Νέος «Μεγάλος Περίπατος» στον Λόφο Στρέφη

Αναδημοσιεύσεις
07 Φεβ, 2021

Πριν από λίγες ημέρες και με πλειοψηφία σχεδόν αποκλειστικά της παράταξης του κ. Μπακογιάννη, το δημοτικό συμβούλιο ανέθεσε μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» την εκπόνηση μελέτης και την πραγματοποίηση μέρους των έργων ανάπλασης ύψους 1.000.000 ευρώ στον Λόφο του Στρέφη, σύμφωνα με υπολογισμούς της «αναδόχου» εταιρείας, η οποία τυχαίνει να διαχειρίζεται αρκετές δεκάδες ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Ο δήμος αναλαμβάνει να υλοποιήσει εν πολλοίς το έργο με δικά του κονδύλια, με την Prodea Investments να υποδεικνύει τις ακριβείς παρεμβάσεις, ακόμα και σε υλικοτεχνικά θέματα. Στην πρωτοβουλία της αυτή, η πλειοψηφία έχει έρθει αντιμέτωπη με σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση και με πλήθος οργανώσεων και συλλόγων πολιτών. Οι καταγγελίες, μάλιστα, αγγίζουν κρίσιμα ζητήματα.

Η Prodea φέρεται να υπερκοστολογεί σημαντικά (222 ευρώ/m2) τις μελέτες κοινόχρηστων χώρων και τις περιορισμένες εργασίες που συνεισφέρει. Αλλες, επείγουσες ελλείψεις στην περιοχή του λόφου που απειλούν ακόμη και τη ζωή των επισκεπτών δεν μνημονεύονται, ενώ εξαιρούνται από το έργο οι περιοχές με τη δεδομένα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα (γήπεδο μπάσκετ, αναψυκτήριο και περιμετρικά πεζοδρόμια). Επίσης, στη σύμβαση υποδεικνύει φωτογραφικά προδιαγραφές και υλικά συγκεκριμένης εταιρείας (Moccaferini), τα οποίες θα κληθεί να πληρώσει ο δήμος όταν αναλάβει να υλοποιήσει το τεχνικό έργο της μελέτης. Αυτονόητα, λοιπόν, προκύπτει σοβαρό ζήτημα και με τις μελλοντικές δημοπρατήσεις σε επίπεδο καταστρατήγησης της νομοθεσίας περί δημόσιων τεχνικών έργων και δημόσιων διαγωνισμών.

Το ενημερωτικό έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου προωθήθηκε προς το Δ.Σ. μόλις τέσσερις μέρες πριν από τη σχετική συνεδρίαση, με κυριολεκτικά ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και μελέτης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Επίσης, το θέμα δεν «πέρασε» από τις αρμόδιες διαμερισματικές αρχές, ούτε ακούστηκαν οι κάτοικοι που δεκαετίες τώρα φροντίζουν και διασώζουν τον λόφο από την εγκατάλειψη. Αναμενόμενα, λοιπόν, προκύπτουν εύλογες υπόνοιες μεγάλης προχειρότητας, ανεξήγητης βιασύνης και τετελεσμένου. Οι ίδιες εντυπώσεις ενισχύονται και από τη δέσμευση του δήμου να εξετάζει και να εγκρίνει κάποιες μελέτες της Prodea σε μόλις πέντε εργάσιμες ημέρες.

Η «δωρήτρια» εταιρεία επενδύει στην αγορά και διαχείριση πλήθους ακινήτων στην περιοχή και ενεργοποιείται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Είναι ορατός ο κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντων στην πορεία του έργου, μια και πολύ δύσκολα ταυτίζονται οι σκοποί και οι ανάγκες των κοινόχρηστων δημόσιων χώρων με εκείνες των μεγαλοϊδιοκτητών.

Ο προβληματικός «εξευγενισμός» (gentrification) που έχει ήδη πλήξει διάφορες συνοικίες του κέντρου επεκτείνεται με απόφαση της δημοτικής αρχής σε μια από τις λίγες περιοχές που απέμειναν να στεγάζουν πολίτες χαμηλών και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων με «λογικά» μισθώματα.

Η ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη αποτελεί έργο πνοής για τους πολίτες και για τους επισκέπτες της Αθήνας. Επειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης και υποβάθμισης, η ποιοτική αναβάθμιση του μεγαλύτερου πνεύμονα στον ταλαιπωρημένο αστικό ιστό του κέντρου είναι απαραίτητη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να είναι αδιαφανής και βεβιασμένη.

Τον τελευταίο μαύρο χρόνο του κορονοϊού, η Αθήνα έχει πληρώσει κατ’ επανάληψη πολύ ακριβά την αδημονία και την επιμονή του κ. Μπακογιάννη. Το είδαμε στην εκτός ελέγχου φιέστα της Ομόνοιας, στον «Μεγάλο Περίπατο» προς το πουθενά, στις εξωπραγματικές δαπάνες για φωτοστολισμό σε μια πόλη άδεια. Αντί να διατεθούν χρήματα για τη στήριξη των δημοτών απέναντι στην πανδημία, κάηκαν εκατομμύρια χωρίς νόημα. Δυστυχώς όμως, φαίνεται πως ο κ. δήμαρχος συνειδητά επιλέγει να μη διδάσκεται από τα βαριά του ατοπήματα, κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και ύποπτο σε αυτή την υπόθεση. Ενα είναι το βέβαιο: ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας δεν αντέχει πια άλλο φιάσκο, άλλο ψευτοκατεπείγον, άλλη αδιαφάνεια κι άλλον αποκλεισμό από τον διάλογο.

Αγγελική Αδαμοπούλου, Βουλευτής Α’ Αθηνών ΜέΡΑ25

Πηγή: efsyn.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο