Νομοσχέδιο Εργασιακών: Η εργασία γίνεται σκλαβιά – Γενική Απεργία με μαζική συμμετοχή η απάντηση των εργαζομένων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Δραστηριότητα
18 Σεπ, 2023

Η απορρύθμιση της εργασίας αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο του κεφαλαίου. Βήμα-βήμα, οι συνθηκολογημένες κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα, διαλύουν τα εργασιακά, αποξηλώνουν κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων -δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες και ρευστοποιούν την εργασία, η οποία πλέον μοιάζει περισσότερο με δουλεία.

Το νομοσχέδιο του Αδωνι Γεωργιάδη προστίθεται ως ταφόπλακα στη μακρά σειρά των αντεργατικών νομοθετημάτων όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 13 ετών. Απορρυθμίζει πλήρως τον χρόνο εργασίας και ποινικοποιεί την απεργία, εισάγοντας και ποινικές κυρώσεις, συμπληρωματικά στις αστικές που είχε εισάγει ο προκάτοχός του Κωστής Χατζηδάκης, στην περιφρούρηση της απεργίας.

Απορρύθμιση του χρόνου εργασίας

Με το νομοσχέδιο του Γεωργιάδη, οι εργαζόμενοι μετατρεπόμαστε σε δούλους στο έλεος του εκάστοτε εργοδότη. Εισάγεται η γενικευμένη 6ήμερη εργασία, καταστρατηγείται η κυριακάτικη αργία, ενώ θεσμοθετείται και το αγγλοσαξωνικό αντεργατικό φρούτο των συμβάσεων μηδενικού χρόνου, με τον ευφημισμό «Ελάχιστη Προβλεψιμότητα της Εργασίας», κατά την οποία ο εργαζόμενος είναι σε αναμονή των κελευσμάτων του εργοδότη! Δεν είναι δηλαδή ακριβώς εργαζόμενος, είναι σαν εργαζόμενος σε αναμονή να τον καλέσουν για μερικά μεροκάματα… Όπως τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη ΔΕΘ: «έχουμε να κάνουμε με συνθήκες εργασίας που δεν μας επιτρέπουν πλέον να μιλάμε καν για εργασιακές σχέσεις αλλά μόνο για βία κατά των εργαζόμενων».

Αναλυτικότερα:

  • Καθιερώνεται η εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις, με 40% προσαύξηση του ημερομισθίου, κάτι που σήμερα ως υπερωρία, αμείβεται με επιπλέον 60%! ( άρθρα 25 κ 26).
  • Εξαιρούνται από την κυριακάτικη αργία και από τις ημέρες αργίας, η βιομηχανία τροφίμων, οι εταιρείες εμφιάλωσης νερού και παραγωγής αναψυκτικών, καθώς και τα εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, πληρωμάτων και τεχνικών αεροσκαφών (άρθρο 27).
  • Θεσμοθετείται η πολλαπλή απασχόληση έως 13 ώρες ημερησίως (άρθρο 9).
  • Εισάγονται οι συμβάσεις κατά παραγγελία, συμβάσεις μηδενικού χρόνου δηλαδή, όπου ο εργαζόμενος καθίσταται δέσμιος του εργοδότη, με τον τελευταίο να έχει απλώς την «υποχρέωση» να του καταβάλει μόνο το 1/4 του συμφωνημένου χρόνου εργασίας ως εγγυημένη αμοιβή! (άρθρο 10). Η δε προθεσμία που προβλέπει το νομοσχέδιο για την ενημέρωση του εργαζομένου από τον εργοδότη είναι 24 ώρες! Και δεν μιλάμε για τυχόν έκτακτες ανάγκες που μπορεί να ανακύψουν· για αυτές προβλέπεται εξαίρεση και ο εργαζόμενος μπορεί να ειδοποιηθεί ακόμη και συντομότερα. Για την κανονική λειτουργία της επιχείρησης μιλάμε! Πώς να οργανώσει λοιπόν την ζωή του ο εργαζόμενος με τέτοιους όρους;
  • Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρούν μονομερώς κατά το δοκούν στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία (άρθρα 10 κ 11).
  • Καθιερώνεται δοκιμαστική περίοδος έξι μηνών, χωρίς αποζημίωση, (άρθρο 4), ενώ όσοι εργοδότες ενταχθούν στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, αποκτούν το δικαίωμα να μην δηλώνουν τυχόν αλλαγές ή τροποποίηση ωραρίου εργασίας, ή υπερωρίες, πριν από την πραγματοποίησή τους! (άρθρο 22)

Περιφρουρείς την απεργία; Μπαίνεις μέσα και χρωστάς!

Κι επειδή όλα τα παραπάνω δημιουργούν, και έτσι πρέπει, δυναμική απεργιακών κινητοποιήσεων, στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου Αδώνιδος προβλέπεται ποινή εξάμηνης φυλάκισης και πρόστιμο τουλάχιστον 5.000 ευρώ σε βάρος απεργών που το «αδίκημά» τους θα είναι η περιφρούρηση της απεργίας έναντι της απεργοσπασίας!

Γενική απεργία με μαζική συμμετοχή η απάντηση των εργαζομένων!

Καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν. Απαιτείται γενική απεργία με τη μαζική συμμετοχή όλων μας.
Όλες και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην μετατροπή μας σε δούλους.

Ή εμείς, ή αυτοί!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο