Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και η υποβάθμιση της δημόσιας Yγείας σκοτώνουν

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Απρ, 2023

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Eurostat, η Ελλάδα ήταν πρώτη τον Φεβρουάριο στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα,{ δηλαδή στους επιπλέον θανάτους σε σχέση με το αναμενόμενο}, με την αύξηση να αγγίζει το 12,3%, όταν στις υπόλοιπες χώρες, όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι 2,3%, δηλαδή στα επίπεδα προ του 2020.

Η αυξημένη θνησιμότητα είναι συνέπεια της συστηματικής υποβάθμισης του ΕΣΥ, της μείωσης των δαπανών για την υγεία , των τεράστιων
ελλείψεων σε προσωπικό και σε φάρμακα. Τραγική απόδειξη της διάλυσης του ΕΣΥ είναι ότι 20.000 άνθρωποι πέθαναν από covid εκτός ΜΕΘ.! Κατά την δεκαετία της οικονομικής κρίσης χάθηκαν από το ΕΣΥ 19000 θέσεις εργασίας, παράλληλα με την μετανάστευση 3137 εκπαιδευμένων γιατρών.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, από το 2009 μέχρι το 2019, ο αριθμός των εκπαιδευμένων γιατρών με δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος που μετανάστευσαν σε χώρες του εξωτερικού αυξήθηκε κατά 85,6%!  Η κυβέρνηση, παρά την αύξηση της θνησιμότητας όχι μόνο δεν ενίσχυσε τα δημόσια νοσοκομεία σε προσωπικό και υποδομές αλλά αντιθέτως θεσμοθέτησε νομοθετικά την είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία και την ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας , ανεξάρτητα αν εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης πολίτες, που δεν θα μπορούν να πληρώσουν, που αποτελούν την πλειοψηφία της κοινωνίας, θα μείνουν χωρίς περίθαλψη!. Τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία συνοδεύουν και οι ελλείψεις στα φάρμακα, που συνεχώς μεγαλώνουν, ενώ η κυβέρνηση προωθεί νέες ρυθμίσεις , που θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους , οι οποίοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα για φάρμακα , κυρίως για φάρμακα ευρείας κατανάλωσης.

Η δημόσια υγεία είναι το σπουδαιότερο κοινωνικό αγαθό.

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση σκοτώνουν.

Η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας είναι αδήριτη ανάγκη.

Απαιτείται

  • Να καταργηθεί ο νόμος που θεσμοθετεί την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.
  • Να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και με τον αναγκαίο εξοπλισμό, για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες.
  • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι δαπάνες για την υγεία.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο