Νεολαία ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση επιτίθεται στα δικαιώματά μας και βάζει το λαό απέναντί της

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Απρ, 2020

Οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία, όπως όλα δείχνουν είναι το επόμενο μεγάλο ζήτημα που θα κληθούν να λύσουν οι κυβερνήσεις των χωρών διεθνώς. Όμως το μέγεθος του προβλήματος αυτού έχει άμεση σχέση τόσο με την επίπεδο της εκάστοτε οικονομίας πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, όσο και με τα μέτρα που ελήφθησαν από την κάθε χώρα από την αρχή και κατά την διάρκεια του λεγόμενου «lockdown».

Μία πρώτη ανάγνωση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία για την χώρα μας έρχεται μέσα από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Όπου το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης παρουσίασε αρνητικό ρεκόρ κατά 41.903 θέσεις εργασίας, με βάση αυτό το αποτέλεσμα ο Μάρτιος του 2020 αναδεικνύεται σε έναν εκ των χειρότερων Μαρτίων από την μεταπολίτευση και έπειτα. Είναι όμως προφανές ότι για τον υψηλό αυτό αριθμό, η κυβέρνηση φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Η ολιγωρία στην λήψη μέτρων κατά την διάδοση του ιού στην χώρα μας ήταν καταλυτική στην αύξηση του ρυθμού των απολύσεων. Σε μία περίοδο όπου δημιουργείται στην αγορά τεράστια αβεβαιότητα απαιτούνται από το κράτος άμεσες επεμβάσεις και μέτρα που θα αμβλύνουν όσο το περισσότερο γίνεται το κλίμα αστάθειας που υπάρχει στην οικονομία. Η ολιγωρία και η πρόχειρη θεσμοθέτηση μέτρων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όμως δεν σταμάτησε εκεί για την κυβέρνηση.

Για όλο αυτό το διάστημα όπου παρακολουθούμε μία πρωτοφανή κρίση στην οικονομία με την προσφορά και την ζήτηση να έχουν ελαχιστοποιηθεί, η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Αντίθετα μάλιστα, βλέπουμε να εμπαίζει τους νέους επιστήμονες με παροχή την παροχή των 600 ευρώ κάτω από την προϋπόθεση της παρακολούθησης προγράμματος voucher, με όλα τα ευτράπελα που είδαμε τις τελευταίες ημέρες να συμβαίνουν. Είδαμε τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει ένα πενιχρό επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους και στην συνέχεια δικαιούχοι αυτού να γίνεται ένα ελάχιστο ποσοστό, με Υπουργό μάλιστα της κυβέρνησης να μην διστάζει να κάνει δήλωση περί φοροφυγάδες μη δικαιούχους.

Πέραν όλων αυτών, ο κ. Βρούτσης για ακόμη μια φορά ανέλαβε το καθήκον να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για ορισμένους εργοδότες. Στην ΠΝΠ της 20/03/2020 στο άρθρο 9 δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες μονομερώς και χωρίς διαβούλευση να προβούν στην μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε εκ περιτροπής απασχόληση έως 2 εβδομάδες το μήνα για 6 μήνες. Παρά την διαβεβαίωση του Υπουργού ότι το μέτρο αυτό έχει ισχύ 2 μηνώ και αφορά μονάχα πληττόμενες επιχειρήσεις, στο άρθρο αυτό η ισχύς ορίζεται στους 6 μήνες και δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο εάν χρήση αυτής της διάταξης μπορεί να γίνει από μη πληττόμενους εργοδότες. Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζουν και οι προτάσεις του ΣΕΒ, όπου προτείνεται “δανεισμός” εργαζομένων και εκτός του ίδιου ομίλου μιας επιχείρησης, μέτρο που συμπεριλαμβάνεται σε πρόσφατη ΠΝΠ. Τα παραπάνω αποτελούν μία τεράστια ανησυχία μας, αν λάβουμε υπόψιν τον ζήλο με τον οποίο ο κ. Βρούτσης ακολουθεί τις συμβουλές του Συνδέσμου Βιομηχάνων, καθώς βλέπουμε ότι ορισμένοι θα ήθελαν μία παγίωση του έκτακτου αυτού εργατικού δικαίου που θεσπίστηκε λόγω κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η κυβέρνηση θέτει τις βάσεις για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων η καταστολή και η φίμωση του λαού συνεχίζεται. Αναλυτικότερα, από τις αρχές Απριλίου σωματεία νοσοκομειακών γιατρών οργανώνουν διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα ζητώντας τα αυτονόητα αντί χειροκροτημάτων. Οι συμβολικές αυτές διαμαρτυρίες, που ήταν σύμφωνες με τον νόμο καθώς δεν υπερέβησαν τα 9 άτομα και τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα προστασίας, δε στοχεύουν στη μαζικότητα αλλά αντίθετα στην έκφραση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καθημερινά . Η αστυνομία σε αυτά τα αιτήματα απαντάει με επιθετική συμπεριφορά και πρόστιμα. Συγκεκριμένα, η κινητοποίηση στον Ευαγγελισμό βρέθηκε αντιμέτωπη με την είσοδο αστυνομικών στο προαύλιο του νοσοκομείου ενώ οι φορείς και τα σωματεία που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο Νοσοκομείου Βόλου καταγγέλλουν ότι η αστυνομία επέβαλε πρόστιμα σε όσους συμμετείχαν καθώς θεωρήθηκε άσκοπη μετακίνηση. Αντίστοιχο συμβάν παρατηρήθηκε στη Ζωγράφου όπου πολίτες της περιοχής τηρώντας όλα τα προστατευτικά μέτρα διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις εξαντλητικές εργασιακές συνθήκες που βιώνουν οι υπάλληλοι των σουπερμάρκετ και ως απάντηση έλαβαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1350 ευρώ και κράτησης στο τμήμα. Συνεπώς παρατηρείται μια αντιφατικότητα στην κυβέρνηση η οποία από τη μία αποκαλεί αυτούς τους ανθρώπους ως ήρωες με τις λευκές στολές και τους χειροκροτεί στα μπαλκόνια και από την άλλη στην πράξη εμποδίζει τη διεκδίκηση τους για τα απαραίτητα και τους εκθέτει στον κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους δίχως μάσκες και προστατευτικά μέσα . Όχι κύριε Μητσοτάκη η διεκδίκηση δεν είναι άσκοπη τα 30 εκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή στους κλινικάρχες ιδιωτικών νοσοκομείων είναι άσκοπα.

Η νεολαία του ΜέΡΑ25 ως νέοι, μελλοντικοί εργαζόμενοι και νέοι επιστήμονες, δηλώνουμε ότι σε μία περίοδο όπου η εθνική και λαϊκή ομοψυχία είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία βλέπουμε μία κυβέρνηση να είναι απέναντι μας. Βλέπουμε μία κυβέρνηση να ωθεί ακόμη ένα ισχυρό κύμα νέων στο εξωτερικό μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Μία κυβέρνηση που νοιάζεται για ολιγάρχες και αφήνει τους νέους στο έλεος της κρίσης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο