Novartis: η δικομματική υπονόμευση των θεσμών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Ιούν, 2020

Η υπόθεση Novartis εξελίσσεται σε σύμπτωμα βαθιάς θεσμικής κρίσης της χώρας μας. Κρίσης του πολιτικού συστήματος, κρίσης της δικαιοσύνης, κρίσης της στοιχειωδώς ακριβούς ενημέρωσης που αναμένει ο πολίτης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τις τελευταίες ημέρες, εκόντες άκοντες παρακολουθούμε με αηδία την κοκορομαχία μεταξύ νυν και τέως κυβερνώντων, η οποία τροφοδοτείται και υπερ-προβάλλεται από τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία σχετικά με τον σκοπό που εξυπηρετεί αυτή η δήθεν αντιπαράθεση, η οποία γίνεται με όρους που προσιδιάζουν σε πρακτικές υποκόσμου και όχι ανταλλαγής πολιτικών επιχειρημάτων ανάμεσα σε συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση μιας χώρας με σοβαρότατα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Αξίζει όμως να σημειωθούν, δειγματοληπτικά, τα ακόλουθα:

(α) Διαπιστώνουμε ότι οι απολύτως παράνομες αλλά και σαφώς ανήθικες ηχογραφήσεις ιδιωτικών συνομιλιών από τον ιδιώτη επιχειρηματία, άλλοτε εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού και περίβλεπτο θαμώνα τη λίστας Lagarde κ. Σάμπυ Μιωνή γίνονται δεκτές προς εξέταση από τη Βουλή, δημοσιεύονται παντού και χαιρετίζονται με επευφημίες από την ίδια πολιτική παράταξη και ακριβώς τα ίδια φυσικά πρόσωπα τα οποία προσφάτως απέρριψαν ως απαράδεκτη, και σχεδόν χυδαία, την κατάθεση των νόμιμων (Άρειος Πάγος 277/2014) και ηθικά-πολιτικά επιβεβλημένων ηχογραφήσεων/πρακτικών των Eurogroup από δημόσιο λειτουργό κατά την άσκηση των καθηκόντων του στην ίδια Βουλή. Μονά-ζυγά δικά τους, σε μια πρωτοφανή και κλιμακούμενη εχθρότητα για την αλήθεια.

(β) Τα 20 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ πραγματικά πιάνουν τόπο: ενώ στις ΗΠΑ ομολογήθηκαν από τη Novartis δωροδοκίες στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2012-2015, δωροδοκίες σε «κρατικούς αξιωματούχους» προς επιρροή στην «κυβέρνηση» (και, όταν πρόκειται για τη Novartis HELLAS, η έμμεσα αναφερόμενη «ξένη κυβέρνηση» δεν είναι της Τρανσδνειστερίας… Άλλωστε, από τα 345 εκατομμύρια δολάρια του προστίμου της Novartis τα 310 αφορούν μόνο την Ελλάδα — με ανάλογο το μέγεθος και την έκταση των δωροδοκιών), οι πηχυαίοι τίτλοι των ΜΜΕ στην Ελλάδα μιλούσαν για «δικαίωση» των εγκαλουμένων, «δεν δωροδοκήθηκαν πολιτικοί», δεν υπήρξε σκάνδαλο, και η προανακριτική κλείνει άρον-άρον. Η κυβερνητικά ευθέως χρηματοδοτούμενη συστηματική παραπληροφόρηση, που μετατρέπει το άσπρο σε μαύρο και τούμπαλιν, είναι σκανδαλώδης.

(γ) Ο εγκαλούμενος και διερευνώμενος Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνει από τηλεοράσεως πως η αρμόδια εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη «πρέπει να φυλακιστεί». Αυτό από μόνο του φανερώνει μια πρωτοφανή, αδιανόητη θεσμική κρίση και κατάρρευση των θεσμικών εγγυήσεων στην Ελλάδα — πόσω δε μάλλον όταν σύμφωνα με το νόμο 4596/2019, δηλαδή την ευρωπαϊκή οδηγία 2016/343/ ΕΕ έχει θεσμοθετηθεί στη χώρα μας η απαγόρευση οποιασδήποτε δημόσιας αναφοράς δημόσιου λειτουργού ή κυβερνητικού αξιωματούχου σε εκκρεμή ποινική διαδικασία.

(δ) Στην παράνομη ηχογράφηση της προσωπικής συνομιλίας με τον κ. Παππά πληροφορούμαστε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αντάλλασσε «χάρες» κάτω από το χαλί με τον επικεφαλής του εγκληματικού καθεστώτος του Ισραήλ και πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου. Τουλάχιστον τώρα γνωρίζουμε με ποιες μεθοδεύσεις χαράσσεται η εξωτερική πολιτική και η διπλωματία της χώρας…

(ε) Οι ποικίλες αποκαλύψεις και για τα δύο κόμματα μνημονιακής εξουσίας στην Ελλάδα, καθώς και οι μεθοδεύσεις τους, φανερώνουν κάτι που υπερβαίνει την περιπτωσιολογία των προσώπων τους: ότι το πολιτικό προσωπικό που θα δεχθεί να αναλάβει την εξουσία με όρο την αποικιακή εφαρμογή δεδομένης, σταλείσας με delivery πολιτικής, της πολιτικής των μνημονίων, δεν μπορεί παρά να είναι ενός συγκεκριμένου και ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου και ήθους — ειδάλλως δεν θα μπορούσαν να αποδεχθούν αυτούς τους όρους διακυβέρνησης της χώρας και διακύβευσης του μέλλοντός τους. Εμμέσως αλλά σαφώς, τα μνημόνια συντελούν αποφασιστικά στην εξαχρείωση του πολιτικού προσωπικού — και, εν τέλει, στη θεσμική κρίση.

Από την πρώτη στιγμή, το ΜέΡΑ25 απέχει από τις διαδικασίες της προανακριτικής επιτροπής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξέτασης τέτοιων ζητημάτων από τη δικαστική εξουσία αποκλειστικά, όχι από επιτροπές πολιτικών κομμάτων. Ως ΜέΡΑ25, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο σκοπός τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκρύψουν από τον ελληνικό λαό το τεράστιο έλλειμμα πολιτικής τους, αφού αδυνατούν να προστατέψουν τους πολίτες, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την εντεινόμενη, πολυεπίπεδη κρίση που επέφεραν οι επιλογές τους, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σε άλλες χώρες, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη πραγματικά λειτουργεί: στη Γαλλία βρέθηκε ένοχος ο πρώην πρωθυπουργός Φιγιόν και η σύζυγός του για το «Penelope Gate». Στη χώρα της κατάργησης των θεσμών, τα πράγματα λειτουργούν αρκετά διαφορετικά. Το διακομματικό χάος της υπόθεσης Novartis και η διάχυτη αίσθηση συνολικής συγκάλυψης με τις μεθοδεύσεις των κομμάτων εξουσίας επιβεβαιώνει απόλυτα τη στάση αποχής μας. Δεν μας χαροποιεί το γεγονός ότι δικαιωθήκαμε, καθώς εγκαίρως είχαμε επισημάνει τους κινδύνους από την παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών, την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και τη μετατροπή του κοινοβουλίου σε αρένα όπου οι δήθεν μονομάχοι αλληλοεξοντώνονται. Γι’ αυτό και αρνηθήκαμε εξαρχής ακόμα και να συμμετάσχουμε σε αυτές τις προανακριτικές επιτροπές, όπου αντί οι βουλευτές να επιτελούν το ρόλο τους, μετατρέπονται σε ανακριτές, εισαγγελείς και εν τέλει διώκτες πολιτικών αντιπάλων, αφού έχουν προαποφασίσει την ενοχή τους. Όμως, η έκταση και το βάθος της θεσμικής κρίσης που αποτυπώνεται στις εξελίξεις και τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Με υπευθυνότητα και βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, το ΜέΡΑ25 συνεχίζει να εστιάζει αποκλειστικά στη θωράκιση της κοινωνίας μας απέναντι στη λαίλαπα του επερχόμενου 5ου μνημονίου. Καλούμε τους συμπολίτες μας σε παλλαϊκή συστράτευση. Τους καλούμε τους συμπολίτες μας να αντισταθούν και να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια, αρχίζοντας με τη συμμετοχή στη διαβούλευση της «Ολοκληρωμένης Πρότασης Νόμου για την Προστασία των Πολιτών από τις επιπτώσεις της Εντεινόμενης Οικονομικής Κρίσης».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο