Νεώριο Σύρου: η χαριστική μεταβίβαση, οι εργασιακές συνθήκες και η πρόσκληση της Αμερικανικής Πρεσβείας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Δεκ, 2019

Η χρεοκοπημένη εταιρία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου ΑΕ» (ΝΑΒΙΕΣ ΑΕ) του Ν. Ταβουλάρη, με οφειλές προς τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τον Δήμο Σύρου, το ελληνικό Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης του νησιού, μεταβιβάστηκε στην ελληνοαμερικανικών συμφερόντων «Onex Shipyards». Πριν τη μεταβίβαση ο Δήμος, η εταιρία ύδρευσης και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου συναίνεσαν σε ένα «αναπτυξιακό» κούρεμα του 85% των οφειλών της «ΝΑΒΙΕΣ ΑΕ» προς τον Δήμο, ενώ διεγράφη επίσης το 100% τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων προς το ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο χρέος ρυθμίστηκε για τα επόμενα 23 χρόνια, όπως και οι οφειλές προς τις τράπεζες για τα επόμενα 15 χρόνια. Έξω από το Νεώριο, έκτοτε, κυματίζει περήφανη η αστερόεσσα.

Η σκανδαλώδης μεταβίβαση πανηγυρίστηκε δεόντως από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί επί τούτου τον Αύγουστο του 2018, ενώ την άνοιξη του 2019 σε ειδική τελετή εγκαινιάστηκε η νέα δεξαμενή, παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων και τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, μερικούς μήνες μετά, πανηγυρίζουν και οι νυν κυβερνώντες. Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί τελετή εγκαινίων του Νεωρίου, ανοιχτή για το κοινό, στην οποία μάλιστα καλεί με κάθε επισημότητα η Αμερικανική Πρεσβεία, δια του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ (βλ. συνημμένη πρόσκληση), ο οποίος έχει επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές το νησί, δείχνοντας προσωπικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη της μεταβίβασης. Στην τελετή θα παραστούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενώ θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μία από τις συχνές επισκέψεις του στο νησί, ο Τζ. Πάιατ συνοδευόταν από τη Ναυτική Ακόλουθο της Αμερικάνικης Πρεσβείας Ρόουζ Ράι, ενώ δύο φορές έχει καταπλεύσει στο λιμάνι της Ερμούπολης το ταχύπλοο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ “USNS Carson City”, αναδεικνύοντας το ιδιαίτερο αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των αμερικανικών πολιτικών και στρατιωτικών επιτελείων για τη συγκεκριμένη «επένδυση». Επιπλέον, την περασμένη άνοιξη επισκέφθηκε το Νεώριο η Πρέσβειρα του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Άμπα, μαζί με τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, συνταγματάρχη Ζβίκα Σαχάρ, αποκαλύπτοντας τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς για μετατροπή της Σύρου σε ορμητήριο νατοϊκών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Με θολές δεσμεύσεις για τις εργασιακές συνθήκες και για την τήρηση όρων περιβαλλοντικής προστασίας, με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μετατροπή του Νεωρίου σε ειδική οικονομική ζώνη, όπου θα επισκευάζονται σκάφη νατοϊκών χωρών αλλά και πλωτές εξέδρες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με ακόμα μία χαριστική διαγραφή χρεών προς ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του Δημοσίου, η Κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζουν τον δουλικό προς ξένα συμφέροντα τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη της χώρας.

Το ΜέΡΑ25 υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα των εργαζόμενων στο Νεώριο αλλά και όσων ζουν και εργάζονται στο νησί της Σύρου, θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο (κοινοβουλευτικό και κινηματικό) να δημοσιευθούν οι εργασιακοί, οι περιβαλλοντικοί και όποιοι άλλοι όροι της μεταβίβασης του Νεωρίου στην «Onex Shipyards» και να διασφαλιστεί η τήρηση του εργατικού δικαίου, των διεθνών περιβαλλοντικών συμβάσεων και της σχετικής νομοθεσίας. Επίσης, θα αγωνιστεί για να αντικρούσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για εμπλοκή της χώρας και των υποδομών της στη νέα ιμπεριαλιστική στρατηγική στη Μεσόγειο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο