Νεολαία ΜέΡΑ25: Στο διάλειμμα θα παίζουν και διαφημίσεις; Όχι κάμερες στα σχολεία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Μάι, 2020

Την περασμένη Παρασκευή 08/05, σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατατέθηκε και ψηφίστηκε τροπολογία από το υπουργείο Παιδείας και την κ. Κεραμέως με την οποία επιτρέπεται η ηλεκτρονική καταγραφή και μετάδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες για όσους μαθητές δεν μπορούν να παραστούν στο μάθημα λόγω της πανδημίας.

Εντύπωση δεν μας προκαλεί, καθώς η σκέψη για καταγραφή των μαθημάτων έχει συζητηθεί σε κάθε σύστημα αξιολόγησης καθηγητών που έχει παρουσιαστεί, και πάντα έχει δεχτεί ανάλογες αντιδράσεις. Από την Παρασκευή που έγινε γνωστό το μέτρο, η κοινωνική κατακραυγή είναι τεράστια.

Πάνω από 36 χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν υπογράψει το σχετικό ψήφισμα απόσυρσης της τροπολογίας. Τα φυσικά ερωτήματα που απορρέουν από την εφαρμογή της πρότασης της κυβέρνησης είναι δεκάδες. Η κάμερα θα καταγράφει όλη την αίθουσα ή μόνο τον διδάσκοντα; Θα είναι δυνατή η συμμετοχή των μαθητών που παρακολουθούν από τις ηλεκτρονικές συσκευές τους; Εάν ένας μαθητής δεν θέλει να αναπαράγονται ζωντανά οι απορίες και οι παρεμβάσεις του θα έχει την επιλογή να ζητήσει να μπει mute;

Δεν είναι αδιάφορα τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν. Την ώρα που μαθητές και καθηγητές αναζητούν τα πρώτα τους βήματα μετά από δύο μήνες χωρίς φυσική παρουσία στις αίθουσες, η κυβέρνηση βάζει και άλλα εμπόδια να αντιμετωπίσουν στην ήδη δύσκολη φάση. Εμείς πιστεύουμε πως η διδασκαλία και η μάθηση είναι αποτέλεσμα ενός προσωπικού δεσίματος μαθητή και διδάσκοντα. Με την εφαρμογή του μέτρου παραβιάζεται η προστασία και η ιδιωτικότητα της ζωής κυρίως των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών. Το μέτρο θα οδηγήσει τους μαθητές να σταματήσουν να έχουν ελευθερία έκφρασης, κινήσεων και δικαίωμα να κάνουν λάθη, υπό τον φόβο πως παρακολουθούνται.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 ζητάμε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας και στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει τα αρμόδια σωματεία και σύλλογοι γονέων. Κρίνουμε πως είναι σε λάθος κατεύθυνση και προτείνουμε να ενισχυθεί η σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με καθολική πρόσβαση από όλες και όλους, και όπου δεν είναι αυτό εφικτό με την υποστήριξη του κράτους.

Νεολαία ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο