Νεολαία & Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+: Αμετάκλητα Όχι στην Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια. Σύνταγμα, Σάββατο 27/3, στις 2μμ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Μαρ, 2021
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση, και φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή, ένα σχέδιο νόμου που τροποποιεί το οικογενειακό δίκαιο, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Το νομοσχέδιο αποτελεί -τόσο στο γράμμα όσο και στο πνεύμα που το διαπνέει- επιβεβαίωση της πατριαρχικής εξουσίας.
Το προηγούμενο διάστημα, οι διαζευγμένοι, πρώην σύζυγοι, που στηρίχθηκαν από τα εγχώρια Μέσα, προπαγάνδιζαν τις θέσεις τους καθημερινά στα πάνελ των εκπομπών με μισογυνική φρασεολογία και δημιουργία στρεβλών ιστοριών/αφηγήσεων προσωπικών εμπειριών. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι που καλοδέχτηκαν τους Μπαμπάδες, δεν έδωσαν χώρο σε φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες, ή μητέρες για να επιχειρηματολογήσουν για τις διαφωνίες τους, ως προς το Ν/Σ.
Το Σάββατο 27/03, στηρίζουμε και καλούμε όλες/όλους να βρεθούν στις 2μμ, στο Σύνταγμα, στην συγκέντρωση που καλεί η πρωτοβουλία Όχι στην Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια, με σύνθημα Αμετάκλητα Όχι στο ν/σ Τσιάρα.
Διαφωνούμε με την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, που εμμέσως προωθεί το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, γιατί:
– Παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών και παραγκωνίζει το συμφέρον τους.
– Εκθέτει τα παιδιά ή/και τον κακοποιημένο γονέα στην βία του κακοποιητή.
– Εγκλωβίζει τις γυναίκες και την ευάλωτη γονεϊκότητα.
– Παραβιάζει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Το ν/σ που προωθεί η Κυβέρνηση οδηγεί την κοινωνία σαράντα χρόνια πίσω και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τις μητέρες, και τα παιδιά. Πιστεύουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντιος γενικός κανόνας για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, και οφείλει η Πολιτεία να εξετάζει ad hoc κάθε θέμα και να ορίζει το πλαίσιο, με εξειδικευμένους δικαστικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο