργασιών, τέσσερα ορυχεία (Εύβοιας, στο Νέο Κόκκινο Βοιωτίας, στην Καστοριά και στα Σέρβια Κοζάνης)  και ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας και ένα λιμάνι στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, με χιλιάδες στρέμματα ακινήτων και άδειες γεωτρήσεων και φωτοβολταϊκών. 

Φαίνεται πως η Μητσοτάκης_ΑΕ προχωρά σε ένα ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα που αφορά τόσο τους εργαζομένους που απολύει και ξεσπιτώνει από τους εργατικούς οικισμούς της Λάρυμνας, με συνοπτικές διαδικασίες, όσο και την απώλεια της μοναδικής κρατικά ελεγχόμενης  επιχείρησης που παράγει νικέλιο και κοβάλτιο στην Ελλάδα, δύο υλικά πολύτιμα και κερδοφόρα, για την πράσινη μετάβαση που έρχεται, μιας και το νικέλιο είναι πρώτη ύλη των μπαταριών πολλών ειδών και ειδικά των  ηλεκτροκινούμενων αυτοκινήτων. 

Οι αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνες όλων μας. Έχουν πληρώσει με το αίμα τους και με ανθρώπινες ζωές τη στήριξη του φορέα εργασίας τους και τώρα μετά από 30 χρόνια εργασίας καλούνται να τον εγκαταλείψουν χωρίς καμιά διασφάλιση για το μέλλον τους. Είναι πολλαπλό έγκλημα κατά και του ελληνικού λαού η απώλεια και τέτοιας επιχείρησης.  Το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου μέσω της σκόπιμης υποβάθμισης και της σκόπιμης απαξίωσης των κρατικών εταιρειών δεν πρέπει να περάσει. 

Το ΜέΡΑ 25 δε θα σταματήσει τους αγώνες του:

  • για την προστασία του εθνικού μας πλούτου από τα εγχώρια και διεθνή ολιγαρχικά  αρπακτικά 
  • για την προάσπιση  των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλου του λαού
  • για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με τη μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος, που ανήκει σε όλους 

Τομέας Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΘΟΒ Συνδικαλιστικού

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο