Νεολαία ΜέΡΑ25: Όχι στην ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια. Θέλουμε ένα ζωντανό, ανοιχτό, μαζικό Πανεπιστήμιο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Ιαν, 2022

Η Κυβέρνηση συνεχίζει ακλόνητη την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Μετά την αποτυχημένη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, προκειμένου να ευνοηθούν οι φίλοι της Κυβέρνησης, οι ολιγάρχες/κολλεγιάρχες, παραμονή γιορτών η Κυβέρνηση προχώρησε στην δαπάνη 752.432€ για αγορά εξοπλισμού τουρνικέ.

Δεν αρκούσε το προηγούμενο διάστημα η πλήρης απαξίωση για το δημόσιο Πανεπιστήμιο από την κ. Κεραμέως, χρειάστηκε ένα ολόκληρο νομοσχέδιο, για να μας επιβεβαιώσουν την ταξική μεροληψία τους υπέρ των ιδιωτικών κολλεγίων και ενάντια στους αδύναμους μαθητές και στις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες τους. Παρά την μέχρι ώρας, αναστολή της εφαρμογής της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, εξαιτίας των ισχυρών φοιτητικών αντιστάσεων και αγώνων, η Κυβέρνηση προχωρά στην αγορά ειδικών μηχανημάτων ελέγχου εισόδου (βλ. μπάρες γηπέδων, μετρό, τραπεζών) που θα τοποθετηθούν πειραματικά πρώτα στα ιδρύματα ΕΚΠΑ, ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ και ΑΠΘ.

Ενώ η δημόσια Παιδεία καταρρέει, η τριτοβάθμια ιδιαίτερα, με τρομερές ελλείψεις σε υποδομές κλπ, η κ. Κεραμέως και το Υπουργείο εντοπίζουν το “πρόβλημα” της Τριτοβάθμιας Παιδείας στην “…ασφάλεια”, πετώντας ουσιαστικά κοντά στο 1εκ ευρώ στα σκουπίδια. Η κίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την Παιδεία, τα Πανεπιστήμια, τους φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό. Είναι ένα ξεκάθαρο επικοινωνιακό μήνυμα προς τους νοικοκυραίους, αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα, ότι θα πατάξει τον τεχνητό, φαντασιακό εχθρό, τους δήθεν ατίθασους φοιτητές, τις δίκαιες αντιδράσεις των οποίων θα αποδώσουν σε αυτό. Ταυτόχρονα, η Μητσοτάκης ΑΕ ρυθμίζει τα Πανεπιστήμια στο δόγμα της αγοράς, ένα Πανεπιστήμιο κλειστό, αποστειρωμένο και αποκομμένο από την κοινωνία αλλά δεσμευμένο από την αγορά, που πρόσβαση θα έχουν λίγοι και εκλεκτοί.

Εμείς, οραματιζόμαστε ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία, πλουραλιστικό, μαζικό. Εμείς, θέλουμε το Πανεπιστήμιο να προσφέρει τους χώρους του σε κάθε έναν και κάθε μία που θέλει να το επισκεφθεί και να πάρει από αυτό εμπειρίες και γνώσεις. Τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα δεν είναι εξεταστικά κέντρα που θα παράγουν εξειδικευμένο προσωπικό, είναι ζωντανοί χώροι αλληλεπίδρασης και ζύμωσης ιδεών, απόψεων, εκδηλώσεων, αγώνων και κινημάτων.

Τα Πανεπιστήμια και το Φοιτητικό κίνημα από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, έπαιξαν κομβικό ρόλο και διαδραμάτισαν καθοριστικές στιγμές. Οι διεκδικήσεις και τα προτάγματα που έθετε η ακαδημαϊκή κοινότητα, ιστορικά, για μια κοινωνία δίκαιη, δημοκρατική, αλληλέγγυα που θα ενώνει και δε θα χωρίζει, άφησαν τεράστια παρακαταθήκη στις προηγούμενες γενιές.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 παλεύουμε για μια ανώτατη ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών της γενιάς μας. Δε θα επιτρέψουμε η κ. Κεραμέως να διαλύσει -κι άλλο- το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο. Δε θα δεχτούμε να τοποθετηθούν πουθενά και σε κανένα Ίδρυμα, πύλες ή μπάρες εισόδου που θα απομακρύνουν από το Πανεπιστήμιο, την κοινωνία και θα το καταστήσουν εργαλείο στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων.

Το Πανεπιστήμιο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό στην κοινωνία, στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, στους αδύναμους και σε όσους θέλουν να μάθουν απ’ αυτό.

Το φοιτητικό κίνημα, ιστορικά, απέδειξε πως ξέρει να αντιστέκεται και να παλεύει. Έτσι και τώρα, θα πρωταγωνιστήσει στην υπεράσπιση του κοινωνικού, πολιτιστικού, πολιτισμικού, πολιτικού και κινηματικού ρόλου του Πανεπιστημίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο