Ο Κώστας Μπιτσάνης στο Ράδιο ΜέΡΑ: Η έκκληση που απευθύναμε για την προστασία της Δημοκρατίας είναι έκκληση της κοινωνίας

Συνεντεύξεις - videos
08 Μαρ, 2021

Παρέμβαση στο Ράδιο ΜέΡΑ και στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» με την Μπούλικα Μιχαλοπούλου έκανε ο Κώστας Μπιτσάνης , συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 για το τσουνάμι αυταρχικότητας και επιτελικού κράτους που βιώνουμε.

«Διαψεύστηκε πανηγυρικά όποιος νόμιζε ότι θα γλίτωνε από αυτό το τσουνάμι αυταρχικότητας και επιτελικού κράτους», σχολίασε ο κ. Μπιτσάνης και τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν είναι ευχάριστο για κανένα, πλην όμως είναι ενδεικτικό για το που πάει η κατάσταση. Πλέον δεν αφορά ούτε τους αριστερούς, ούτε τους “μπαχαλάκηδες”, ούτε κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Το ΜέΡΑ25 ήταν το πρώτο κόμμα που επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει κηρύξει τον πόλεμο στην κοινωνία αδιακρίτως, δεν ξεχωρίζει κάποιους. Σε αυτή τη διαδικασία, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα κράτος το οποίο θα μπορεί να επιβάλλεται με κάθε τρόπο στους πολίτες που αντιδρούν και αυτό, διαταξιακά μιλώντας, τους αφορά όλους.

Δηλαδή, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για αυτό που θα αντιμετωπίσει. Και είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει μια γενική κατακραυγή. Δεν είναι μόνο ότι δεν τα έχει καταφέρει γενικώς στην πανδημία ή στα οικονομικά, είναι ότι η πολιτική που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή καλύπτεται από την προσμονή του ξεπεράσματος της υγειονομικής κρίσης. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό.

Το γεγονός ότι πεθαίνει κόσμος με ευθύνη της κυβέρνησης, μέχρι τώρα κρυβόταν πίσω από ένα πανευρωπαϊκό σεντόνι ντροπής, ότι έτσι είναι τα πράγματα παντού, όλοι ταλαιπωρούνται και η Ελλάδα τα πάει λίγο καλύτερα ή λίγο χειρότερα. Όμως αυτό δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα. Ο απλός πολίτης δεν θα κάτσει να συγκρίνει πώς τα πήγε η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση, είναι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση επί ένα χρόνο τώρα βαυκαλιζόταν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και μάλιστα συγκριτικά καλύτερα με άλλους. Άρα εδώ έχει να απολογηθεί ακόμη και για το συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο επικαλείται.

Αυτό που έρχεται είναι ένα τεράστιο τσουνάμι αγανάκτησης το οποίο δεν έχει χρώμα, δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά γιατί αυτή η συμπίεση προς τα κάτω έχει δημιουργήσει μια τεράστια μάζα κόσμου που υποφέρει.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι σε εποχές κρίσης το ηθικό έλλειμμα αναδεικνύεται στην πρώτη γραμμή. Σε εποχές καλές, μερικά πράγματα κρύβονται και κάτω από το χαλάκι. Σε εποχές κρίσης όμως, βγαίνει μπροστά το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και εκεί αναδεικνύεται το πλεονέκτημα και το ιδεολογικό προτέρημα του καθενός. Και σήμερα αυτό το ζούμε με ένταση. Δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερο γνώρισμα μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά πρόκειται για γνώρισμα μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας η οποία διατρέχει οριζόντια την κοινωνία μας.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μιλήσω για την πρωτοβουλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, του Γιάνη Βαρουφάκη. Όποιος διαβάσει το χθεσινοβραδινό λιτό δελτίο τύπου, θα αναγνωρίσει τρία πράγματα:

  • μία αμεσότητα στην απεύθυνση, χωρίς φιοριτούρες,
  • μια ειλικρίνεια στην απεύθυνση και
  • τρίτο και κυριότερο εκφράζει μια φωνή αγωνίας γιατί λέει τα πράγματα όπως είναι, δηλαδή, μπορεί να είμαστε ένα μικρό κόμμα, που όμως δεν παύει να έχει μεγάλες και ουσιαστικές ανησυχίες.

Αυτό στο οποίο προσβλέπουμε είναι τα μεγάλα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να συνειδητοποιήσουν που βαδίζουμε, διότι το περιβάλλον μετά θα είναι τοξικό για όλους και όχι μόνο για το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ η το ΣΥΡΙΖΑ ξεχωριστά. Και λίγο ενδιαφέρει αν θα είναι τοξικό για τους βουλευτές ή τις ηγεσίες των κομμάτων. Αυτό που ενδιαφέρει είναι τι επιπτώσεις θα έχει στο λαό. Αυτή η κραυγή αγωνίας που έβγαλε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν βάζει καμία προϋπόθεση και δεν κρύβει καμία ιδιοτέλεια. Είναι μια κραυγή αγωνίας που είναι ευανάγνωστο το γιατί την απευθύνει στα υπόλοιπα κόμματα. Δεν έχουν περιθώρια μη αντίδρασης ή σιωπηρής αποδοκιμασίας».

Σε ερώτημα αν έχει υπάρξει απάντηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ, ο συντονιστής της ΚΕ του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι σε δημόσιες απευθύνσεις κατανοεί ότι υπάρχουν έμμεσες δημόσιες τοποθετήσεις. Όμως, μέχρι σήμερα το βράδυ το ΜέΡΑ25 θα αναμένει κάποια επίσημη τοποθέτηση, αλλιώς θα προκαλέσει κάποια απάντηση για να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς. Όπως ακριβώς απευθυνθήκαμε ειλικρινά και ανιδιοτελώς, περιμένουμε μια αντίστοιχη απάντηση.

Όταν η Μπούλικα Μιχαλοπούλου σχολίασε ότι αυτή η έκκληση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 είχε απήχηση στον κόσμο, ο κ. Μπιτσάνης ανέφερε ότι αποτελεί στοιχείο της ταυτοτικής ύπαρξης του κόμματος να μεταφέρει τα μηνύματα της κοινωνίας και εντός του κοινοβουλίου, και εντός του πολιτικού περίγυρου στον οποίο κινείται.

«Δεν έχουμε ούτε ενοχικό κόμπλεξ, ούτε μεγαλοϊδεατισμό. Αυτή την αγωνία δεν τη νιώθει προσωπικά ο Γιάνης Βαρουφάκης ή κάποια στελέχη του κόμματος, αλλά τη νιώθει η κοινωνία και εμείς ερχόμαστε να την εκφράσουμε. Δεν είναι καν πρόσκληση, είναι έκκληση», είπε ο συντονιστής της ΚΕ, ο οποίος κατέληξε τονίζοντας ότι «το ΜέΡΑ25 θα εξακολουθήσει να είναι πάντοτε παρόν σε όλους τους αγώνες εντός και εκτός Βουλής, χωρίς διάθεση να σφετεριστεί οποιαδήποτε ιδέα».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο