Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί τους 3 λόγους για τους οποίους απορρίπτει την πυρηνική ενέργεια

Συνεντεύξεις - videos
06 Φεβ, 2022

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εξηγεί στο “Let’s Talk it Over” τους τρεις λόγους για τους οποίους απορρίπτει την πυρηνική ενέργεια.

Πρώτος λόγος: Είναι πολύ αργά και κοστίζει πολύ ακριβά.

Εάν επρόκειτο σήμερα να αποφασίσουμε στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στη Βρετανία να επενδύσουμε μαζικά σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να αντικαταστήσουμε το φυσικό αέριο και να συνεχίσουμε να παράγουμε τη μη διακοπτόμενη τάση που είναι αναγκαία, θα χρειαζόμασταν κατ’ ελάχιστον από δέκα έως δώδεκα χρόνια, έως ότου αυτοί οι σταθμοί να ενταχθούν στο σύστημα. Στην πραγματικότητα θα χρειαζόμασταν δεκαπέντε χρόνια. Κι έως ότου κατασκευαστούν θα θεωρούνται ήδη απαρχαιωμένοι και σίγουρα θα είναι πολύ ακριβοί, συγκρινόμενοι με άλλες μεθόδους που αναφέρθηκαν.

Δεύτερος λόγος: Ποιος μπορεί να κατασκευάσει τέτοιους σταθμούς; Έξι ολιγαρχικές εταιρείες. Και χρειάζεται να κινητοποιηθούν δημόσιοι πόροι για να χρηματοδοτήσουν έξι ή εφτά ολιγάρχες, ή ολιγαρχικές εταιρείες. Για να δημιουργήσουμε ακόμα μεγαλύτερη ολιγαρχική καπιταλιστική εξουσία, η οποία σε δέκα έως δώδεκα χρόνια θα μας δώσει ηλεκτρική ενέργεια. Το τελευταίο πράγμα που το πράσινο κίνημα χρειάζεται είναι να υπερασπίζεται αυτόν τον συνδυασμό μεγάλων χρηματοδοτήσεων και μεγάλων ολιγοπωλιακών επιχειρήσεων.

Και τέλος, η πυρηνική ενέργεια μας κάνει όλους ομήρους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Γιατί εξ ορισμού οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής απαιτούν πολλή ασφάλεια. Δεν χρειάζονται απλώς φρουρούς αλλά συστήματα επιτήρησης κι ένα κατασκοπευτικό δίκτυο ώστε να διασφαλιστεί ότι τρομοκράτες δεν θα πάρουν τον έλεγχο των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Όπως εξήγησε ο Tony Benn πολύ ανάγλυφα κάποτε, αυτό που έμαθε όταν διοικούσε την βιομηχανία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία, πίσω στις αρχές του 1970 είναι πως μόλις εγκατασταθεί το σύστημα ασφαλείας γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας, δημιουργείται ένα κράτος εν κράτει, που δεν μπορεί ποτέ να ελεγχθεί δημοκρατικά. Και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να προωθήσουμε εντός του πλαισίου της πράσινης μετάβασης είναι αυτός ο ολιγαρχικά ελεγχόμενος κρατικός μηχανισμός. Για να παράξει τι; Μη βιώσιμη ενέργεια, ενέργεια που δεν θα εκλύει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε δεκαπέντε χρόνια. Θα είναι πολύ αργά τότε.

Δείτε το βίντεο:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο