Οι αλλαγές στην ΑΑΔΕ ως δείκτης για την εφαρμογή του 5ου Μνημονίου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Δεκ, 2020

Όπως γνωρίζουμε, η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), ο οργανισμός που χειρίζεται τα δημόσια έσοδα της χώρας, είναι εδώ και χρόνια υπό τον έλεγχο της τρόικας. Αποτελεί την πιο ενδεικτική περίπτωση εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας μέσω των μνημονίων.

Με τις αλλαγές που προωθούνται στο μισθολόγιο και στο καθηκοντολόγιο αυτού του οργανισμού, βλέπουμε ότι η ΑΑΔΕ γίνεται πλέον:

  • ο “λαγός” για ευρύτερες αλλαγές στα εργασιακά του Δημοσίου και
  • ο δείκτης για την πορεία λεηλασίας της ιδιωτικής περιουσίας της χώρας με το επερχόμενο 5ο Μνημόνιο

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις αλλαγές αυτές, προβάλλει το γενικότερο σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας για τα εργασιακά του Δημοσίου, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, με τους νέους να ξεκινούν από το 60% του μισθού
  • Συγκεντρωτική διοίκηση, θεσμικά ανεξέλεγκτη
  • Υπερωριακή ελαστική εργασία χωρίς αντίστοιχη αμοιβή
  • Δίωξη της συλλογικής διεκδίκησης
  • Περικοπές μισθών και ατομικούς στόχους

Οι περικοπές μισθών σε συνδυασμό με τους ατομικούς στόχους μας δείχνουν και το πόσο αποφασισμένη είναι η συμμαχία τρόικας – κυβέρνησης να προχωρήσει πάση θυσία η λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας.

Θέλουν να μετατρέψουν οριστικά τους εφοριακούς σε “κυνηγούς κεφαλών” καθώς, για να πάρουν ολόκληρο το μισθό τους θα πρέπει να πετυχαίνουν αριθμητικούς στόχους που μεταφράζονται σε πρόστιμα, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κλπ.

Ο κόσμος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ήδη πάρει μία γεύση, τα τελευταία χρόνια από το πως αντιμετωπίζονται. Είναι προφανές ότι, για να πετύχει κανείς αυτούς τους στόχους, είναι πολύ πιο ασφαλές να στοχεύσει στην χτυπημένη από την κρίση μικρομεσαία επιχείρηση, παρά να κυνηγήσει την μεγάλη φοροδιαφυγή, που αποτελεί και την πραγματική πληγή για τα δημόσια έσοδα, ξέρει όμως να κρύβεται καλύτερα, ακόμη και σε δημόσια θέα (βλ. FANGS).

Σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό νόμο, το σχέδιο λεηλασίας του 5ου Μνημονίου γίνεται πιο ολοκληρωμένο.

Στο ΜέΡΑ25, έχοντας προειδοποιήσει από νωρίς γι’ αυτό το σχέδιο, δεν αισθανόμαστε δικαίωση, αλλά αγωνία. Νιώθουμε την αγωνία να δημιουργηθεί εκείνη η παλλαϊκή συστράτευση που θα αντιταχθεί σ’ αυτό το καταστροφικό σχέδιο.

Η πανδημία έχει μέχρι στιγμής χρησιμοποιηθεί, χωρίς ντροπή, από την κυβέρνηση για να παγιώσει μια αντιδημοκρατική εκτροπή, απαραίτητη για την προώθηση του σχεδίου της. Η αποκάλυψη αυτή ας βοηθήσει όλες και όλους να αντιληφθούν ότι, η επιλογή αυτή της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την ολιγαρχία εις βάρος της πλειοψηφίας του λαού είναι συνειδητή. Συνεπώς, με όρους πελατειακούς και παλαιοκομματικούς, με όρους υποταγής και εναπόθεσης των ελπίδων σε μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, δεν πρόκειται να σταματήσει η λεηλασία. Χρειάζεται αλληλεγγύη, συμμετοχή, αποφασιστικότητα και συνέπεια για να αντισταθούμε αποτελεσματικά.

Πολιτική Γραμματεία ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο