Ο Βασίλης Στύλος θα αγωνιστεί για μια κοινωνία με κατοχυρωμένο δικαίωμα στη στέγη

Αναδημοσιεύσεις
19 Μάι, 2023

Συνέντευξη του Βασίλη Στύλου στο ethnos.gr

1. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαφορά δεξιάς – αριστεράς;

Η πάλη να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η πάλη για ίσα δικαιώματα για όλους, η πάλη ενάντια στο φασισμό σε κατατάσσει στο χώρο της αριστεράς. Για τη δεξιά ας ρωτήσουμε καλύτερα τους δεξιούς, έχουν καλούς επικοινωνιολόγους.

2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές σας (άλλοι πολιτικοί, συγγραφείς, στοχαστές) και για ποιο λόγο;

Δεν είναι εύκολο να συνοψίσω τις πολιτικές μου επιρροές, υπάρχουν όμως πρόσωπα στα οποία ανατρέχω νοερά. Η αριστερά κοιτάζει πώς θα σηκωθεί στα πόδια της η κοινωνία από τα κάτω μέχρι την εσχατιά της. Γι αυτό με εμπνέει το έργο του Ηλία Πετρόπουλου που μελέτησε τον κόσμο του περιθωρίου και έδωσε φωνή και ορατότητα στους απόκληρους και τους αποκλεισμένους αποκαλύπτοντας τον πλούτο της κρυμμένης ανθρωπογεωγραφίας των πόλεων. Επίσης, θαυμάζω το ελεύθερο πνεύμα του Άρη Αλεξάνδρου που περιφρονεί τις περιχαρακωμένες βεβαιότητες με την πένα του και τη δράση του. Ο Αρης Αλεξάνδρου, στο μοναδικό του μυθιστόρημα «Το κιβώτιο» ξετυλίγει την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και του επαναστατημένου ανθρώπου θέτοντας όλα τα ερωτήματα που καλείται να θέσει κάθε αγωνιζόμενος άνθρωπος και σήμερα.

3. Τις (λίγες) ελεύθερες ώρες σας κατά την προεκλογική περίοδο, με τι ασχολείστε; Πώς χαλαρώνετε;

Ο ελεύθερος χρόνος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι ελάχιστος και αποσπασματικός. Συνήθως είναι ένας μη προγραμματισμένος καφές στην πόλη κατά τη διάρκεια του οποίου ενημερώνομαι ή συναντιέμαι με συντρόφους του ΜέΡΑ25 και αγαπημένα πρόσωπα στο φτερό.

4. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια ενός “πολιτικού λάθους”; Σε ό,τι αφορά το κόμμα σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει;

Δεν υπάρχει «πολιτικό λάθος», υπάρχουν πολιτικές επιλογές. Πιστεύει κανείς ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις εξαθλιώνουν την κοινωνία κατά λάθος; Όχι, την εξαθλίωσαν από επιλογή και αδιαφορία. Τέτοιες επιλογές, που διαλύουν την κοινωνία, το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη δεν κάνει, γιατί για μας, το «Όχι» είναι « Όχι».

5. Ποιον πολιτικό άλλου κόμματος εκτιμάτε και γιατί;

Εμένα με ενδιαφέρουν οι πολιτικοί που ενώ δεν χάνουν την επαφή τους με την κοινωνία μπορούν ταυτόχρονα να οραματιστούν και να συγκροτήσουν μια πρόταση για το αύριο· που οι αξίες, οι πεποιθήσεις, οι ιδέες τους δεν σταματούν να ταυτίζονται με την υπεράσπιση της κοινωνίας που τους ανέδειξε και να αντικατοπτρίζονται στον τρόπο που ζουν, στην καθημερινότητα τους.

6. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Είμαι διανομέας, η ροπή μου είναι να ασχοληθώ με την επισφάλεια των εργασιακών συνθηκών. Όταν όμως βλέπω ανθρώπους να τους πετάνε έξω από το σπίτι τους, μπαίνει σχεδόν αυτόματα η προτεραιότητα για την άμεση κι επ’ αόριστο άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Δε θέλω να ζω σε μια κοινωνία που ανέχεται εικόνες ντροπής, ανθρώπους που κοιμούνται στο δρόμο χάνοντας βίαια κόπους, ίσως και γενεών. Δεν επιθυμώ να ζω σε μια πόλη με επιθετική αρχιτεκτονική όπου καγκελόφραχτες κατασκευές αποκλείουν την πρόσβαση αστέγων σε πυλωτές και στοές και πρόχειρα συστήματα καταιονισμού που καταβρέχουν τις ελάχιστες «φιλόξενες μεριές» για όσους κοιμούνται στο δρόμο.

Γιατί ο καθένας από εμάς είναι εν δυνάμει άστεγος. Γιατί το ζήτημα της αστεγίας όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας, πάει χέρι χέρι με την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής μπροστά στα οικονομικά συμφέροντα. Θα αγωνιστώ για μια κοινωνία με κατοχυρωμένο δικαίωμα στη στέγη, για πόλεις που δεν θα είναι αποθετήρια αόρατων ψυχών κάτω από το μοντέλο ανάπτυξης της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.

7. Γιατί πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική; Τι έχει πάει λάθος;

Γιατί τα κόμματα ανακυκλώνουν τον εαυτό τους με όρους ευνοιοκρατίας και εφαρμόζουν τις πολιτικές τους αδιαφορώντας για τις κοινωνικές ανάγκες.

Γιατί η επέλαση της νεοφιλελεύθερης δυστοπίας, της προπαγάνδας, αλλά και της μάχης για την καθημερινή επιβίωση, έχει βυθίσει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας στην ματαίωση και την παραίτηση.

Γιατί πως θα μπορούσε η δημοκρατική υπόσχεση της αντιπροσώπευσης να επιβιώσει, τη στιγμή που τα πολιτικά πρόσωπα συνδέονται κυρίως με επιχειρηματικά συμφέροντα και καθόλου με το εκλογικό σώμα που καλείται να τους ψηφίσει;

Είναι πολλά αυτά που έχουν πάει λάθος αλλά αν αυτή η δυστοπία θέλουμε να αλλάξει, πρέπει εμείς να βάλουμε ένα τέλος, τώρα.

8. Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα βιβλίου, ταινίας ή κόμικ ταυτίζεστε;

Με τον Daniel Blake, από την ομώνυμη ταινία του Ken Loach, για όλους τους αγώνες που έδωσε ενάντια στην γραφειοκρατία, για την δύναμη και την πίστη του στην ζωή.

9. Αν η ζωή σας γινόταν ταινία ποιος/α ηθοποιός θα σας υποδυόταν και γιατί;

Ο Μπρους Γουίλις. Λέτε να δεχτεί;

10. Μοιραστείτε με το ethnos.gr (χωρίς να κλέβετε) την τελευταία φωτογραφία που τραβήξατε στο κινητό σας;

Bonus: Χωρίς να ξέρετε ποιος είναι τι θέλετε να ρωτήσετε τον επόμενο υποψήφιο καλεσμένο μας;

Πώς θα σχολιάζατε τη φράση «Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη»;

Πηγή: ethnos.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο